Madagaskar lideri koronaya bitkisel deva bulduğunu söyledi
Doğu Afrika'daki ada ülkesinin lideri, klinik deneylerden geçirmeden üretime geçirdiği, piyasaya sürdüğü ve ihraç ettiği yerli bitkisel ilaca Batı'dan gelen eleştirilere "Afrika'yı küçümsüyorsunuz" tepkisini gösterdi.
Yayınlanma :
12.05.2020 19:13
Güncelleme :
12.05.2020 19:13


Madagaskar Devlet Başkanı Andry Rajoelina, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) tedavi edip etmediğine dair geniş kapsamlı testler yapmadan üretime geçirdiği, piyasaya sürdüğü ve diğer Afrika ülkelerine ihraç ettiği 'Covid Organics' isimli bitkisel ilaçla ilgili Batılıları suçlayan bir açıklama yaptı.
Afrika'nın doğusundaki ada ülkesinin sıtmaya karşı etkili yavşan ya da pelin diye bilinen bitkisinden ve endemik bitkilerinden geliştirilen 'Covid Organics'e klinik deneylerden geçirilmediği için Batılı ülkelerin şüpheyle bakmasını, Rajoelina, 'Afrikayı küçümseyen tavırlarının uzantısı' diye eleştirdi. Madagaskar Devlet Başkanı, bu şurubu bir Avrupa ülkesi geliştirmiş olsaydı, Batı'nın farklı tepki vereceğini savundu.
Fransız kanalları France 24 ve RFI'ya konuşan Rajoelina, "Bu devayı keşfeden bir Avrupa ülkesi olsaydı, bu kadar çok şüphe üretilir miydi? Sanmıyorum" diyerek ekledi:
"Afrikalı bilim insanlarını hafife almayın."
Gelgelelim Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) baştan beri test edilmemiş ilaçların kullanılmaması uyarısı yaparken, Afrika Birliği de 'Covid Organics'in güvenilirliği ve etkinliği konusunda bilimsel verileri görmek istediğini açıklamıştı.
BBC'nin geçen ay 'Covid Organics'in piyasaya çıkması üzerine konuştuğu Madagaskar Devlet Başkanı'nın bir danışmanı, yerli bitkisel ilacın 3 haftada 20'den az kişi üzerinde test edildiğini söylemişti. Bu ise DSÖ'nün klinik deneylerle ilgili kurallarına uymuyor.
Buna rağmen Nijerya, Guinea-Bissau, Ekvator Ginesi, Liberya, Tanzanya gibi bir dizi Afrika ülkesi 'Covid Organics'i ithal etti.
Madagaskar bugüne dek teyitli 193 vaka bildirdi, hiç ölüm bildirmedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: