kaybolmaya yüz tutmuş karakılçık buğdayını İzmir’in bereketli topraklarıyla
yeniden buluşturdu. İthal tohum yerine yerel tohum üretmek ve buğday
üreticilerine destek sağlamak için Menemen, Ödemiş ve Tire’de geçtiğimiz yıl
ilk kez toprakla buluşan karakılçık buğdayının hasadı başladı. “Başka bir tarım
mümkün” diyerek çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç
Soyer, geçtiğimiz hafta Ödemiş ve Tire’nin ardından bugün de Menemen’de
karakılçık buğdayı hasadını başlattı. Başkan Soyer,Menemen Belediye Başkanı
Serdar Aksoy ile birlikte biçer dövere binerek tarlada hasat yaptı. Hasat
programına İzmir Köy-Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Menemen
Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un eşi Dilek Soyer, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Başkan Soyer: "Gururluyuz"
Geçtiğimiz yıl "Kurda, kuşa, aşa" diyerek kendi
elleriyle serptiği ilk karakılçık tohumlarının boy vermesinin mutluluğunu
yaşayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Menemen Belediyesi'ne
ait bu araziye geçtiğimiz yıl atalık karakılçık tohumlarımızı ekmiştik.
Gururluyuz çünkü o günden bugüne boyumuzu aşan başakları görmek ve bunun ekmeğe
dönüşeceğini, insanların karnını doyuracağını bilmek mutlu ediyor. Toprak böyle
bir şey. Eğer emek verirseniz,değer verirseniz karşılığını veriyor. Toprakta nankörlük
yoktur" dedi.

Belediye başkanları üretimi, üreticiyi desteklemeli
Pandemi sürecinin tüm dünyaya toprakla uyumlu, doğayla
barışık olmamız gerektiğini öğrettiğine dikkat çeken Soyer, şunları söyledi:
"Kendi kendine yeten ekonominin şartı üretmekten geçiyor. Ben Menemen'de
birlikte çalıştığımız değerli belediye başkanı arkadaşım Serdar Aksoy'a çok
teşekkür ediyorum. Bunun tüm Türkiye'ye ilham vermesini diliyorum.
Belediyecilik artık sadece çöp toplamak, yol yapmaktan ibaret değil. Üretimi
desteklemek, üreticiyi desteklemek de belediyeciliğin asli görevleri arasına
girdi. Seferihisar Belediye Başkanlığı dönemimden beri biz hep bu anlayışla
çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Aksoy: "Hasat bizim için bayramdır"
Karakılçık buğdayını Menemen ovalarıyla buluşturan İzmir
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür eden Menemen Belediye Başkanı
Serdar Aksoy ise "Başkanımız Tunç Soyer bizeciddi destek verdi, öncülük
etti. Hasat zamanı bayram zamanıdır. Eskiden çocukların doğumuyla alakalı
'hasat zamanında doğdu' denirdi. Hasat bizim için bayramdır. 'Ne ekersen onu
biçersin lafı' da boşuna söylenmiş değildir. Biz de Başkanımızın desteği ile
şimdi ektiğimizi biçiyoruz. Ata tohumlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz."
Karakılçık buğdayı İzmir'in ovalarına geri döndü
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar
Belediye Başkanlığı döneminde başlattığı atalık tohum karakılçık buğdayını
yaygınlaştırma projesi, İzmir ölçeğine taşınarak kentin tüm ovalarını
karakılçık buğdayıyla buluşturmayı hedefliyor. Menemen’de 300 dönümlük araziye
geçen Kasım ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ilk atalık
tohumları serperek projeyi başlatmıştı. Yine geçtiğimiz yıl İzmir Köy
Koop-Birliği'nin Ödemiş Demircili Kooperatifi'ne verdiği destekle üreticiler tarafından
100 dönümlük araziye karakılçık buğdayı ekilmiş, Tire'de Kahrat Köyü'nde İzmir
Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen karakılçık buğdayı Tire Belediyesi'ne
ait 50 dönümlük arazide toprakla buluşmuş, geçtiğimiz haftada da bu iki ilçede
karakılçık buğdayının hasadı başlamıştı. Seferihisar'da ise dört yıldır 500
dönümlük alanda karakılçık buğdayı üretiliyor. Hasadın ardından üretilen
karakılçık buğdayı üreticilerden alınarak bir kısmı tohum olarak saklanacak,
kalanından un ve ardından ekmek elde edilerek halka ulaştırılacak.
Karakılçık buğdayının öyküsü
Seferihisar Belediyesi, 2011 yılında yerel tohumların
yaygınlaşması için Tohum Takas Şenliği düzenlemeye karar verdi. Belediye
çalışanları köy köy dolaşıp satışı yasaklanan yerel tohumları araştırdı. Gödence
köyünde yaşlı bir çiftçide çok az miktarda “Topan karakılçık” buğdayı bulundu.
Can Yücel’in vasiyetinden yola çıkılarak Seferihisar’da “Can Yücel Tohum
Merkezi” kuruldu. Bu merkezde karakılçık buğdayının çoğaltılması için yaklaşık
dört yıl uğraşıldı. 2016 yılında sonuç alındı ve yüz yıl önceki tekniklerle
ekmek üretildi. Bu ekmek hem belediyenin marketlerinde hem de Hıdırlık Tarımsal
Kalkınma Kooperatifi'nin www.seferipazar.com internet sitesinde çok aranan bir
çeşit haline geldi. Belediye de tohumu çiftçilere ücretsiz dağıtıp, karakılçık
buğdayına hükümetin açıklayacağı taban fiyatın iki katına alım garantisi verdi.
Bir köylünün deposundan çıkan bir avuç genetiği değiştirilmemiş ata tohumu
buğday bu sayede ticari bir değer haline geldi.
Yorumlar
Kalan Karakter: