Kasım ayının ikinci pazartesinden (11 Kasım 2024) başlamak üzere yurdumuzda tüm hafta boyunca “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kutlanır. Bugün de (15 Kasım 2024) haftanın sonuna doğru geliyoruz…
Çocuk kitapları deyince ülkemizde hep Jules Verne ile La Fontaine akla gelirdi ve onların kitapları okutulurdu. Zaman içerisinde çok şükür ki bizim de yazarlarımız yetişti de artık onların adını anıyor ve eserlerini tavsiye edebiliyoruz: Haydi isimlerini söyleyin deyince işte ilk Aklımıza geliverenler:
Eflatun Cem Güney, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Muzaffer İzgü, Mustafa Ruhi Şirin, Mustafa Kutlu, Hasan Kallimci vb Ben bu yazımda “İçimizden birisi”ni konu edineceğim yazımda: “Kim mi bu içimizden birisi?” derseniz hemen söyleyeyim: Eğitimci-yazar-şâir Fahrettin KOYUNCU!..
İçimizden biri diyorum, çünkü o hemen yanımızdaki komuşu ilimiz Manisa’nın ”Üçpınar” köyü/mahallesinden. 1990’da Ege Ünv. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu bir Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni. Şimdi de güzel İzmir’imizin Karşıyaka’sında yaşıyor.
1988’de “Yazıt” dergisinde yayınlanan şiiriyle başlayan yazı yolculuğunun 2024’te 36. Yıla ulaşmış olması, yazı ve şiir vadisinde sürüp gelen ondaki sabrın, azmin ve üretkenliğin en açık tanığı ve delilidir.
Sayın Koyuncu 36 yıllık yazı yolculuğunda görev yaptığı okullarda hep öğrencileriyle iç içedir. Onların hayallerini, özlemlerini, heyecanlarını yakından bilen biri olarak hep onlar için yazar.
Onun duygu dünyasında doğduğu köyü olan Üçpınar’ın doğal ortamının toprak kokulu duyguları vardır öncelikle. Biz bu duyguları onun 2015’te yayınladığı, “ÜÇPINAR’IZ BİZ” (Anılar) kitabına taşıdığı köyünün 28 ayrı kişisinden derlediği anılardan anlıyoruz. İşte birkaç örnek:
Rüstem KOYUNCU: “Dedem… Babamın babası… Rüstem kâya… Soyumuzu Arnavutluk’tan Türkiye’ye taşıyan adam…”
Şerif KOYUNCU: “Babam. Babacığım… “Güzel insan” sözünün en çok yakıştığı kişi…
……
Güzel insan dedim ya babam için, gerçekten de öyleydi babacığım. Kimseyi kırmadı, kırıldı; kimseyi üzmedi, üzüldü. Kimseye darılmadı, hep barıştı, barışık oldu. Yaşamla, insanlarla, hayatla…”
Ve 28. Mustafa Ali Akçora: “Güzel kardeşim benim! Mustafa Ali, ailesiyle birlikte Örencik’ten gelip kondu Üçpınar’a. Üçpınarlı oldular artık… “
Üçpınar adı da boşuna değilmiş. Fahrettin Koyuncu Hocamızla yaptığımız günlük gezide Üçpınar’a adını veren üç ayrı pınarın başında fotoğraflayıverdim sevgili Koyuncu dostumuzu.
Onun öğretmenliği “Kelebeğin Ruyası” filmine konu olan Zonguldak şehrinde Behçet Necatigil’in öğrencileri olan Muzaffer Tayyip Uslu gibi genç yaşında 22 yaşında hayata vedâ eden Rüstü Onur anısına çıkarılan “ŞEHİR” dergisiyle başlar 20 yıldır süren; 2026’da 22 yılda tamamlanacak olan uzun soluklu yazı yolculuğu…
O günden bugüne hep şehir şehir gezse de bir türlü bırakmaz ŞEHİR dergisindeki yazı katkılarını sevgili Koyuncu. Şehir Zonguldak sonrasında, hayatının önemli bir bölümünde Denizli şehri de yaşadıktan sonra sın dört yıldır da güzel İzmir şehrinde yaşamaktadır artık.
Denizli onun yazı hayatında özellikle de çocuk edebiyatı alanında üretken olduğu bir şehir olur. Zehra Nihat Moralıoğlu Orta Okulu bir yazı laboratuvarı olur hem kendisi için hem de kendisine ilham veren öğrencileri için.
İşte sevgili Koyuncu’nun imzasını taşıyan eserleri:
1-Korkarım Ele Verecek(şiir) 2- Düş Darasını Yaşamın(şiir)
3- Düş Körükçüleri (şiir inceleme) 4- Zamanın Zembereği(şiir)
5- Taşlar Oldum Zamanda(şiir) 6- Koca Yusuf Görmeliydi(Biyografi)
7- Bir Düşe Yolculuk(gezi) 8- 41 Soruda İstiklâl Marşı ve M. Akif
9- Yazma Becerisi ve Yazı Türleri(Araştırma Ayfeti Koyuncu ile birlikte)
10-Çift Başlı Kartal(Arnavutluk ve Kosova şiirleri)
11- Ağzına Biber Sürerim(Araştırma) 12-Düştüm Zamandan Geçerken(şiir)
13-Avrupa’da Dokuz Gün On Ülke 14-Karışık Kelimeler Ansiklopedisi
15-Kırmızıda Biten Yol 16-Zamanın Eleğinden
17-Türkçenin Arnavutları (biyografi) 18- Dörtlüklerle Atasözler (Şiir)
19- Söyledim Gitti (Aforizmalar)Derleme
20-Eğlendiren ve Öğreten Özgün Bilmeceler
21 – Sözcüklere Kuşlar Konar(şiir) 22-Samuray Saksağan(fabl)
23- Gökyüzünün Kanatları (şiir) 24-Masala Dönen Dev(masal)
25- Meraklı Sorular(şiir) 26-Üçpınar’ız Biz(anılar)
“Dünya Çocuk Kitapları Haftası” dolayısıyla Çocuk Edebiyatı’nın da önemli yazarlarından Fahrettin KOYUNCU’yu konu edindiğimiz yazımızı yine sevgili Koyuncu’nun babası Şerif Koyuncu’ya ithaf ettiği şiiriyle noktalayalım efendim…
BABAM NEREYE GİTTİ?
“Bir düşe yolculuk”ta
Babam şimdi.
Koşup gitti Lazarat çiçeklerine,
Taşlarına Lazarat’ın
Bir başına gitti babam
Sen biraz bekle, dedi.
Yağmuruyla gitti Üçpınar’ın;
Rüzgârıyla
İnceden esen.
Mart tomurcuklarına
Konup gitti babam.
Hangi çiçekte açar,
Bir bilsem…
Dönülmeze gitti babam,
Zamanın derinine.
Ondan yana ellerim,
Yüreğim ondan yana.
Gerçeğe gitti babam.
KARŞI/YAKA’DAN… SEVGİLERİMLE…
Yorumlar
Kalan Karakter: