Kalp hastalarına oruç uyarısı
Uzmanlar, kalp damar hastalığı, kalp yetersizliği, hipertansiyon gibi hastalıkları olanların oruç tutmasının sağlık açısından risk oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Yayınlanma :
12.04.2022 12:44
Güncelleme :
12.04.2022 12:44


İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cihan Altın, oruç tutmak isteyen kalp hastalarına uyarılarda bulundu. Altın, “Son 1 yıl içinde kalp krizi geçirmiş, balon yapılmış, stent takılmış veya açık kalp ameliyatı olmuş hastalar, kalp yetersizliği hastaları, kontrolsüz hipertansiyonu olan hastalar, idrar söktürücü, kan sulandırıcı ve diğer bazı önemli kalp ilaçlarını kullanan hastaların hekimlerine danışmadan oruç tutması sakıncalı olabilir. Hekimi tarafından oruç tutması onaylanan hastalar bu süreçte kullanmakta olduğu ilaçları yine hekimlerinin önerisi ile iftar ve sahur saatlerine göre ayarlamalı ve aksatmamalı. İlaçlarını aksatmalarının kötü sonuçlara neden olabileceği unutulmamalı. Hastalar oruç tutarken karşılaştıkları sorunları mutlaka hekimleri ile paylaşmalı” dedi.
Oruç tutarken en çok yapılan hataların başında yeterli sıvı alınmaması olduğunu belirten Altın, “Buna bağlı tansiyon düşüklüğü başta kalp olmak üzere beyin, böbrek gibi organların kanlanması etkilenebilir; ayrıca kanın sululuk oranı azalıp kan daha koyu bir hale gelebilir. Bu durum kalp hastalıklarına yatkınlığı olan hastalarda kalp krizi, inme veya böbrek yetmezliği gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle iftar ile sahur arası dönemde yeterli sıvı tüketimine dikkat etmek gerekir. Su tüketimi iftar ve sahur arasına eşit dağıtılmalı. Yani örneğin bir saat içinde yüksek miktarda sıvı tüketiminin faydası olmayacaktır. Ayrıca özellikle ramazan ayında sıvı alımının azalması göz önünde bulundurulduğunda ter yoluyla sıvı kaybını artırmamak için güneşli ve sıcak ortamlardan ve ağır işlerden sakınılmalı” şeklinde konuştu.
Tuza dikkat
Günlük tuz ihtiyacının sağlıklı bir insanda yaklaşık bir tatlı kaşığı olduğunu söyleyen Altın sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlıklı bir insan Ramazanda da günlük tuz ihtiyacını gıdalarla almalı; ancak hipertansiyonu ve kalp yetmezliği olan hastalarda normal hayatlarında uyguladıkları tuz kısıtlamasını Ramazanda da devam ettirmeli. İftarda ya da sahurda tuz tüketimine dikkat etmeli. Turşu, şalgam suyu, konserve gıdalar, salça, ketçap, hardal, soya sosu, peynir, zeytin, soda, tütsülenmiş yiyeceklerin yoğun miktarda tuz içerdiği unutulmamalı.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: