Minik Halime babasının karaciğeriyle hayata tutundu
Daha 15 aylıkken karın şişliği ile başlayan sağlık sorunlarının karaciğer nakline götürdüğü Halime Daş’a (6), babası Süleyman Daş (34) şifa oldu. 2,5 yaşındayken babasından karaciğer dokusu nakledilen Halime yaşıtlarına yetişirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, “Halime, nadir görülen glikojen depo hastalığı yüzünden karaciğer nakli olmak zorunda kaldı. Değişen karaciğeriyle sağlık buldu” dedi.
Yayınlanma :
23.03.2022 10:17
Güncelleme :
23.03.2022 10:17


Balıkesir’in Burhaniye İlçesi’nde yaşayan ev hanımı Nagihan Daş (29) ile esnaf Süleyman Daş’ın iki kızından küçüğü olan Halime, 8 Temmuz 2016’da dünyaya geldi. Abla Sümeyye Daş’dan (10) sonra ikinci kızlarını da kucaklayan çiftin sevinçleri Halime’de sağlık sorunları baş göstermeye başlayınca üzüntüye dönüştü. Halime’de görülen ilk önemli belirti karın şişliği oldu. Arkasından bronşit tanısı koyulan, bunlar yetmezmiş gibi bir de kolu kırılan minik Halime doktorlarla, hastanelerle tanıştı. Halime için önce Balıkesir, ardından İzmir’de şifa arayışları başladı.
Babadan alınan karaciğer dokusu minik kızına başarıyla nakledildi
İlk olarak karaciğer dalak büyümesi tanısı koyulan Halime, bir ay hematoloji uzmanları tarafından tedavi altına alındı. Halime’ye diyet uygulanırken, yağsız pişirilen yemeklere yurt dışından getirilen özel bir yağ eklenmesine rağmen sonuç alınamadı. Uzmanlar tarafından, siroz nedeniyle Halime’nin karaciğerinin bir an önce değiştirilmesi gerektiği söylendi ve bunun üzerine Daş ailesi nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda baba Süleyman Daş’ın uygun verici olduğu saptandı. 2 Ocak 2019 tarihinde baba Daş’dan alınan karaciğer dokusu o tarihte henüz 2,5 yaşında olan minik kızı Halime’ye başarıyla nakledildi.
“Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu”
İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Kamil Kılıç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Lakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr. Alihan Pirim’den oluşan ekip başarılı bir nakil işlemi gerçekleştirirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, Halime’yi nakle götüren nedenleri şöyle anlattı: “Halime’ye koyulan tanı Glikojen depo tip 4 hastalığıydı. Glikojen depo hastalıkları, glikojen metabolizmasındaki enzimlerden birinin kalıtsal eksikliğinden ötürü normal veya anormal yapıda glikojen birikimiyle karakterize bir hastalıklar grubudur. Bu enzim karaciğerde olan bir enzim ve anormal yapıdaki glikojen özellikle karaciğer ve kalpte birikip hasar yaratarak, karaciğer sirozu ve kalp yetmezliğine neden olur. Bu tür hastalar genellikle erken çocuklukta yani 5-10 yaş arasında kaybedilir. Halime’de de bu hastalık siroza yol açmıştı. Babasından yapılan nakille Halime sağlıklı karaciğere kavuştu. Hastaneye kontrol için gelip gidiyor. Gayet sağlıklı ve yaşıtlarına yetişmiş durumda.”
“Kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım”
Kızına yeni bir hayatın kapılarını açtığı için çok mutlu olduğunu ifade eden baba Süleyman Daş, “Halime’nin ilk sağlık sorunları başladığında karşımıza bir nakli tablosu çıkacağını bilmiyorduk. Nakil için Kent’e gelmeden önce çok uzun süre tanı koyulamadı. Doktorlar da biz de çok çaresiz kaldık. Çok şükür ki kızımız elimizden kayıp gitmeden nakil oldu, sağlığına kavuştu. Kızımız yaşıtlarına yetişip sağlıkla büyürken, bize de mutlulukların en büyüğünü yaşatıyor. Ben de kızıma can aşısı olduğum için dünyanın en mutlu babasıyım. Kızımızın sağlığına kavuşması için çaba gösteren tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: