Koronavirüs'te tat ve koku kaybına dikkat!
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs hastalarının üçte birinde, bazı çalışmalarda da yüzde 90'ı kadarında tat ve koku kaybı oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan, "3 haftadan sonra hala tat ve koku alamama durumu geçmediyse en azından azalma eğiliminde değilse mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurulmalı" dedi.
Yayınlanma :
27.11.2020 17:27
Güncelleme :
27.11.2020 17:27


Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs hastalarının üçte birinde, bazı çalışmalarda
da yüzde 90'ı kadarında tat ve koku kaybı oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. İlhan,
"3 haftadan sonra hala tat ve koku alamama durumu geçmediyse en azından
azalma eğiliminde değilse mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine
başvurulmalı" dedi.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı
Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof.
Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs hastalarında tat ve koku kaybının son
dönemde sık görülen bulgulardan birisi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. İlhan,
"Yapılan çalışmalar şunu gösteriyor; koronavirüste kişi enfekte olduğu
zaman solunum yollarında bir dolgunluk söz konusu oluyor. Virüs dokularda şişme
yapıyor, tat ve koku ile ilgili sinirin üzerine baskı yapıyor. Baskıdan dolayı
tat ve koku kaybı azalıyor. Genel olarak baktığımızda yüzde 30 ile yüzde 90
arasında tat ve koku kaybının görüldüğünü gözlemliyoruz. Yani koronavirüs
hastalarının üçte birinde bazı çalışmalarda da yüzde 90'a kadar tat ve koku
kaybı gözüküyor" diye konuştu.'3 HAFTADA GEÇMEDİYSE HEKİME BAVURUN'Tat ve koku kaybının çok ani geliştiğini, kişi koronavirüs
hastası olur olmaz hemen tat ve koku kaybının ortaya çıktığını belirten Prof.
Dr. İlhan, "Diğer solunum yolu enfeksiyonlarından farklı olarak burun
tıkanıklığı olmadan tat ve koku kaybı ortaya çıkıyor. Kabaca baktığımızda da 1
ile 3 hafta arasında tanı aldıktan sonra iyileşiyor. Ama vatandaşlarımız eğer 3
haftadan sonra hala tat ve koku alamama durumu geçmediyse en azından azalma
eğiliminde değilse mutlaka bir kulak burun boğaz hekime başvurmaları gerekiyor
ki acaba koronavirüsün altında başka bir neden mi var tat ve kokuya neden olan
ya da başka şeyler koronavirüsten dolayı etkilenmiş mi diye. Vatandaşlar tat ve
koku kaybı bozukluğu nedeniyle günlük yaşam aktivitelerinde ya da sosyal
aktivitelerinde daha geri düştükleri için depresyon ve anksiyete ihtimali de
yüksek. Hastalar 'hocam ekşi ile tatlıyı ayıramıyorum' şeklinde tanımlıyorlar,
bu oldukça sert bir tat ve koku kaybı" değerlendirmesinde bulundu.'DOĞUŞTAN HASTALIĞI VARSA, DAHA AĞIR GEÇİREBİLİR'
Prof. Dr. İlhan, koronavirüste bulaşma ya da hastalığı ağır
geçirmede genetik faktörlerin etkisiyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.
Prof. Dr. İlhan, "Kişinin doğuştan gelen akciğerle ilgili bir sorunu
varsa, pıhtılaşma bozukluğuyla ilgili bir sorunu varsa ya da vücudunda genetik
olarak örneğin Tip 1 diyabet gibi doğuştan gelen sorunlar varsa hastalığı daha
ağır geçebilir. Sadece koronavirüse bağlı değil diğer hastalıkların da ağır
geçtiğini biliyoruz. Ama özellikle akciğerdeki çeşitli eksiklikler varsa
fonksiyon bozuklukları varsa hastalık daha ağır geçiyor. İkinci faktör
koronavirüste eğer virüs yükü çok fazlaysa ki özellikle aile içi bulaşta biz
bunu görüyoruz. Aile içinde sürekli biri pozitif oluyor kısır döngüyle
birbirlerine bulaştırırlar. Hatta aynı ailede ikinci üçüncü kez hasta olanları
gözlüyoruz. Doğuştan gelen hastalıkları olanlarda daha ağır seyredebileceği;
ama virüs yükünün ve davranışlara bağlı virüsün bulaşması ile ilgili
faktörlerin bunlardan çok daha etkili olduğunu söylemek gerekiyor" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: