Prof. Dr. Şükrü ÖZER SÖYLEŞİSİNDEN
Yayınlanma :
20.01.2023 18:41
Güncelleme
: 20.01.2023 18:41
Konuşmacı, Prof. Dr. Şükrü ÖZER, Genel Cerrahi, Kolorektal cerrahi, Senior Endoscopist (1973 den beri ilk yapan cerrah) Travma ve acil cerrahi, Abdominal cerrahi, Laparoskopik Cerrahi alanlarında dünya genelinde alanında isim yapmış olan ülkemizin yetiştirdiği değerli bir bilim insanı.
Prof. Dr. Şükrü Özer Kayseri Pınarbaşı doğumlu, gönlü ülkesi ve insanına ait sevgilerle dolu bir bilim insanı. O da Anadolu’dan çıkmış, zor şartlarda okumuş ve dünyayı tanımış her aydın gibi, ülkesi ve insanıyla ilgili sorunlara yabancı kalamamış, bilakis onları kendisine dert edinerek, sorunların çözümüne yönelik düşüncelerini ve fikirlerini kamuoyuyla çeşitli şekillerde paylaşmaya çalışmış.
İşte bu bağlamdan olmak üzere biz de Şiir Kalbimizde Grubu şâirleri olarak Metin Soydeveli Beyin davetiyle kendisini dinleme şansını bulduk. Onu dinlerken ortaya koyduğu görüş ve düşüncelerinin boşa gitmemesi için Prof. Dr. Şükrü Özer Hocanın söyleşisinden aldığım notları paylaşıyorum siz değerli okurlarımla:
“Ülkemizin iki büyük sorunu var:
Özgüven ve güvenilirlik,
Sevgi açlığı
Toplumda güven ve güvenilirlik , ülkenin geleceği açısından en önemli unsurdur.
Bir duvarın sağlamlığı nasıl ki her bir tuğlanın sağlamlığına bağlıysa, toplumun sağlamlığı da her bir bireydeki güven duygusuna bağlıdır.
Güvensizlik toplumu her an çökmeye hazır hale getirir ve toplumun çöküşü için malzeme verir.
Ülkemizde yıkımlı depremlerin olduğu şehirlerde Elazığ gibi, İzmir gibi deprem sonrasında kiraların katlamalı artışı, her şeyi para gören anlayış insanımızın birbirine olan güvenini yok etmektedir. Aynı şekilde deprem yaşayan Japonya’da bu artış olmamıştır.
Güvenilirlik bir erdemdir. Güven duymak risk almaktır, itimat etmektir. Bu konuda zayıf insanlar kurumsal yapılarda ya da topluluklarda güçlü insanları dışarı atmaya çalışırlar. Her hangi bir iş kolunda, ticarette de, siyasette de güvenilirlik önemlidir.
Güvenilirliğin ölçüsü var mıdır? Yok gibi gözükse de insanın özgeçmişidir; eylemidir. Bu noktada, iyi bir geçmişe sahip olmak önemlidir.
Günümüzde aynı malın farklı AVMlerdeki fiyat farklılıkları,
Yenilen içilen gıda maddelerindeki kalite farklılığı,
Glikoz şurubunun eklenmesiyle elde edilen bal,
Serbest piyasa ekonomisinin yanlış anlaşılması ve uygulanması,
Bir meslek dalındaki sergilenen yanlışlıklar,
Meslek kuruluşlarının siyasetle uğraşmaları vb insanımızın insanımıza güven duygusunu sarsan örneklerdir.
Güvenilirlik konusunda Norveç, İsveç, Finlandiya, İsviçre ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Bu konuda ABD’de Pentegan ile Holywood birlikte çalışır. Holywood filmlerinde tesadüfe yer verilmez; polis aracında mutlaka beyaz polisin yanına siyah bir polis koyarlar. Olması gereken yerde de ABD bayrağı ile kilise göstertilir. ABD’nin temel değerleri ABD insanına bu şekilde sinema sanatı yoluyla verilerek güvenilirlik duygusunu işlemeye çalışırlar.
Bu konuda ABD, Vietnam’da başarısız olduğunda, toplumda oluşan güvensizlik duygusunu ortadan kaldırmak için hemen Rambo filmlerini çevirtmiştir arka arkaya ve toplumda oluşan güvensizlik duygusunu tamir etmeye çalışmıştır.
Ülkemizde siyasete olan güvensizliğin ortadan kalkması için, siyasetin bir kazanç kapısı olmaktan çıkarılması gerekir.
Toplumumuzda bir sevgi açlığı vardır. Bunun giderilmesi için: Eşinizi, çocuklarınızı, ailenizi sevin. Onlarla ilgilenin. Aile içindeki sevgilin ifadesi onlara dokunmaktır.
Kız çocuklarına baskı yapmayın. Çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin. Başarısızlıkları birlikte değerlendirin. Evde özellikle babanın geliştirdiği davranışlar çok önemli. Çocuklarınız maçtan da diziden de daha önemlidir.
Çocuklarınıza doğruyu yaşayarak öğretin. En iyi sabır, çocuklarınıza gösterdiğiniz sabırdır. Onların sorularına sabırla cevap verin.
Anne baba tartışmasını çocuklarınızın yanında yapmayın. Mümkünse doğa yürüyüşleri sırasında konuşun. Çocuk evde huzur görmezse, huzuru başka yerde arar. Çocuk baba sevgisi görmezse baba gibi adamlarda bulacağını zannederek yanlış yapabilir.
Çocuklarınıza fiziksel gelişmelerle ilgili dönemlerini doğru öğretin. Siz öğretmezseniz yanlış yerlerde öğrenme yoluna gidebilirler.
Sonuç olarak; bir toplumun huzuru bireyin huzuruna bağlıdır. Onun için özgüvenli bireyler yetiştirmeliyiz.
Sorunlar varsa çare/çözüm vardır:
“ÇARESİZSENİZ; ÇARE SİZSİNİZ!..”
Söyleşi sonunda Şiir Kalbimizde grubu şairleri şiirlerinden örnekler seslendirirken Prof. Dr. Şükrü Özer’in de Arif Nihat Asya’nın Bayrak şiirini seslendirmesi günün ve söyleşinin güzelliğiydi…
Bu güzel ve anlamlı söyleşi için Prof. Dr. Şükrü ÖZER’e, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY’a, Karşıyaka Kent Kültürü Derneği Başkanı, Nevin TAŞTAN’a ve Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: