Üretken yapay zekâ ile oluşturulan sahte medya içerikleri, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve iş güvenliği ihlallerinin yeni aracı haline geldi. Siber güvenlik uzmanları, özellikle ses ve görüntü tabanlı manipülasyonların şirketleri hedef alan saldırıların merkezine yerleştiğine dikkat çekiyor.
Fazlanet Bilgi Teknolojileri A.Ş. CTO’su Barış Bayram, yapay zekâ destekli saldırıların, yöneticilerin ses ya da görüntülerinin taklit edilerek kurumsal yapılar içinde sahte yönlendirmelere yol açtığını ifade etti. Bayram, "Bir yöneticinin sesiyle yapılan kısa bir talimat, milyonlarca liralık maddi kayba neden olabilir. Gerçek ile sahteyi ayırt etmek artık sadece gözle mümkün değil" dedi.
"Kurumsal bilinç en az teknoloji kadar önemli"
Barış Bayram, bu tür saldırılara karşı sadece yazılım ve donanım çözümlerinin yeterli olmadığını vurguladı. "Kurumsal personelin bu yeni tehditlere karşı eğitilmesi, sahte içeriklerle karşılaştığında şüpheci yaklaşmayı öğrenmesi gerekiyor" diyen Barış Bayram, en çok hedef alınan birimlerin insan kaynakları, muhasebe ve yönetim kadroları olduğunun da altını çizdi.
"Güvenlik politikaları yapay zekaya göre güncellenmeli"
Klasik güvenlik protokollerinin artık yetersiz kaldığını belirten Barış Bayram, içerik doğrulama sistemlerinin şirket politikalarına entegre edilmesi gerektiğini savundu. Bayram, "İnandırıcılığı yüksek sahte ses kayıtları veya videolar, bir şirketin iç dinamiklerini doğrudan etkileyebilir. Bu yüzden güvenlik sistemlerinin yalnızca dış saldırılara değil, içerik manipülasyonuna karşı da güçlü olması gerekiyor" dedi.
Fazlanet Bilgi Teknolojileri A.Ş., hem teknoloji şirketi hem de kurumsal siber güvenlik danışmanı kimliğiyle; firmalara yapay zeka kaynaklı dijital tehditlere karşı bilinçlendirme, eğitim ve teknik destek hizmetleri sunmaya devam ediyor.
Yapay zeka kaynaklı sahte içerikler, güvenlik açıklarını büyütüyor
Üretken yapay zekâ ile oluşturulan sahte medya içerikleri, dolandırıcılık, kimlik hırsızlığı ve iş güvenliği ihlallerinin yeni aracı haline geldi.
Yayınlanma :
11.07.2025 16:57
Güncelleme :
11.07.2025 16:57


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: