ENGELLERİ YENEN ÖZEL İNSANLAR
Yayınlanma :
03.12.2021 08:21
Güncelleme
: 03.12.2021 08:21
Bugün 3 Aralık 2021
3 Aralık Dünya Engelliler Günü!.. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 1992 yılından bu yana yaşanıp gelen uluslararası bir “Farkındalık Günü”
Değerli okurlarım gün dolayısıyla günün önemine dair pek çok mesajı ya okuyacak ya da dinleyeceksiniz. Bunun için ben sizlere dünyadan ve ülkemizden engelleri yenen özel ve güzel insanlardan bazılarını tanıtmaya çalışacağım.
ÖNCE DÜNYADAN ÖRNEKLER VERELİM:
Stephen W. Hawking (Bilim Adamı)
1942 76 yılında doğan Hawking, ALS hastasıdır. Beyni sağlam olmasına rağmen vücudunu kullanamaz. Tedavisi mümkün olmayan bu hastalık sayesinde evrenin sırlarını anlatan kitaplara ve bilimsel çalışmalara imza atmıştır. Doktorlar birkaç yıl ömür biçmesine rağmen yaşam mücadelesine bilimsel çalışmaları ile devam eder. 201 8’de dünyamıza veda eder.
Thomas Alva Edison (Bilim Adamı)
Biz onu ampulü bulan adam olarak tanırız. İşitme engelli olması, onu umutsuzluğa sürüklemez ve bu onun yalnız kalarak yeni icatları için düşünmesine ve kendini geliştirmesine sebep olur. Böylece 2500'e yakın buluşa imza atar. Başarısız deneylerden sonra deneyleri bırakmasını söyleyen dostlarına: “Ben başarısızlığa uğramadım, 2000 tane tecrübem oldu.” Der.
Beethoven (Müzisyen)
Yaşamı boyunca sağlık problemleri çeken 1817’de tamamen işitmez olur. Bu dönemden sonra işitme engeli müzik yaşamını hiçbir şekilde etkilemez. 9. senfoniyi bu döneminde besteler.
Roosevelt (A.B.D’nin 32. Başkanı)
Franklin Delano Roosevelt, Amerika Birleşik Devletleri'nin 32. başkanı ve en uzun süreyle görevde kalmış olan başkanıdır. 1921 yılında çocuk felcine yakalanır. Hastalığı yenmesine karşılık bacaklarına gelen felç yüzünden yaşamının geri kalan bölümünde bir daha yürüyemez.. ABD tarihinde engelli olan tek başkandır. Tekerlekli sandalyesiz bir yerden bir yere gidemezken, ayağa kalkıp ayakta durup konuşma yapabildiği ifade edilir.
Louis Braille (Kâşif)
Louis Braille, görme engellileri için dünya çapında okuma ve yazma için kullanılan “Görme Engelliler Alfabesini: Braille Alfabesini icat eder.
3 yaşından beri göremeyen Louis Braille, Braille Alfabesi ile görme engellilere ışık ve umut olur.
Helen Keller (Yazar)
Bebeklik çağından itibaren kör-sağır ve dilsizdir. Engellerine rağmen başardıkları, onu efsanevi bir kişilik haline getirir. Beş lisan bilir, bisiklet, kano ve yelkenli ile gezintiye çıkar, yüzer, satranç oynar. Helen Keller, yazdığı makaleler ve bir dizi kitapla kendisini özürlülere yardımcı olmaya adar. İnsanlar arasında adaletsizliklere savaş açar. “Eğitim Her Engeli Aşar” inancı ile kendisi gibi kör ve sağırların eğitimle kimseye muhtaç olmadan yaşayabileceğini ispatlar.
Blunkent (İngiltere İçişleri Bakanı)
1947 doğumlu olan Blunkent, İngiltere’nin ilk görme engelli içişleri bakanıdır. Kamu alanında dini özgürlüklerden yana olması ve bakanlığı süresince bu konuda mücadele etmesiyle tanınır.
ŞİMDİ DE BİZİM DÜNYAMIZDAN ÖRNEKLER:
Timurlenk: Hükümdar
1336-1405 yılları arasında yaşamış ve tüm Asya’yı kaplayan imparatorluk kurarak başarılı olmuş bir Türk hükümdarıdır. Timurlenk’in adındaki “lenk” eki, aksak anlamına gelmektedir. Savaşlar sırasında ayağından ve elinden aldığı yaralar ile çolak ve topal kalmasına rağmen ülkeler fethetmiştir.
Aşık Veysel Şatıroğlu: Aşık
Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, beş yaşında bir gözünü yedi yaşında da diğer gözünü kaybeder. Ömrü boyunca sazını çalar türkülerini söyler. Şiirleri, fikirleri ve yaşantısıyla Cumhuriyet döneminin sembol bir ismi olur.
Cemil Meriç: Yazar, düşünür.
Dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji başta olmak üzere, sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapıp yazılar kaleme almış büyük düşünce adamı. Meriç, görme engelliydi
Metin Şentürk: Müzisyen
Türk pop müziğinin görme engelli tanınmış, güçlü seslerindendir. Aynı zamanda Dünya hız rekoru kırarak tarihe geçen bir F1 pilotudur.. Şentürk, bir görme engelli.
Lokman Ayva: Milletvekili.
Türkiye'nin ilk görme engelli milletvekili. Boğaziçi Üniversitesi mezunu olan Ayva, 2002 yılında milletvekili olarak meclise girer. Ayva, Türkiye'yi Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde de temsil eder ve konseyin ilk engelli üyesi olur.
Gültekin Yazgan: Hukukçu.
Hukuk fakültesi mezunu bir görme engellidir. Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi'nin kurucusudur. Görme engelliler öğretmeni ve bir yazardır.
Ampute Milli Futbol Takımı Sporcuları
Golboy Kadın Milli Takımı Sporcuları
Tekerlekli Sandalye Basket Takımı Sporcuları
DENİZLİ’DEN İSİMLER:
İbrahim Çelebioğlu: İşitme Engelliler Dernek Başkanı
Azmi Ermiş: Öğretmen, Altı Nokta Körler Derneğinin uzun yıllar başkanı
Fazıl Eskin: THM sanatçısı ve öğreticisi.
Muzaffer Eskin: Rehber öğretmen
Veysel Bozcayaka: Görme Engelliler Dernek Başkanı
Süleyman Ünlüer: PAÜ mezunu Türkçe öğretmeni
Gamze Sidekli: PAÜ mezunu Türkçe öğretmeni
İZMİR’DEN İSİMLER:
Tuğçe Kantaroğlu: “Tuğçe’ce”nin şairi
Pınar Görgün: “Pınar’dan Damlalar”ın şairi.
Ceren Akkan: Nermin Akkan’ın “Cerensiz Olmaz” kitabının öznesi. Ankara’da oturuyor olsa da biz onu İzmir’de tanıdık.
Değerli okurlarım, “Beynin sağlam ise vücudunun neresi engelli olursa olsun, başarıyı yakalarsın” diye meşhur bir söz vardır ya; işte isimlerini verebildiğimin yanında veremediğim daha nice başarı elde etmiş engelli insanımızın başarıya götüren konumunu anlatır bu söz. Fakat yine de başarıyı anlatmada tek başına yeterli olmaz.
Engelli insanlarımızın hayat başarılarına giden yolun başlangıcında daha doğuştan itibaren konumlarını anlayarak, eğitimleri konusunda bilinçli olabilen bir aile ortamına sahip olması esastır.
Kamu yöneticilerinden bekledikleri de her insan gibi kendi başlarına hareket edebilecekleri önlemlerin alınması ve yaşantılarını zorlaştıran engellerin ortadan kaldırılmasıdır.
Sivil vatandaşlarımızdan bekledikleri de kendilerine tanınan haklara saygılı davranılmasıdır: Ör; Araç parkı için kendilerine ayrılan yere, birilerinin park etmemesidir.
Bu bağlamda engelli insanımız da her insan gibi saygı ve sevgiye layıktır. Toplumdan bekledikleri de acınma değil, saygı ve sevgidir.
Sevgilerimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: