Cumhuriyet'in 97. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında İzmir'de tören düzenlendi.
İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören, Vali Yavuz Selim Köşger, Ege Ordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in tebrikleri kabul etmesiyle başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.
Törende konuşan Köşger, tüm olumsuz koşullara rağmen İzmir'de ve tüm Türkiye'de oluşan coşkuya dikkati çekti.
Cumhuriyetin Türk milleti tarafından benimsendiğini, 97 yıllık getirilerinin hayat tarzı olarak içselleştirildiğini ifade eden Köşger, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk, engin ileri görüşlülüğüyle, muasır medeniyet yolunda büyük bir düşünce değişimini başlatmış, yeni kurulan devleti cumhuriyetle taçlandırarak tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisini gerçekleştirmiştir." dedi.
Cumhuriyetin kurulmasıyla yapılan köklü değişikliklerin ve inkılapların Türk insanının ufkunu açtığını, asıl gücünü ve karakterini ortaya çıkardığını vurgulayan Köşger, şunları kaydetti:
"Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimize sahip çıkmaya ve bu değerleri yüceltmeye devam etmeliyiz. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeden, milli birlik ve sosyal dayanışma ruhu içinde birbirimize kenetlenerek birlik, beraberlik ve dayanışmamızı sonsuza kadar sürdürmeliyiz."

Uluslararası arenada Türk milletini yakından ilgilendiren hadiseler yaşandığına dikkati çeken Köşger, şöyle konuştu:
"Bölgemizde ve gönül coğrafyamızda yaşananları irdelerken konuyu milletimizin son 100-150 yıllık tarihinde yaşadıklarından bağımsız ele almamamız gerekmektedir.
Bugün başımıza musallat olan piyonları kullanan şer odaklarını daha iyi tanımak için tarihimize, tarihi olaylarımıza kendi perspektifimizden milli bir şuur ile bakmamızın yeterli olacağına inanıyorum. Biliyoruz ki Türk milletinin birlik ve beraberliğini korumaya yönelik gayretler, ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel ve askeri alanlarda son yıllarda sağlanan başarı ve ilerlemeler şer odaklarını rahatsız etmektedir."
Pademi kısıtlamaları nedeniyle tören Atatürk Anıtı önünde bu konuşmayla sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: