Tarihi eserler egelilere emanet
Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu; İzmir ve Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkenin ekonomik ve sosyal yapısının gelişimine katkıda bulunmaya devam ediyor. Eğitimi üretim içinde gerçekleştirerek mesleki bilgi ve beceriye sahip araştırmacılar ve üretken teknikerler yetiştiriyor.
Yayınlanma :
12.02.2019 10:17
Güncelleme :
12.02.2019 10:17


Bergama Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nedim Çetinkaya, programın bugüne kadar pek çok faaliyette bulunduğunu ifade ederek, “Eser Koruma Programımız kuruluşundan bugüne, Bergama’da ulusal veuluslararası birçok proje ile bu bilim dalında önemli misyonlar üstlenerek etkinliğini günümüze kadar devam ettirmiştir”. Programımız; Polonya, Almanya, Fransa ve İtalya ortaklı ‘RESELTAM (Uzaktan Eğitim Sistemi ile Restorasyon Sektöründe Çalışanların Eğitimi)’ adı ile bir AB Projesi gerçekleştirmiştir. Yine Amasya Valiliği ortaklığında ‘Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı’,‘Restorasyon Sektörü İçin Nitelikli İşgücünün Yetiştirilmesi’ isimli AB projelerineimza atmıştır. Okulumuz, Bergama Güzellik Ilıcası Arkeolojik Kazısı, Bergama Ticaret Odası mülkündeki bina restorasyonu, Bergama temel kazılarında ortaya çıkan taşınmazların restorasyon ve konservasyonlarında görev üstlenmiştir” dedi.
Eser Koruma Programı hakkında bilgi veren Program KoordinatörüÖğr. Gör. Dr. Sema Yavuz, “Taşınabilir kültür varlıklarının onarımı ve korunması alanında öğretim yaparak, önlisans teorisi ve pratiği olanteknikerler yetiştiriyoruz.Mezunlarımız,ülkemizdeki birçokarkeolojik kazı ve mimari projede ihtiyaç duyulan yetişmiş, uzman ‘Restoratör’ ve ‘Konservatör’olarak görev almaktadır” dedi.
Nitelikli Restoratör ve Konservatör Yetişiyor
Programın ders içeriğinden bahseden Öğr. Gör. Dr. Yavuz, “Programımız Bergama yerleşkesinde bir kapalı alan çalışma atölyesi ve laboratuvar ile dış mekan çalışma uygulama alanlarına sahiptir. Taşınabilir kültür varlıklarının tümü üzerinde Restorasyon Konservasyon Teori Uygulama, Taş Seramik,Metal Cam, Duvar Resmi Mozaik, Organik Eserler Resim Restorasyonu disiplinlerindeki eğitim ve öğretiminin yanı sıra Genel Arkeoloji,Yapı Bilgisi,Fotoğrafçılık ile Arkeolojik Alanlarda Ölçme ve Değerlendirme gibi bütünleyici yan dallarında da eğitim ve öğretim veriyor” dedi.
Mezunların istihdam alanları ile ilgili bilgi veren Öğr. Gör. Dr. Yavuz, “Mezunlarımız, müzelerde, kazılarda;Restoratör ve Konservatör olarak, mimarlarla birlikte teknik ara eleman olarak çalışabilmektedir. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı ile Mimarlık, Çini Onarımı gibi lisans tamamlama öğretimi de mümkündür. Arkeolojik kazılarda, Arkeolojik-Etnografik müzelerde ve Milli Saraylarımızdaki mimari projelerdestaj yapma olanakları mevcuttur” diye konuştu.
Program ile ilgili gelecek hedeflerinin olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Mustafa Çakalgöz ise “Üniversitemiz çatısı altında faaliyet gösteren bir ‘Arkeolojik-Etnografik Araştırma ve Uygulama Merkezi’ ve ‘Bölge Laboratuvarı’ kurmak istiyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: