SARS-COV-2 NEREYE EVRİLİYOR
Yayınlanma :
29.03.2022 10:29
Güncelleme
: 29.03.2022 10:29
Pandemi güncele dönersek, ülkeler 2 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemiye karşı elde edilen kazanımlar doğrultusunda aldıkları sert tedbirleri hafifletiyorlar. Yeni Zelanda kalabalık toplantılar, aşı pasaportu ve devlet çalışanlarına getirdiği aşılanma zorunluluğunu kaldırırken, Güney Kore ise Pandemi sürecinin en yüksek ölüm oranlarına ulaşılmasından dolayı cenaze evleri ile ölü yakma (Krematoryum) evlerinin kapasitelerini arttırmasını talep ediyor. New York sporcular için aşılanma zorunluluğunu kaldırırken, Amerikan kongresinin önümüzdeki haftadan itibaren yeniden ziyaretçilere açılacağı bildirildi.Moderna firmasıürettiği aşının çocuklarda kullanılmaonayını halen bekliyor. Los Angeles’ta öğrencilerin derslerdeki maske zorunluluğu kaldırılmış olsa da Beyaz Saray BA.2 omicron alt varyantındaki artış (tüm olguların %35’i) nedeniyle daha fazla COVİD fonu aktarımı için görüşmelere devam ediyor. Hava yolu şirketleri uçuşlardaki maske zorunluluğunun kaldırılması için Başkan Biden’e baskı yapmaya devam ediyorlar. Afrika’da aşılanma azlığı ve çeşitli sağlık risklerine rağmen düşük ölüm oranlarının arkasındaki gerçek merak uyandırmaya devam ediyor. Sierra Leone’deki COVID irtibat merkezi, Pandemi başından beri sadece 11 olgu ve 0 ölüm raporlamış durumda. Hastalık bildiriminde ciddi bir sorun mu var? Ya da farkında olmadığımız bir immünite mi söz konusu cevabı akılarda yer etti.
Omicron dalgasının 2 ay sonrasında ortaya çıkan BA.2 alt varyantı ABD dışında İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’da hızlanmaya devam ediyor. Omicron’dan daha bulaşıcı olan BA.2 altvaryantının nisan, mayıs veya haziran ayında yeni bir dalgaya yol açmasını bekleyenler olduğu gibi, bir kısım bilim insanları da azalma eğilimindeki olgu sayılarını durdurup, biraz artışa neden olacağını öngörmektedir. Çoğu kişinin Omicron veya önceki varyantlar nedeniyle enfeksiyonu geçirmiş olması bir doğal bağışıklık zemini oluştururken, kuzey yarım kürede havaların ısınmasıyla insanların dış ortam toplantılarına yönlendireceğinden bulaş riskinin azalacağı bu nedenle de olgularda büyük artış beklemediklerini ifade etmektedirler.
Benim damadım, aşılarının tam olmasına rağmen, Pazargünü ikinci kez PCR pozitif ve klinik olarak baş, boğaz ağrısı, halsizlik ile enfekte oldu. Kızım geçen sefer olduğu gibi şükür negatif. Damadıma da acil şifa diliyorum. Tüm enfeksiyon hastalıklarının bulgu vermediği bir pencere dönemi vardır. Bu dönemde de sağlıklı görünen insanlar hastalığın türüne göre değişmekle beraber (virüs/bakteri için genel olarak 2-6 gün) insanları enfekte edebilirler. Karantina kurallarının gevşetilmiş olmasını doğru bulmuyorum, negatif kişilerin yakın temaslı eş/çocuk gibi bir hastası varsa en az 1 hafta karantinada tutulmasının doğru olacağını düşünüyorum. Daha geçen hafta 50 yıllık çocukluk arkadaşım (şeker hastası ve böbrek nakilli) Ahmet Müşfik Karaca kardeşimi COVID-19 nedeniyle ebediyete yolladık. Kardeşime cennet mekân, kederli ailesine sabırlar diliyorum. Lütfen aşılarınızı eksiksiz olun, toplu ve kapalı alanlarda (otobüs, uçak gibi toplu taşıma araçlarında, kahve gibi kapalı mekanlarda, sinema, tiyatro gibi kültürel etkinliklerde)maskeniniz çıkarmayın. Madem bu kadar gevşedi işletmelerdeki pisuar ve lavabo kapatmalarına da bir son verelim havaalanı ve benzin istasyonlarında ciddi sıkışıklık oluyor. Pandemi kesinlikle bitmedi. Her an bir sevdiğimizi daha kapmaya hazır sinsice bekliyor. Maske, kontrolsüz yakın temas, el hijyeni konusunda alacağınız tedbirler sadece COVID-19 için değil tüm bulaşıcı hastalıklar için sizi koruyacaktır. Sağlıklı günler diliyorum.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: