ŞEVKET DAĞ; "Zamanın ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam"
Yayınlanma :
14.04.2023 10:19
Güncelleme
: 14.04.2023 10:19
Hemen İzmir ve çevresindeki kültür sanat insanlarıyla, özellikle resim sanatıyla ilgisi olan sanatseverlere bu çok özel serginin 21 Nisan Çarşamba günü sona ereceği bilgisiyle sergi kalkmazdan önce mutlaka görmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim.
Sergiyi çok anlamlı kılan bir özel eserin de Editörlüğünü sayın Fahri ÖZDEMİR’in yaptığı “Zamanın ve Mekanın Büyüsünde Bir Ressam ŞEVKET DAĞ” adını taşıyan anıt bir kitap olduğunu söylemek isterim.
21 Nisan’da sergi kalktıktan sonra Şevket DAĞ konusunu merak edenlerin, Türk resminin önemli isimlerinden olan ressamımız hakkında ulaşabilecekleri en önemli tanıtım kaynağının Ocak 2023’te yayınlanan bu kitap olacağı gerçeği sanırım kitabın önemini anlatmaya yetip artacaktır.
Eser fotoğraflarının, daha önce Folkart Gallery’de fotoğraf sergisi açılan çok değerli fotoğraf sanatçısı Çerkes KARADAĞ tarafından çekildiği bilgisi de bu eserin değerini ortaya koyan bilgilerden birisi olacaktır.
Şevket DAĞ’a adanan kitabın sayfalarını çevirmeye başlandığında şu isimler ve makaleler selamlıyor okurunu:
Dr. M Sinan GENİM: Nev-i Şahsına Münhasır Bir Sanatçı Şevket Dağ
Fahri ÖZDEMİR: Işığa Hükmeden Palet Şevket Dağ
Evrim ALTUĞ: Vakanüvis ve Vatanperver Bir İstanbul Beyefendisi Muallim Şevket Dağ Bey
Şeref AKDİK: Şevket Dağ
Malik AKSEL: Bir Cami Ressamı
Cemal TALU: Şevket Dağ ve Türk Resmi
Hikmet Feridun ES: Ressam Saylav B. Şevket
Ve Şevket DAĞ’ın çeşitli portrelerini yansıtan fotoğraflar, PTT’nin bastığı hatıra pulları, aile fotoğrafları, katıldığı sergileri tanıtan kataloglar, tanıtım sunuları, ressamın eskiz çalışmalarını yansıtan eskiz defterlerinin fotoğrafları ve Şevket DAĞ’ın tablolarından bulunabilenlerin fotoğrafları.
Sergi salonunda sergilenen eserler:
Öncelikle sergide özel koleksiyonlar ve çeşitli kurumlardan temin edilebilen 60 eserinin sergilendiği bilgisini vermeliyim.
Sergi salonunda tablolarda öne çıkan ana konu, Malik Aksel’in de makalesinde “Bir Cami Ressamı” diyerek başlık olarak verdiği cami içi resimleri olmuş. Sergiyi gezmeye başladığınızda sizi ilk karşılayan eser sanatçının başyapıtı olan “Ayasofya İçi” adlı muazzam eseri oluyor ve insanı hakikaten büyülüyor.
Ocak ayındaki açılışta Folkart Yönetim Kurulu Başkanı sayın Mesut SANCAK’ın verdiği bilgiyle, eserin 1943’te yapıldığını ve sanatçının eserine duvardaki yerinde imza attığını; ilk defa da o duvardan sökülerek bu sergiye getirildiğini öğreniyoruz.
Folkart Gallery Koordinatörü Fahri ÖZDEMİR’in ifadesiyle; ‘ülkemizin 1944’e kadar olan peyzajını yansıtan bir sergi olduğunu ve mimarimizin nereden nereye savrulduğunu gösteren, değerlerimizin nasıl yok olup gittiğini gösteren bir sergi olduğunu’ öğreniyoruz.
İşte bu tespitleri doğrulayan tablolar ile yapılış tarihleri:
Çadırda-1900,… Hasköy Hariki Yangını-1910… Üsküdar-1916… Naturmaort-1921, 1922, 1923… Alsancak Garı-1924… Cami 1932… İstanbul Limanı-1933… Boğaziçi-1937… Hindiler-1939… Cami İçi-1941… Amcazade Yalısı 1944… Bunların yanında: Cami içi resimleri, Rüstempaşa Camii, İsimsiz eserler, Topkapı Revan Köşkü, Taç Kapı, Günbatımı, Karlar Altında tablolar sergileniyor bu özel sergide.
Folkart Gallery’i gezerken hemen her büyükşehrimiz adına, keşke bu türden sergi salonları olabilse, keşke sanata ve sanatçılara sahip çıkan iş insanları ve sanayicilerimiz olabilse demekten kendimi alamıyorum.
Bu duygularla Türk resim sanatının çok özel isimlerinden Şevket DAĞ adına sergiledikleri güzellikler için, sanat severler adına da Mesut SANCAK Beye ve onun şahsında Folkart Yönetimine teşekkür ediyoruz…
Yazımızı meraklısı için Şevket DAĞ özgeçmişi ile noktalamayalım:
Şevket DAĞ’ın ÖZGEÇMİŞİ (1875 - 1944)
Şevket Dağ, 1875 yılında İstanbul’un Küçük Mustafa Paşa Mahallesi’nde doğmuştur. İlk öğrenimini Aşık Paşa’da Hacı Ferhat Okulu’nda bitiren sanatçı, orta öğrenimini öğretmen okulunda tamamlamıştır.
Dağ’ın küçük yaşlarda resim sanatına olan ilgi ve sevgisi dönemin ünlü halk ressamı Emin Baba’nın etkisiyle ortaya çıkmıştır. Emin Baba’nın gemi resimlerinden feyz alan Dağ, sanat eğitimi almak üzere Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girmiştir.
Osman Hamdi Bey’in girişimleriyle 1883 yılında kurulan Sanayi-i Nefise Mektebi’nin resim bölümüne giren Türk gençlerinden biri olan Şevket Dağ, Osman Hamdi Bey ve resim hocası Alexandre Vallaury’nin öğrencisi olmuştur.
Dağ, Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı. 1919’da İbrahim Çallı ve Hikmet Onat’la Türk Ressamlar Cemiyeti’ni kurdu. Çeşitli okullarda resim öğretmenliği yaptı.
Osmanlı - İslam milliyetçiliğine yakın duran sanatçı, cami, türbe, han, çarşı, kapı gibi tarihî, dinî ve mimarî yapıları içten ve dıştan resimlemekle birlikte sokakları, diğer yapıları da konu alan primitifler geleneğine yorum getiren resimler yaptı.
Şevket Dağ sanat yaşamı boyunca pek çok peyzaj ve natürmort temalı yapıtlar üretmiş sanatının en karakteristik yanını ise iç mekân temalı eserleri oluşturmuştur.
Dönemin sanat ortamı içerisinde yerel konuları tuvaline yansıtan Şevket Dağ, kendine özgü bir üslup yaratarak unutulmaz eserler bırakmıştır.
Kaynak:
Ressam Şevket Dağ’ın Hayatı ve Sanatına Genel Bir Bakış / Hatice Şimşek
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: