SOYER'DEN ÇARPICI ÇEVRE MESAJLARI
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin bu yıl “Temiz Enerji Temiz Kentler” temasıyla düzenlediği 11. Küresel Isınma Kurultayı’nın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çarpıcı çevre mesajları verdi.
Yayınlanma :
29.11.2019 16:25
Güncelleme :
29.11.2019 17:04


FLAMİNGOLARIN DA BAŞKANIYIM
Merkezi ve yerel yönetimler, tüm karar vericilerin, bu sürece karşı derhal adım atması gerektiğini anlatan Başkan Soyer, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek şehirler arasında İzmir’in öne sıralarda yer aldığını, sadece insanların yaşamı değil, hava, su, iklimle, yani doğanın tüm bileşenleriyle barışık hayat sürdüğü kent iklimi yaratmayı hedeflediklerini kaydetti, “Flamingolarnın da başkanı olacağımı ifade etmiştim. Yaşamın olduğu her yerde tüm varlıkların yaşamının parçalanmaz bir bütün olduğunu biliyoruz. Bu şehrin başkanı olarak doğaya uyumlu yerel yönetim anlayışı için kapsamlı strateji hazırladık. İklim değişikliğine uyum sağlayacak politikalar için iklim değişikliği daire başkanlığını kurduk. Sera gazını 2020’ye kadar yüzde 20, 2030’a kadar yüzde 40 azaltacak şekilde çalışmalar yapıyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üretmek önceliğimiz. Çiğli Çamur, Menderes’teki solar, Bayraklı’daki Ekrem Akurgal salonunda güneş santralleri kurduk. Eshot’ta 20 olan elektrikli otobüs sayısını 30’a çıkarıyoruz. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Sağlıklı, temiz ulaşım sistemi kuruyoruz. Geçtiğimiz hafta Harmandalında açtığımız tesisle atıktan enerji devrimi başlattık. Bergama, Kınık ve Dikili’de yeni atık tesisini hayata geçireceğiz. Orman İzmir kampanyamızla ağaçlandırma çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. 8 Aralıkta hoş geldin bebek projesiyle doğdukları gün onlar için ağaç dikmeyi başlatacağız. Çocuklar ağaçlarıyla beraber büyüyecek. İzmirlilere verdiğimiz sözü tutabilmenin yolu, tüm varlıkların haklarını savunmaktan geçiyor.”
Ege Bölgesi Sanayi Odası Enerji Grup Başkanlığı adına konuşan Muhsin Dönmez de konuşmasında artan binalar, azalan yeşil ortam, kirlenen doğa ve iklim değişiklikleriyle karşı karşıya kalan dünyada bu durumun sorumlusunun büyük oranda insan olduğunu vurguladı. Dönmez, her yıl Davos zirvesi öncesi yapılan ankette ilk sırada ekstrem hava olayları, iklim değişikliğine bağlı göç sorunu, üçüncü sırada doğal afetler geldiğini kaydetti, “Son 150 yılda dünyada ortalama sıcaklık 0,8 santigrat derece arttı. Kasımda ülkemizde mayısı yaşamamızın nedeni de bu. Elimizdeki doğal kaynakları daha verimli kullanmalıyız. Ülkemiz bu açıdan daha şanslı. İzmir yenilenebilir enerjide büyük avantalara sahip. Çöpten elektrik üretimine başlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
EGD Başkanı Celal Toprak çevreyle ilgili etkinliklere verdiği destekten ötürü Başkan Tunç Soyer’e teşekkür etti. Toprak, iklim değişikliğinin dil, din, ırk, ekonomik durum farkı gözetmeksizin herkesi ilgilendirdiğini belirterek, “Biz müdahale etmezsek, o bize bir şekilde dur diyecek. Hepimiz bu konuda farkındalığı artırmak ve bir şeyler yapmak durumundayız. Daha iyi bir dünyada yaşamanın daha iyi bir yolu yok.” diye konuştu.
Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt da konuşmasında fosil yakıtların doğaya verdiği zarardan ve hibrit otomobillerin öneminden söz etti. Dizel otomobilin sigaradan daha zararlı olduğunun kanıtlandığını belirten Bozkurt, birçok kentin dizel otomobillerin girişini yasakladığını söyledi. Hibrit teknolojiyle fosil yakıttan yüzde 50 tasarruf edildiğini belirten Bozkurt, tüketicilerin tercihlerinde daha bilinçli olması gerektiğini vurguladı. Kurultayda sonra iki panel düzenlendi, konuşmacılar küresel ısınma, temiz kentler, temiz enerji konularında sunum yaptı.
Programın ikinci oturumunda, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve EGD İzmir Temsilcisi Dilek Gappi’nin moderatörlüğünde ekonomi dünyası görüşlerini açıkladı. Toplantının son oturumunda Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın katılımıyla konu ayrıntılarıyla değerlendirildi. Bu oturumda EGD Yüksek İstişare Kurulu üyesi Servet Yıldırım ile Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu, kurultayın genel bir değerlendirmesini yaptı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: