Sanata dair söz etmek!..
Sanatı farklı şekillerde gören anlayışlardan söz etmek…
Sanat ile zanaat erbabının ayırdına varabilmek
Hem de hayatın durmma noktasında olduğu kavurucu yaz sıcakları yaşanırken…
Evet… İşte, mevsimin ve sosyal hayatın getirdiği bütün olumsuzluklara rağmen Sanat Değirmeni Aktivistleri Aygün EROĞLU öncülüğünde olmaz denileni gerçekleştirdi her şeye rağmen 20 Temmuz 2023 Perşembe günü Karşıyaka İZBAN DURAĞI yanındaki DDY Emeklileri Lokalinde.
“SANAT, BİREY VE TOPLUM İLİŞKİSİ”ydi buluşmanın ana başlığı…
Kerim TOPBAŞ: “Sanat ihtiyaç mıdır?” başlığı altında konunun hayat karşısındaki konumunu sundu bizlere. Sonuç, kesindi: Snata ilk insandan bugüne bir ihtiyaçtı toplumların kendilerini güzel anlatabilmeleri için.
Güray KATISÖZ: “Sanat toplumda neyi iyileştirir?”in cevabını arıyordu yaptığı sunumda. Sanatın iyileştirici gücünden söz ediyordu.
Sevilay ERKEN: “Sanat nasıl iyileştirir?” derken kendi hayatından yaşanmışlıklarla ortaya koyuyordu sorunun cevabını: On bir yıl önce annesini, teyzelerini, yakınlarını kaybetmenin acısıyla dünyaya küsmüşken, sanat ile buluşmasının ve örneklerini sunduğu tabloları ürettiği resim çalışmalarının kendisini iyileştirdiğini dile getiriyordu.
Elif ÇIRAK’ın seraplis palsi rahatsızlığıyla hayatını sürdüren TUĞÇE’CE şiir kitabının şâiri Tuğçe KANTAROĞLU’nun şiirlerine ses olurken bir gerçeği de bizlere hatırlatıyordu: Sevgili Tuğçe Kantaroğlu’nun hayatla ilişki kurabildiği yegane araç şiir sanatının “Sanat nasıl iyileştirir?” sorusunun canlı bir örneğini sergiliyordu.
Sanatın bir başka özelliği olan “Sanatın birleştirici gücü.”nü ise doğrudan salonda bir araya gelen farklı şiir gruplarının mensuplarının yan yana, can cana oluşları ortaya koyuyordu en açık bir şekilde: Sanat Değirmeni Aktivistleri Grubunun başkanı Aygün Eroğlu’nun çağrısı ile yıl boyunca Sancar Maruflu Yerleşkesi’’nde birlikte her hafta periyordik olarak şiir buluşmaları gerçekleştiren “Şiir Kalbimizde” Kültür Edebiyat Sanat Platformu mensuplarının başkanları Metin SOYDEVELİ ile birlikte salondaki varlıkları bunun en güzel örneğiydi. Karşıyaka Sevgi Şâirleri Grubunun bir dönem başkanlığını da yapan Hava Avcı KÖSEOĞLU ile grubun değişmez üyesi Şerife Apaydın’ın varlığı bunun açık bir göstergesiydi.
Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği Korosundan emekli ses sanatçısı Bedri BULUT’un devlet ciddiyetinin yıllar içerisinde kendisine kazandırdığı sanatçı duruşuyla davet edildiği her bir etkinliğe koşarak ve hiçbir ücret talep etmeden gitmesi; sahne alması ve hem udu hem sesiyle sanatın müzik alanındaki güzelliklerini sergilemesi yine sanatın birleştirici gücünün göstergelerinden birisiydi.
Bu buluşma için Fahrettim KOYUNCU’nun, Birgül KIZILKAYA’nın, Elif ÇIRAK’ın, Zerrin KESKİN’in, Nina ŞAHİN’in, Mazhar ALPHAN’ın hep bir yerlerden koşarak bu toplantıya gelişleri sanatın çok yönlü özellik ve güzelliklerinin bir sonucuydu.
Sanat, insanın kendisini keşfetmesidir bana göre. Bir iç yolculuktur. Kalbine ve nihayetinde Kalbin Sahibi’ni hissetmesidir. Ondan mı olsa gerek Necip Fazıl “Sanat ALLAH’ı aramakmış!” der Çile-li bir şiir yolculuğunun sonunda.
Sanat, en güzeli, sergilemek için, en güzeli doğurmaya çalışan annelerin çektiği bir sancıdır. Sanat, güzeli aramaktır; güzeli sevmektir. Sanat, insan hayatını güzelleştiren bir akımdır, bir eylemdir.
Gerçek sanat ve sanata yolculukta ise değişmeyen gerçek şudur: “Ömür biter yol bitmez!..” hükmünce içe olan yolculuk hiç bitmez. Gerçek sanatta kalbe yolculuk sürer gider…
Yahya Kemal bu gerçeği Mehlika Sultan şiirinde şöyle özetler:
“Bu emel gurbetinin yoktur ucu
Daima yollar uzar, kalp üzülür
Ömrü oldukça yürür her yolcu
Varmadan menzile bir yerde ölür…”
Günümüzde farklı malzeme kullanan sanatlar üç başlık altında toplanmaktadır:
Plastik sanatlar: Resim, heykel, mimari, hat, tezhib, minyatür, kabartma, kat’ı,
Fonetik/İşitsel sanatlar: Edebiyat, müzik, tiyatro(metin yazısı) , bale, dans , opera, sinema(7. Sanat)
Teknolojik sanatlar: Video, çizim, fotoğraf, bio-art, bilgisayar sanatı, dijital sanat.
Sanat Değirmeni grubunun Sanatı merkeze alarak düzenlediği bu sanatlı toplantının bir diğer gündemi de şahsımın doğum günü olmasıydı 20 Temmuz’un. Nina ŞAHİN Hanımefendinin hazırlayıp seslendirdiği biyografimi dinlemenin ve şiirlerimden yapılan bir seçkinin sanat sever dostlar tarafından seslendirilişini dinlemenin heyecanını anlatamam. Bu noktada şiirlerime ses olan Süreyya TÜRKAYDIN, Elif ÇIRAK, Gülizar ATAN’a, Yasemin YAZGAN, Fatma NİŞANCI, Zerrin KESKİN, Emin Özden KARAÇELEBİ, Ülkü Kaynak KAHRAMAN’a buradan bir kere daha teşekkür ediyorum.
Bu sanat dolu, şiirli günün sonunda:
Karşıyaka Sevgi Şairlerinden Hava Avcı Köseoğlu ile Şerife Apaydın’ın takdimleri olan tablo fotoğrafım için;
Şiir Kalbimizde Grubu Başkanı Metin Soydeveli’ye çok değerli şâir dostumuz Dilek Aksel’in “Tanrı Zar Atmaz” adlı şiir kitabını takdimi için;
Pamukkale Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğrencim iken sonra meslektaşım olan EvrenÖzdamarlar’a “Bir Aşk Hikâyesi -Siyah Beyaz Fim Gibi-“ adlı kitabını imzalayıp takdimi için;
Ve… “Onur Konuğu” olarak davet edildiğim bu sanatlı-şiirli müzikli buluşmayı noktalarken, emekli Öğr. Gör. Fahriye İPEKÇİOĞLU ile Sanat Değirmeni Kültür, Sanat ve Edebiyat Platformu Başkanı Aygün EROĞLU’nun elinden,
“Türk Edebiyatına ve sanatına katkılarınızdan dolayı kutluyoruz” yazılı bir plaketin onuru ve heyecanıyla doluyordum.
Bu sanat dolu, müzik dolu, şiir dolu, sevgi, saygı ve nezaket dolu günü bir şiirimle tamamlamak istiyorum: SEVGİLERİMLE…
70 ‘İMLE HASBİHÂL
Çark-ı felek, dur da bir bak, bana neler eyledin
Daha bebek iken bana neler ettin neyledin
Yetmiş yılda hal diliyle her an ikaz ederken;
Ak sakallı dedelerden bir dedelik peyledin…
Dün çocuktum derken sonra çocuklara karıştım
Arhan ile Elif ile artık ben de dedelikle barıştım
On beş elli, atmış derken, bir on daha eklerken;
Anam gitti, babam gitti, ben yıllarla yarıştım…
Haktan gelen her ne ise, sorgu sual olunmaz
Her nefesin hesabı var, şerre soluk solunmaz
Ömrü biter, vade dolar, gel emri de gelirse;
Kral olsan bu dünyada, bir dakkacık kalınmaz…
Babam derdi: Nere gitsen hiç durma sen gönül yap
Nâdân ile dostluk kurma, ömrünce hep Hak’ka tap
Küçük deme, büyük deme, dinle sözü olanı;
Karıncayla balıklardan, turnalardan hisse kap…
Gutmuloğlu, sözlerimin hepsi kendi kendime
Çalışmazsan, üretmezsen dünya bakar hengine
İyilikle, güzellikle, ömrün dolsun ve taşsın;
Merhametler, insanlıklar, dolsun senin bendine…
20 Temmuz 2023 Karşıyaka-İZMİR
Şerif KUTLUDAĞ
Yorumlar
Kalan Karakter: