İzmir Kent Haber’e konuşan Hasan Kalyoncu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bergama, Harmandalı ve Menderes’te çöp bertaraf tesislerinin ihalelerine ÇED raporlarını almadan çıktığını belirterek, “ Bergama ve Harmandalı’nda vatandaş tepkisi olmazken, Menderes ilçemizde vatandaşlarımız bu tesisin yer tercihine ve ÇED raporunun olmamasına büyük tepki göstermiştir. Doğrudan Menderes ilçesinde ve tesisin yapılacağı yakın köylerde, Şubat ayı başında yaptığımız temaslarla bu tepkiyi şahsen de gözlemiş ve bu gözlemlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştık.” dedi.
“ÇED raporu alınmadan yapılan ihaleler kanuna aykırıdır”
Kalyoncu, yasadışı bir durumun var olduğunun altını çizerek, “Kamu İhaleleri hakkındaki 4734 sayılı Kanunun 5. Maddesinde ÇED olumlu raporu alınmadan ihaleye çıkılamayacağı açıkça ifade edilmektedir. ÇED raporu alınmadan ihaleye çıkılması, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kendisini olayın dışına çıkarıp vatandaşlarımızla ihaleyi alan firmayı karşı karşıya getirmesi anlamına gelmektedir. Bu hareket hem ihaleyi yapan idarenin kanunun gereğini yapmadığını hem de toplumsal barışın yara alması için gayret edildiğini göstermesi bakımından dikkat çekicidir. ÇED raporu alınmadan yapılan ihaleler kanuna aykırıdır. Bu sebeplerle durumun ortaya çıkarılması sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına konuyu yazılı soru olarak sorduk. “ şeklinde konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilen önergede ;
Prof . Dr Hasan Kalyoncu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan çöp bertaraf tesisi ihaleleri ÇED Raporu alınmadan yapılmıştır. Bu kapsamda Menderes İlçesinde de ÇED Raporu alınmadan ihaleye çıkılmış ve ilçe halkının tepki göstermesine rağmen iptal edilmemiştir.” İfadelerine yer verdi.
Kalyoncu, önergede şu sorulara yer verdi :
- ÇED Raporu alınmadan bu tür ihaleler yapılabilmekte midir?
- ÇED Raporu sonucu alınmadan yapılan bu ihaleler sonucunda ihaleyi kazanan firma ile bölge halkının karşı karşıya gelmesi problem doğurmakta mıdır
- Eğer ÇED olumlu raporu almadan ihaleye çıkılamıyorsa bu konuda yaptırımlarınız nelerdir?”
“Hukuka aykırı bu işlem derhal düzeltilmelidir”
Kalyoncu, temel amacının konuya ilgili bakanlığın dikkatini çekmek olduğunu belirterek, “Tarım ve hayvancılığı tehlikeye sokarak, su kaynaklarını tehdit ederek ve yöre insanını yok sayarak yapılan bu ihale üstelik kanunu ihlal etmektedir. Hukuka aykırı bu işlem derhal düzeltilmelidir.” Açıklamalarında bulundu.
Kamu İhaleleri Hakkındaki 4734 sayılı Kanunun 5. Maddesi şu şekildedir :

Yorumlar
Kalan Karakter: