ARKADAŞIM 'BU İŞİN ALTINDA EZİLECEKSİN' DEDİ
Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon oluşturmak amacıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ege Ekonomik Forum’un ikinci gün oturumuna katılan İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, başkanlığı döneminde tarıma verdikleri destekleri anlattı. Ova yollarını asfaltlama çalışmalarını başlattığında bir arkadaşının kendisine “Bu işin altında ezileceksin” dediğini belirten Kocaoğlu, bugün ortalama ova yollarının yüzde 90’ının tamamlandığını açıkladı.
Yayınlanma :
14.11.2019 15:01
Güncelleme :
14.11.2019 15:11


Tarımın Ege’nin tarih boyuna en önemli değeri olduğunu kaydeden Kocaoğlu, “İzmir’in Akdeniz’de çok önemli bir liman olması, İpek Yolu, İzmir’in arkasındaki pamuğun, incirin, üzümün, zeytin ve zeytinyağının ve tütünün ticareti nedeniyle İzmir önemli bir ticaret oyuncusu olmuştur. Osmanlı’nın ekonomik merkezi İzmir’dir. Tarım ve hayvancılıkta, turizmde, hizmet sektöründe Türkiye kaynak yaratmak, döviz elde etmek zorundadır. Bu potansiyeli vardır. Biz İzmir’de organik tarım, iyi tarım yaptık. Turizmi çeşitlendirerek, termal, tarih turizmi, doğa turizmine varıncaya kadar, her alanda faaliyet gösterilmesi katma değerin artırılması için çaba harcadım. Bu nedenle İzmir’de her şey dahil turizmin yapılmaması için büyük mücadele verdim. Turizm için kültür-sanat yatırımlarının yapılması lazım. Fuar yatırımları yapılmalı. En büyük fuar yatırımını İzmir’de gerçekleştirdik. 3-4 yıl içinde İzmir’in kazancı kat be kat arttı. Bu kazançlarla, sanayiyi, teknoloji ve bilimi desteklememiz ve çağı yakalamamız gerekiyor. Benim yol haritam budur. Buradan kazanacağımız paralarla sağlık, eğitim, çevre yatırımları mutlaka geliştirilmelidir. Mesela AASSM’yi yaptık, insanlar Türkiye’nin en nitelikli salonunda müzik dinlesin istedik. İlk opera binasının temelini Karşıyaka’da attık. Binamız Akdenniz’e kısrak başı gibi uzanacak” diye konuştu.
‘HELAL OLSUN’ DEDİ
Tarımı geliştirme faaliyetlerine 2004’te arazi yollarını asfaltlayarak başladığını anlatan Kocaoğlu, bir arkadaşının “Bu işin altında ezileceksin” dediğini, daha sonra ise “Helal olsun sana, başardın” dediğini kaydetti. Şu anda İzmir’in yüzde 90 civarında tüm arazi yollarının asfaltlanmasının bittiğini anlatan Kocaoğlu, ürünün tozlanmadan, ezilmeden, tüketiciye ulaşmasında bu yatırımın önemine dikkat çekti. Kooperatiflerle çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, “Toprağı birleştiremiyorsak insanları birleştirmeliyiz dedik. Tire Süt Kooperatifi, Ödemiş Bademli Fidancılık, Bayındır Çiçekçilik, Bademler Kooperatifi ve Kiraz İğdeli Peynir Kooperatifi ile çalışmaya başladıklarını vurgulayan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Okul Sütü projesi başlattık. Haftada 8 litre süt 133 bin çocuğumuza ulaşıyor. Tire Süt Kooperatifi’nin bugün geldiği noktaya bakarsak kat be kat büyüdüğünü biliyoruz. Bir dev oldu. Bademli Kooperatifi ihracat yapıyor. Bayındır Kooperatifi Hollanda ile ortak proje yapıp çiçek üretiyor ve ihraç ediyor. İsteyen bütün süt toplama kooperatiflerine soğuk zincir oluşturmak üzere tanklar verdik, kamyonlar verdik. Tüm ekipmanları imece usulü kullansınlar diye ziraat odalarına verdik. İstiridye mantarı üretimi, arıcılık faaliyetlerine destek verdik. Bergama’da bal paketleme tesisi kurduk. 15 yıl içinde önce yılda 500 bin meyve fidanı dağıttık. Sonra her yıl 1 milyon fidanı talep edenlere dağıttık. Kestanede kanser var. Çok büyük çalışmalar yaptık. Bergama Kozak’ta çam fıstığı verim kaybıyla ilgili de yoğun çaba harcadık. 15 sene önce kimse tarımı konuşmazken, kalkınma eşittir sanayileşme sloganıyla tarımın gözardı edildiği dönemde 6 yaşında tütün tarlasında çalışmaya başlamış, 27 yaşına kadar çiftçilik yapmış kardeşiniz olarak farkındalık yaratan hemşehrilerimizle yola çıktım. Büyükşehir 15 yıl içinde bütün örenyerlerinin 12 ay çalışması için çok büyük destek verdi. Agora’nın İkiçeşmelik caddesiyle buluşması için 35 milyon liralık kamulaştırma yaptık. 15 sene önce. Belediye başkanları hemşehrinin lokmasını büyütmeyi hedef alırlarsa yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Bu ülke tarımda, hizmette, turizmde pik yaratarak, yoluna devam edecektir.”
İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran da üniversitenin tarım sektörüyle ilgili yaptığı çalışmaları anlattı. Baran, "Bilgi üretmemiz gerekiyor. Bilgi arttıkça bilgiyi üretenlerin payı artıyor. Daha fazla teknoloji gerekiyor. Bu toplumun kendi iç dinamikleriyle ve motivasyonla ayakları üzerine kalkması ve yumurtayı içeriden kırması gerekiyor. Değişimi, dönüşümü görüp adapte olmak gerekiyor. 8 bin kişilik bilim ordumuz, altyapımız Ege ekonomisinin büyümesine ve güçlenmesine katkıya hazır” dedi.
Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr Alim Işık da oturumda sunum yaptı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: