Sağlık için, güzellik için, zeytinyağı!
Her sonbahar biz, Ayvalık yollarına düşer, zeytin hasadı yapardık. Zeytin bahçeleri, 400 yıllık ağaçlar, İstanbul, Ankara’dan gelen konuklarını karşılar.
Yayınlanma :
19.10.2020 10:20
Güncelleme :
19.10.2020 10:20


yapardık. Zeytin bahçeleri, 400 yıllık ağaçlar, İstanbul, Ankara’dan gelen
konuklarını karşılar. Soğuk sıkım, taş baskı, okside oranı, zeytinyağı eksperi
kesilmiş idik! Ah pandemi, vah pandemi, her güzel şey gibi hasat şenlikleri de
takıldı pandemiye. Cunda’da günbatımına kaldırılan kadehler, zeytinin kardeşi
üzümün suyuyla yenilen yemekler, hepsi nostalji. Vazgeçmeyen de var: Asiltane
Zeytinyağları, Hasan ve İbrahim İstikbal kardeşler, iddialı.
2014 yılında 10
milyon dolar yatırım ile hayata geçen A + zeytinyağı üretim tesisi, Balıkesir
Gömeç ilçesinde. Program: Sabah bahçede “Limited özel hasat ürününün 2. hasat
etkinliği ve “en kısa sürede zeytinyağı sıkımı rekor denemesi. Akşam yağmur
bastırdı, ev sahipleri sevinsin mi, üzülsün mü bilemiyor! Seviniyorlar, çünkü
kuraklık zeytini vurmuş, zeytinler etlenememiş, az biraz kurumuş. Hasattan önce
yağmur, zeytini yumuşatır, sulandırır, iyi gelirmiş. Ama o çamurda ne hasat ne
de rekor denemesi yapılabilir! Hasattan sonra zeytin ne kadar çabuk sıkıma
girerse o kadar sağlıklı ve leziz oluyor: Asiltane Limited’in geçen yılın
rekoru, şişelenmesi dahil, 2 saat 47 dakika! Taze ve kaliteli zeytinyağının
ağzınızda buruk bir tat bırakması ve meyvemsi, çimenimsi kokusu olması şart.
Zeytinyağının ışık almaması gerektiğini biliyorduk, ama bu kadarını
bilmiyorduk. “Eğer 18 derecenin altında tutamıyorsanız, buzdolabına koyun”
diyor Hasan İstikbal. Donmaz mı? “Donsun, çözülür. Çabuk tüketilmeli ve çiğ
yemeli. ÇİN DE PAZARA GİRECEKHatta bu kadar iyisini ilaç gibi, her sabah bir
kaşık içmeli. Yemeğe koyacaksanız da az, pişirdikten sonra biraz da çiğ
dökmeli.” Çok pahalı, herkes yiyemiyor? O zaman çok haklı bir şey söylüyor,
“Bir bardak hazır kahveye 20 TL verirken iyi de, 400 yıllık ağacın özel
ıkılmış, bu kadar emekle üretilmiş yağı mı pahalı?” Sağlık için, güzellik
için, zeytinyağı ilaç gibi. Tadına gelince: ne kadar acı, o kadar iyi demek!
Rengi önemli değil. Zeytinyağı piyasasında lider ülke İspanya. Fiyatı o
belirliyor, en çok ihracatı o yapıyor. Türkiye, bu kadar zeytin ağacı varken,
kendi de tükettiği için, piyasada lider oyuncu, marka olamıyor. Dünyanın sadece
yüzde 4’ünün zeytinyağı tükettiğini düşünürsek, ne kadar ayrıcalıklıyız. Çin,
zeytin ağacı dikmiş, piyasaya girmeye ve tüketmeye hazırlanıyor.
Ulaşabiliyorken tüketin!
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: