KURBAN OLDUĞUM ALLAH
Yayınlanma :
08.07.2022 09:43
Güncelleme
: 08.07.2022 09:43
Bugün 8 Temmuz 2022 günlerden Cuma ve arife!..
Yarın Kurban Bayramının 1. günü.
Bu kurban bayramına birkaç gün önce Konya Şehir Hastanesinde görev yapan Dr. Ekrem Karakaya’nın, hasta yakını tarafından silahlı saldırı sonucu öldürülmesinin yarattığı olumsuz bir hava içerisinde girmiş bulunuyoruz ne yazık ki!..
Kurbân kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Daha öz bir anlatımla: Allah’a verdiği nimetlerden dolayı şükretmenin adıdır kurban.
Sözün burasında, öncelikle bütün okurlarımızın Kurban Bayramını kutluyorum.
Krb kelimesinden türetilen akraba kelimesi nasıl ki yakınlık anlamını taşıyorsa, kurban kelimesi de Hz. Peygamber’in sünnetini/uygulamasını yerine getirerek Allah’a yakınlaşabilme gayesini güder…
Hayatın değişmez gerçeklerinden birisi insanın diğer canlılardan farklı olarak hem otçul hem de etçil bir canlı olarak yaratılmış olduğu gerçeğini bilmek gerekir. Ör: Koyun, keçi, inek, at vb sadece otçul iken; kedi, köpek, arslan, kaplan vb ise sadece etçil canlılardır.
Bu gerçeklikten hareketle bütün zamanlarda insanoğlunun temel besin kaynağı etinden dolayı hayvanlar olmuştur. Onun için bütün zamanlarda insanoğlu besin temini için doğal bir avcı olarak varlığını sürdürüp gelmiştir.
Pagan inançlarından; Anadolu, Mısır, Hint, Çin, İran ve İbrani inançlarından vahye dayalı dinlere gelinceye kadar bütün inanç sistemleri insanoğlunun etçil olma özelliği için inanç içerisinde bir takım kurallar ve tavsiyelerle konuyu toplumsal bir düzen içerisinde tutmaya çalışmıştır.
Eski Sami kavimlerinden Cahiliye dönemi Araplarında Tanrılara insan kurban edildiğini biliyoruz. Eski Mısır’da da Nil nehri taşmasın diye her yıl bir genç kızın Nile’e urban olarak sunulduğu da bu anlatılar içerisinde yer almaktadır.
Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban edeceği anda gökten bir koç gelmesi anlatımından itibaren İbrahimî dinler insanın kurbanını sonlandırmış, onun yerine hayvanların kurban edilmesi geleneği yerleşmiştir inançların içerisine.
Bu noktada Kurbanın ibadet olarak yerine getirilmesinin sebepleri de şöyle sıralanabilir: Hayranlık, şükran, gönül alma, pazarlık/adak, kefaret
İslâm’da kurban; Hz. Peygamber’in söz ve uygulamasıyla belirlenmiştir. Resûl-i Ekrem’in hicretin 2. yılından (624) itibaren kurban bayramlarında kurban kesmeye başlaması, hac ve umre esnasındaki uygulaması ve kurbanla ilgili zengin hadis rivayeti bu alandaki dinî geleneğin, fıkhî yorum ve değerlendirmelerin ana zeminini teşkil etmiştir.
Kurbanı, hayatın içerisindeki hayvanın eti veya derisi için kesiminden ayıran temel fark, onun Allah’ın rızâsını kazanma ve isteğine boyun eğme gayesiyle kesilmiş olmasıdır.
Kurbân kelimesi dinî terminolojide kendisiyle Allah’a yaklaşılan şeyi, özel olarak da Allah’a yakınlık sağlamak, yani ibadet amacıyla belli vakitte belirli cinsten hayvanları kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Daha öz bir anlatımla: Allah’a verdiği nimetlerden dolayı şükretmenin adıdır kurban.
Krb kökünden türetilen akraba kelimesi nasıl ki yakınlık anlamını taşıyorsa, kurban kelimesi de Hz. Peygamber’in sünnetini/uygulamasını yerine getirerek Allah’a yakınlaşabilme gayesini güder…
Kurban kelimsi hayatın içerisinde yaygınlaşmış, Türk kültüründe de pek çok anlatım biçiminde kullanılmıştır:
Divânü Lûgati’t-Türk’te kurban karşılığı olarak “yağış” kelimesi geçmektedir. “Yağış, İslam’dan evvel Türkler’in adak için, yahut Tanrılara yakınlık elde etmek için kestikleri kurban” olarak anlamlandırılmıştır.
Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğünde kurban sözcüğü ufak ses değişiklikleriyle; gurban, korban, kurban (dık), kurmandık, kurbanlik şeklinde geçmektedir.
Türkçe Sözlük’te kurban:
“1.Dinin bir buyruğunu veya bir adağı yerine getirmek için kesilen hayvan. 2. Müslümanlarda kurban bayramı.
3. Mecazolarak bir ülkü uğrunda feda edilen veya kendini feda eden kimse.
4.Mecaz; Bir kazada veya felakette ölen kimse.
5. Ünleme; Bazı bölgelerde seslenme sözü olarak kullanılır.
Bedri Rahmi Eyüpoğlu Türküler Dolusu şiirinde şöyle der:
“Şairim şair olmasına,
Canım kurban şiirin gerçeğine, hasına…”
Musa Eroğlu’ndan dinlemeyi çok sevdiğimiz bir türküde de şunlar söylenir:
“Sabahın seheri günden ileri
Ben kimi sevmişim senden ileri
Ziyaret olmuşsun kurban istersin
Kurban bulamadım candan ileri”
Çok içli bir halk türkümüzün sözlerinde de kurban kelimesi şöyle geçer:
“El yazıya, el yazıya
Duman çökmüş çöl yazıya,
Kurban olam, kurban olam
Beşikte yatan kuzuya…”
Bu kurban bayramının dünyada barışa, sevgiye ve huzura vesile olması; açların doyduğu, çıplakların giyindiği bir sosyal nizamın gerçekleşmesi dileğiyle… Kurban Bayramınız mübarek olsun…
Sevgilerimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: