NASA'da çalışan tek Türk kadın Feryal Özel kadınların bilimden uzak kalmamasını istedi
ABD Ulusal Bilim Vakfı 10 Nisan'da ilk kara delik görüntüsünü paylaşmıştı. Bu görüntünün elde edilmesini sağlayan Olay Ufku Teleskobu (EHT) projesinde çalışan 200'den fazla bilim insanı arasında bir Türk kadın da yer alıyordu. Başarısıyla tüm dünyanın dikkatini çeken ve Türkiye'nin gururlarından olan Prof. Dr. Ferya Özel, bugün Cem Seymen ile A'dan Z'ye programının konuğuydu.
Yayınlanma :
05.12.2019 11:37
Güncelleme :
05.12.2019 11:37


Dünyanın en önemli kurumlarından biri olan NASA’da çalışan ve kara delik görüntüsünün elde edilmesini sağlayan ekipte yer alan ilk Türk olan Prof. Dr Özel Cem Seymen ile A'dan Z'ye programının konuğuydu.
İşte Prof. Özel'in projede nasıl yer aldığı, yaşadıklarını ve tavsiyeleri...
"Ben 20 yıldır bu projede çalışıyorum. Bu projenin başlamasında yer alan ilk birkaç kişiden biriyim. Şu anda kadromuz 200 insandan fazla. Onların büyük bir kısmının liderliğini yaptım. İnanılmaz bir deneyim gerçekten, 20 yıl önce bize hayal gibi gelen bir şeyi başarmış olmak... Şoke olduk.
Resmini çektiğimiz kara delik bizden 55 milyon ışık yılı uzakta. Yani insanın aklının alamayacağı rakamlar... Yani oradan çıkan ışık bile bize 55 milyon yıl uzakta. O kadar uzak ki şöyle anlatayım bir simit düşünün onu alalım bir astronota verelim, bunu Ay'ın üstüne koy diyelim, sonra da hadi bunun fotoğrafını çek diyelim. Yani kara delik ne kadar büyük olursa olsun bizim fotoğrafını çekmeye çalıştığımız nesne gökyüzünde aşırı küçük. Dolayısıyla tek bir teleskobun çözünürlüğünün bunu çekmesine imkan yok. Dünya çapında bir teleskop gerekli. Tabii böyle bir şey mümkün olamayacağı için biz biraz farklı bir teknikten yararlandık ve teleskopları birbirleriyle 'sohbet' ettirdik. Dünya üzerinde 8 ayrı teleskop kullandık."
Cem Seymen'in bilime meraklı genç kızlar için tavsiyelerini sorması üzerine ise Prof. Dr. Özel şunları söyledi:
"Bilim insanı dünyanın farklı bir noktasına götürebilen, ufuklar açan, olmayanı olur kılan bir olgu. Dolayısıyla bilime gerçekten ilgileri varsa buna dört elle sarılıp fırsat yaratıp bu pozitif olaya katkıda bulunmalarını çok isterim.."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: