Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi Maliye Bakanlığı önünde eylem ve açıklama yaparken İzmir İl temsilciliği de 21 şube ve 600 Üyesi ile İzmir Konak Meydanında eylem ve basın açıklaması yaptı. Açıklamasında, “memur maaşlarının eridiğini” dile getiren Türkiye Kamu-Sen İzmir İl Başkanı Recep Çakmak, “Enflasyon farkıyla memuru geçiştireceklerini sanıyorlar buradan bir kez daha söylüyoruz, “Enflasyon farkı, zam değildir. Enflasyon farkı, maaşları yalnızca gerçekleşen enflasyona eşitleyen bir telafi ödemesidir. İfadelerini kullandı.
BEDELİ MEMUR ÖDEMEMELİ
Çakmak konuşmasında, bir türlü tutturulamayan ekonomik hedeflerin faturasının memura ve emekliye ödetildiğini de savundu. “Son yıllarda memur maaş artışlarının enflasyon değerinin altında kalması “devlet memurlarına” yaşam standartlarını düşürdüğü bir gerçektir. Ortaya çıkan tablo, kamu çalışanları ve emekliler için açık bir ekonomik çıkmazdır. Tutmayan hedeflerin bedeli, kamu görevlilerine ve emeklilere ödetilemez. Bu gidişata acilen müdahale edilmesi zorunludur.” Diyen Recep Çakmak, eriyen memur maaşları hayatımıza kast ediyor” ifadelerini kullandı.
YOKSULLUK SINIRI 100 BİN TL
Açıklanan Türkiye yoksulluk sınırının 100 Bin TL’ olduğunu da sözlerine ekleyen Recep Çakmak, “Memurlarımız 2026 yılının ilk maaşını yarın alacaklar. Bordrolarında 2025 yılına göre oransal olarak enflasyon farkıyla birlikte %18,6; taban aylığa brüt 1000 TL ve unvan bazında tazminat artışı içeren bir maaş zammıyla karşılaşacaklar. Bütün bu artışlarla birlikte en düşük dereceli bekar memurun maaşı %22,4 artacak ve 47 bin 500 TL’den 58 bin 200 TL’ye yükselecek. Ortalama memur maaşı ise %22 oranında artacak ve yaklaşık 52 bin 500 TL’den 64 bin 100 TL’ye yükselecek. Yani en düşük memura 10 bin 700; ortalama bir memura ise 11 bin 600 TL artış gelecek. Bu rakamlarla memurlarımızın 6 ay geçinmesi beklenecek. Ancak bu rakamlar, kamu çalışanlarının gerçek hayat koşullarını karşılamaktan uzaktır. Bugün memur maaşları yoksulluk sınırının, emekli maaşları ise açlık sınırının altında kalmıştır.
Yoksulluk sınırı 100 bin lira civarında, ortalama maaş 64 bin lira. Bu parayla bir memur ay sonunu nasıl getirecek?” tepkisini gösterdi.
ADALET İSTİYORUZ
Konuşması katılımcıların alkışlarıyla kesilen Recep Çakmak, son olarak maaş politikalarında adalet istediklerini belirterek şunları söyledi: “Maaş sorununa kökten çözüm üretecek politikalar belirlensin diyoruz. Enflasyon kadar zam istemiyoruz! İnsanca yaşam, adil ücret istiyoruz! Ücrette hakkaniyet istiyoruz! Vergide adalet istiyoruz! İstihdamda güvence istiyoruz! Ücrette hakkaniyetin sağlanacağı, eşit işe eşit ücretin hakim olacağı, emekli ve çalışanlarımızın insanca yaşamasına yetecek düzeyde bir ücrete kavuşacağı, statü farkından doğan adaletsizliklerin giderileceği yeni bir ücret sistemi istiyoruz. "Türkiye Kamu- Sen üyeleri olarak hepimiz Milletimiz ve Devletimiz için her türlü fedakarlığı yaparız. Ancak fedakarlık, gelirler adil ve eşit dağıtıldığında anlam kazanır. "”

Yorumlar
Kalan Karakter: