ÖDEMİŞ’TE BAKLA MEVSİMİ
Bakla için İzmir’in Ödemiş ilçesindeki üreticiler hasat dönemini beklerken, vatandaşlar, havaların fazla soğuk olmaması halinde ürünlerin bu yıl bekleneni karşılayacağını söyledi.
Yayınlanma :
30.01.2020 11:27
Güncelleme :
30.01.2020 11:27


Aralık başında ekilip, mart ayı içinde hasadı yapılan bakla, İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Kaymakçı Mahallesi'nde yoğun olarak üretiliyor. Üreticilerden Hasan Ali Toprak, "Çiçeklenme döneminde don ve kırağı olmazsa bu yıl baklaya doyacağız" dedi.
Baklanın yağmur ya da çamurdan etkilenmediğini belirten Toprak, "Hava şartları eksiye geçmediği sürece bakla büyümeye devam eder. Bu yıl Kaymakçı’da ekim geçen yıllara göre biraz daha fazla. Kaymakçı, bakla ve bezelye üretimi ile tanınan bir bölge. Geçen yıl, hasat dönemi 7,5 TL’den açılmış, hasat sonu da 2,5 TL ile kapanmıştı. Bakla, toptan 3 TL’nin üstünde satılması durumunda üreticiyi memnun eder. Kaymakçı’da toptan pazarı kurulur. Birçok hale, taze bakla Kaymakçı çevresinden gider" dedi.
Kaymakçı’da tohum bayiliği yapan Mehmet Şahan da baklanın baharın ilk sebzesi olma özelliği taşıdığını belirterek, "Yağda kızartılmış bakla, yoğurtlu yenirse oldukça lezzetli olur. Uzmanlar içeriğindeki magnezyum ve potasyum sayesinde yüksek kan basıncını önlediğini ve kalp sağlığını koruduğunu belirtiyorlar. Baklanın protein ve lif açısından oldukça zengin olduğunu belirten uzmanlar baklanın doygunluk hissini artırarak gün içerinde alınan kalori miktarını azaltacağı için kilo vermeye de yardımcı olduğunu söylüyor. İlk ürün olduğu için baklanın ardından başka ürün ekilir. Bakla kökleri ve gövdesi azot bakımından zengindir. Bu da toprağı besler. Arkasından ekilen ürün topraktan güçlü bir azot desteği alır" şeklinde konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: