Kozak Yaylası’nda çam fıstığı bekleyişi
Bergama Kozak Yaylası’nın en önemli gelir kaynaklarından çam fıstığındaki verimin yıldan yıla azalmasıyla birlikte köy nüfusunun da göç etmeye başladığını belirten köylüler, verim düşüklüğüne sebep olan faktör bulunduktan sonra eski günlere dönmeyi umut ediyor.
Yayınlanma :
14.03.2022 11:09
Güncelleme :
14.03.2022 11:09


“Büyük ihtimalle iklim şartlarından dolayı”
2010 yılından bu yana çam fıstıklarında verimsizlik olduğunu ifade eden Tutar, “2010 yılından önce Kozak Yaylası olarak gelirimiz çok iyiydi. Ağaçlarımız mahsul veriyordu. Hastalık yoktu. Yıldan yıla verim azaldı ve neredeyse tamamen bitti. Bu köy 6 bin 500 dekar. 150 hane vardı ama şu anda 117 haneye düştük. Verim düşünce göç olmaya başladı. Verim düşüklüğünün kesin bir nedeni yok. Devletimiz, İzmir Büyükşehir Belediyemiz, akademisyenlerimiz çalışıyor. Ancak henüz net bir sonuç yok. İklim şartlarından dolayı olabilir, hastalıktan dolayı olabilir, madenden dolayı olabilir. Nedeni net bir şekilde belli olursa halk olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Bize göre büyük ihtimalle iklim şartlarından dolayı verim düşüklüğü yaşanıyor” dedi.
“Bir çuval küner satsan ayda 8 bin lira kazanırsın”
Verimin yüksek olduğu yıllarda küner de denilen bir çuval kabuklu fıstığı sattıklarında bir aylık geçimlerini sağladıklarını kaydeden Tutar, “Şu anda verim olsa ve bir çuval küner satsan ayda 8 bin lira kazanırsın. Kozak Yaylası’ndaki bazı köylerde geçen yıl nispeten daha iyi verim oldu. Ancak 2 bin 500 kilo kozalaktan ortalama 75 kilo ürün geldi. Eskiden bu rakam 500 kiloydu. Ürünümüzde neredeyse yüzde 70 azalma oldu. Köylüler olarak bize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Yeter ki bizi yönlendirsinler. Şu an ağaç var ama mahsul yok. Bir kilo kabuklu çam fıstığının kooperatif fiyatı 170 lira, ama bir markette kilosu bin 500 liraları bulabilir. Mahsulümüz olsa Kozak olarak refah içerisinde yaşayacağız. Aydın’daki verimde çok fazla bir düşüklük yok, ancak bizim verimimiz çok düştü” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: