"HANGİ BATI" - BATI'NIN İKİ YÜZÜ (mü?)
Yayınlanma :
25.03.2022 10:11
Güncelleme
: 25.03.2022 10:11
Rusya’yla Ukrayna arasında yaşanan süreci gördükten sonra Attila İLHAN’ın farklı yayın evlerinden çıkan kitabının adıyla seslenmek geldi içimden “Hangi Batı?”
Hemen herkes biliyor ki, bugün yaşananların olup bitenlerin asıl sorumlusu Batılı devletlerdir.
Hangi planları yaptılarsa, nasıl bir oyun kurguladılarsa perde arkasında, bu planlara ulaşabilme konusunda Ukrayna’yı kurban ettiler Rusya karşısında.
Bilindiği gibi önce Ukrayna’nın yanda gözüktüler, onu NATO’ya alacaklarını vaad ettiler. Ukrayna’yı tuzağa düşürdüler. Sonrada neredeyse bir aydır olanı biteni seyrederek, el altından verdikleri silahlar vb malzemeyle Ukrayna’nın daha çok direnerek Rusya’nın sahip olduğu gücü test etmek gibi bir kurnazlıkla bugünlere geldiler…
Batı’nın iki yüzü dedik ya!..
En basitinden konuya böyle bakarsak, para misali; bir yanı yazı, bir yanı tura… Bir ayna misali; bir yanı karanlık/sır, bir yanı parlak güzellik misal…
Keşke Batı’nın da iki yüzü olsaydı… O zaman işimiz çok kolay olurdu Batı’yı anlama konusunda: Ak ve kara, siyah ve beyaz gibi ne olduğunu bilirdik de ona göre tavır alırdık: Fakat ne mümkün!..
Çok yüzlü bir yapıyla karşılaşıyoruz Batı karşısında. Nerede ne zaman maskelenmiş hangi yüzle karşımıza çıkacağını bilemiyoruz.
Onun için M.Akif onların temsil ettiği bize şirinlikler içinde sunulan medeniyet anlayışına “….tek dişi kalmış canavar!..” der, “… Medeniyyet denilen kahpe!..” der!.. Hemen belirtelim ki aynı M. Âkif bir başka yerde de şöyle der:
“Alınız ilmini Garb’ın, alınız sanatını,
Veriniz mesainize hem de son süratini
Sade Garb’ın, yalnız ilmine dönsün yüzünüz
Çünkü kabil değil artık yaşamak bunlarsız
Çünkü milliyeti yok sanatın, ilmin yalnız.”
Attila İlhan, 'hangi' diyerek sorgularken Batı’yı, Batı'da yaşamış bir sanatçı olarak paylaşır görüşlerini ve değerlendirmelerini Hangi Batı kitabında…
Bu kitabının bir yerinde şöyle der Attila İlhan: “Lisede Sophokles okuduk, klasik Türk musikisine sövmeyi, Divan şiirini hor görmeyi, buna karşılık devletin yayımladığı kötü çevrilmiş Batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik. (...) Aslında kültür emperyalizminin ilmiğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk...”
Batı’nın da istediği tam da buydu zaten: Attila İlhan’ın dediği şekilde algılanması ve anlaşılmasıydı… Onun için biler bütün bilimlerin başlangıcının referansını Batı olarak öğrendik. Hâlen de sinema olsun, tiyatro, edebiyat, resim, spor vb olsun hangi konuda referansımız/ana kaynaklarımız Batı değil ki?
Millet, vatan, demokrasi, barış, özgürlük kavramları ile parlementer sistemim işleyişi vb sosyal konularda kaynak Batı değil mi?
Folklor/Halkbilgisi, Arkeoloji, Etnoloji, Teoloji, Sosyoloji, Felsefe, Mantık vb bilimlerdeki ana kaynaklarımız Batı değil mi?
Bu ve benzeri her türden konu ve kavram konusunda Batı kendi içinde, kendi insanı konusunda son derece hassas davranırken aynı onu ve kavramların kendisi dışındaki özellikle 3. Dünya tabir edilen dünyada uygulamalar konusunda çok yüzlü bir tavrın içinde olduğunu her vicdan sahibi bilmektedir, toplumu adına bilek de zorundadır.
Onlara göre Orta Doğu dedikleri Türk-İslâm Coğrafyası’nda bütün olup bitenlerde Batı’nın çoklu yüzünü görüyoruz…
Onun için, batının çoklu yüzü gerçeğinden hareketle ben de Attila İlhan gibi “Hangi Batı?” diye soruyorum artık…
Sevgilerimle…
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: