PAKDEMİRLİ'DEN İZMİR'E MÜJDE
Yayınlanma :
14.11.2019 16:48
Güncelleme :
15.11.2019 09:19


EGEV ve Özgencil Grup ortaklığında; Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Bornova Belediyesi işbirliğiyle “Yarın için hayal et” temasıyla İzmir Swissotel’de devam eden Ege Ekonomik Forum’da konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sözlerine bakanlığının en mutlu günlerini 11 Kasım'da Geleceğe nefes fidan kampanyası gibi eşi benzeri görülmemiş ağaçlandırma kampanyasıyla yaşadığını söyledi.
Gıda üretimiyle ilgili önemli açıklamalar da yapan Pakdemirli, "Ne üreteceğiz, ne kadar üretip ne kadara satacağız. Sözleşmeli üretim çok önemli. İşleyen yasa olmasına rağmen yaptırımlar düşük olduğu için sanayici kontrattan kaçmaktan imtina etmiyor ya da üretici kaçmaktan imtina etmiyor. Üretimi planlayacaksak, bu son derece faydalı olacak. Fiyat dalgalanlmalarından kurtulacağız" dedi.
KİMSE RANT DEVŞİRMEYE ÇALIŞMASIN
İklimlerin değiştiğini, Türkiye'nin de nasibini alacağını anlatan Pakdemirli, "Bir kere buharlaşmanın önüne geçeceğiz. Özellikle kurak ülkelerde bu önemli sorun. Dün bütçe toplantımız vardı. Bütçemiz onaylandı. Tarım, orman, midemize gden gıdanın bu kadar değerli olduğu bir konuda siyaset yapmamamız lazım. Tüm paydaşların üstüne düşeni yapması lazım. Tarım bitti dediğiniz zaman bu işte var olanları korkutuyor, kaçmalarına sebep oluyorsunuz. Eksikler varsa konuşalım ama saygı ve sevgi içinde. Eleştirilerinizi, iyileştirme önerilerinizi tabii ki konuşalım. Kimse kendi için rant devşirmeye çalışmasın. Bu bir güvenliik meselesidir, memleket eselesidir. Herkes hemfikir oldu" dedi.
15 yıldır toplanmayan Tarım Şurası'nın önümüzdeki hafta toplanacağını kaydeden Bakan Pakdemirli, "Biz bazı şeyleri değiştirmek istiyoruz. Ancak bunu ortak akıl süzgecinden geçirmek istiyorum. Sigara kağıdında, A 4 kağıdında bana proje getiriyorlar. İnternet sitesi açtım, herkese sordum. Tarımla ilgili planın, projen varsa bize ilet dedim. Çalışma gruplarında bunlar damıtılarak iş planımıza alacağız. Şuramız 18 Kasım'da başlayacak" diye konuştu.
PLANLAMA ŞART
Planlamayı iyi yapabilmek için verinin doğru akması akması gerektiğini kaydeden Bakan Bekir Pakdemirli, "Müstahsil de bazen verisini paylaşmıyor. Kaydını yapmıyor, üretime devam ediyor. Doğru tahminlerle bu işi yürütmeye çalışıyoruz. Son on yılda Avrupa'da tarımsal hasılada ya birinciyiz ya ikinciyiz. Ölçek proleminin üstesinden birlik ve kooperatiflerle gelmemiz lazım. O zaman tek yumruk olarak pazarlayabiliriz. Bir iki ay içinde 81 ilin tamamını gezmiş olacağım. Sorunlar, teşhisler birçok ilde aynı, sadece ürün sepetleri değişiyor. Birlik ve koperatifleri tam olarak devreye almadan, bu işin içinden önümüzdeki 20 yılı kurtaramayabiliriz. Yüzde 50-60 daha fazla gıda üretmemiz lazım. Bu bizi bir noktada korkutmalı. Bizde başarılı kooperatifler var, güzel işler yapıyor ama sayılarını artırmamız lazım. Fransa'da 86 milyar dolarlık ciro varsa, Türkiye'de de olmalı. Enflasyonu yenmenin önemli kısmı, yerel ürünlerin satışından geçiyor. İşlenmiş ürünler de son derece önemli. Ürüne mutlaka katma değer yüklememiz lazım" dedi.
ISPANAK ZEHİRLENMELERİ
Gıda güvenliğ konusunun çok önemli olduğunu anlatan Bakan Pakdemirli, "Ispanak konusuyla ortaya çıktı. Dün bütçe konuşmalarında da söyledim. Her kökün içini bakanlık olarak kontrol etme şansımız yok. Herkesi eğitip bu işi götürmemiz lazım. Tarımsal ilaçlamadan kaynaklanan zehirlenme değil, yabani ottan kaynaklandığı otaya çıktı" diye konuştu.
Genç nesillerin tarım sektörüne çekilmesi için çalışma yapılması gerektiğini belirten Pakdemirli,
şehir hayatının insanları kentlere çektiğini, bununn da bir maliyeti olduğunu anlattı, "Şehir ve kırsal arasındaki dengeyi oturtmamız gerekiyor. Aile banlığıyla da konuşuyoruz. Çobanların kırsalda oturan belli kesimmlerin Bağkur primlerini ödemeyi önerdim" dedi.
Üretilen gıdayı yüzde 50-60 artırmak gerektiğini anlatan Pakdemirli, "Attıklarımızı saymazsak gıdayla ilgili dünyada nemli bir problem var. Tabi dijitalleşme, inovasyon nemli. Bakanlık olarak teknoloji tarafında mümkün mertebe teknolojik konularda sektörün önünü açmaya çalışıyoruz. Drone ile ilaçlamayı destekliyoruz. Elektrikli traktör projesi var. Türkiye bu konuda üretici olabilir mi. Türkiyeyi o kadar da boşa atmayın. Türkiye'de kaliteli bilgi birikimi olan insanlar var. Tamamen elektrikle işleyen traktör yapailir miyiz diye yola çıktık, altı aydan kısa sürede projeyi bitirdik. Denemelieri yapalım dedik. 5 saat tarlada çalışsın. Elimizde seri üretime hazır bir proje var. Türkiye iddialı olabilir bu konuda. Trene ilk atlarsanız inanılmaz bir yere gelebiliyorsunuz. Elektrikli traktörde seri üretime hazırız" diye konuştu.
KOCAOĞLU'NA ÖVGÜ
Büyükbaş hayvanlarda sağlıklı veri için dijital kulak küpesi projeleri olduğunu belirten Pakdemirli, tarıma yerel yönetimlerin desteğinin de önemli olduğuna dikkat çekti. Salonda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çalışmalarını öven Pakdemirli, "Aziz Başkan burada. Her zaman en az şehirde oduğu gibi kırda da vakit geçirdi. Hep destek olmaya çalıştı. Bu destekler devletin olacağı kadar değil tabii ama herhangi bir yerden gelen destek bizim başımızın üstünde. Yerel yönetimlerle daha fazla işbirliği yapmamız lazım. Belediyenin de vatandaşa dokunma konusunda çaba harcaması gerekiyor" dedi.
Ege'nin tarımda büyük bir potansiyeli olduğunu belirten Pakdemirli, "Tarla ürünlerinin yüzde 10’u, sebzenin yüzde 18, meyvenin yüzde 22’sini Ege karşılıyor. Tarımsal ihracatın yüzde 23’ünü Ege yapıyor. İzmir'e cebimde bir müjdeyle geldim. 7 Kasım'da imzaladım. Dikili tarıma dayalı organze sanayi bölgesi hayırlı uğurlu olsun. Ama 9 ilçede daha tarıma dayalı organize sanayi bölgeleri kurulmasıyla konusunu da gündemimize aldık. Ödemiş, Tire, Seferihisar, Bayındır, Bakırçay Havzası, Foça, Menemen, Torbalı'da. Bunları hepsini peyderpey inşallah ülkemize kazandırmış olacağız. Bölge olarak da Denizli Sarayköy'de, Aydın Efeler'de, Manisa Alaşehir'de, Balıkesir Edremit'te kurulması konusunda da gayretimiz sürüyor." dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: