KOBİ’LER SİCİL AFFI’NDA YENİ BİR BEYAZ SAYFA BEKLİYOR
Yüzde 25’nin üzerinde seyreden üretici enflasyonu ile finansman kaynaklarına erişimde ciddi sıkıntı yaşayan Kobi’ler, Hükümet ve bankacılık sektörü tarafından hazırlanacak bir sicil affı ve Taşınabilir Rehin Sistemi’nin (TARES) yeniden aktif hale getirilmesini bekliyor.
Yayınlanma :
12.02.2019 09:32
Güncelleme :
12.02.2019 09:32


“BANKALAR DA KOBİ’LER DE KORUNMALI”
18 Ocak 2017’de TBMM’de kabul edilen Torba Kanun kapsamında yürürlüğe giren Sicil Affı’nın, geçen iki yılı aşkın sürede beklenen sonucu vermediğini anımsatan Yazganoğlu,firmalar ile bankalar arasında yeni bir beyaz sayfa açılması gerektiğine dikkat çekti.
2003, 2009 ve 2017 yıllarında çıkarılan Sicil Afları’nın, iyi kurgulanmadığı için verimli sonuç vermediğini vurgulayan Yazganoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İki yıl önce hükümetimiz tamamen bankacıların isteklerini dikkate alarak bir düzenleme yapmıştı. Banka yöneticileri kredi verdiklerinde veya borç taksitlendirmesinde geçmişte zimmet suçu ile yargılanabiliyorlardı. Bankacılık sektörü temsilcilerinin istekleri sonrasında bu durum da Kanun Hükmünde Kararname ile zimmet kapsamından çıkarıldı. Geçmiş tecrübelerden yararlanılarak en uygun düzenleme yapıldı. Bugün finansman sıkıntısı çeken Kobi’ler için hala eski kayıtların dikkate alındığını biliyoruz. Bankacılık sektörünün sermaye rasyolarını bozmayacak, aynı zamanda Kobi’lere de cansuyu olabilecek finansman pencerelerini açık tutacak bir uygulamayı hayata geçirmek zor değil.”
TAŞINABİLİR REHİN İŞLEVSİZ KALDI
Becker Türkiye Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, 2017 yılı Ocak ayında Sicil Affı ile birlikte yasalaşan Taşınabilir Rehin Sistemi’nin (TARES) de beklenen sonucu vermediğine işaret etti. Bankaların işletme sahiplerinden sadece ev tapusu ya da araç ruhsatı istemesi ile sorunun çözülemeyeceğini dile getiren Yazganoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Elinde projesi olan ama yeterli finansman olmayan bir Kobi düşünün. O firma o işi yapsa, piyasadaki nakit sıkışıklığı nedeniyle alacağını 180 güne kadar vade ile alabilecek. Bu süre içinde sabit giderlerini; kirasını, maaşlarını, sigortasını, muhtasarını ödemek zorunda. O kritik eşiği atlayamadığı için hem elindeki projeyi kaçırıyor hem de finansman açısından daha büyük sıkıntıya giriyor. Oysa makinesi, teçhizatı, araçları, markası, stoğu ve pek çok demirbaş varlığı var. Ama bankalar bunlara teminat gözüyle bakmıyor. Bankacılarımız işletme sahibinin evi, yazlığı veya işyeri kendi mülkü mü yoksa kira mı ona bakıyor. TARES sistemi bankaların da lehine olacak bir umut yaratmıştı ama beklentilerin çok uzağında sonuçlar alındı.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: