Mövenpcik Otel'de bugün düzenlenen toplantıda Soyer, Türkiye’nin bağış yapan illerinin başında İzmir’in gelmesinin tesadüf olmadığını, çünkü İzmir’in birlikte yaşama kültürü konusunda Türkiye’nin öne çıkan kentlerinden biri olduğunu söyledi. Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Liman kenti olmasının getirdiği bir özellik olarak İzmir’de yüzlerce yıl boyunca insanlar birbirlerinin dillerini ve kültürlerini bilmeden birlikte yaşamış, aynı ekmeği paylaşmışlar. İzmirliler olarak güçlü bir biçimde paylaşmaktan, vermekten yana irade koyabileceğimize ve bunun örnek olması gerektiğine inanıyorum.”

İzmir bu konuda öncü
Toplantıda konuşan Türkiye Organ Nakli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Yard. Doç. Dr. Ata Bozoklar, yıllar önce İzmir’de başarılı organ nakillerinin yapıldığını hatırlatarak “Türkiye canlı vericili nakiller konusunda bütün dünyayla boy ölçüşecek yapıya geldi. Bu kapı İzmir’den açıldı. İzmir bu bayrağı hep taşıdı. İzmir’de başlatılan bu kampanyanın bu yüzden çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Kampanya kapsamında organ bağışını arttırmak amacıyla sivil toplum örgütleri, hastanelerle iş birliği yapılacak; tanıtım filmleri gösterilecek, eğitim çalışmaları yapılacak, ulusal organizasyonlar düzenlenecek.
Nasıl organ bağışı yapılabilir?
Bağış yapmak isteyenlerin devlet hastaneleri, özel hastaneler ve sağlık merkezlerine başvurarak organ bağış formu doldurmaları yeterli.
İzmir organ bağışında lider
Organ bağışları, bir milyon nüfusa düşen kadavra donörlerle değerlendiriliyor. Gelişmiş ülkelerde bir milyonda 20-30 olan kadavradan organ bağışı, Türkiye genelinde milyonda 7,2 iken İzmir’de milyonda 16 olarak kayıtlara geçti.
Başkan Soyer, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda da "Organ bağışını teşvik etmek amacıyla organ bağış formunu imzalayarak tüm organlarımı bağışladım. Organ bağışında lider kent olan İzmir’de birlikte daha fazlasını yapacağız. Büyütelim, yayalım, duyuralım. Ne kadar büyütürsek o kadar hayat kurtarırız" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: