İzmir’in yeni yıldızı yazılım
Sektörün bu alanda güçlü ve zayıf yönlerinin ele alındığı çalıştayda, firma sahipleri ve çalışanlar istek ve beklentilerini sıralarken, ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, iletişim, altyapı ve diğer konularda yaşanan eksiklikleri ve sorunların çözümü noktasında destek vermeye hazır olduklarını vurguladı. Türkiye’de 18 serbest bölge arasında yazılım sektörünün Ege Serbest Bölge’de (ESBAŞ) öne çıktığına dikkat çekildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü H. İ. Murat Çelik, toplantıyı geleceğe yönelik strateji belirlemek ve bilgi paylaşımı amacıyla düzenlediklerini söyledi. İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için stratejiler geliştiren kurum olduklarını anlatan Çelik, ikinci görevlerinin mali destek programlarını hayata geçirmek, üçüncü görevlerinin de İzmir’e yatırımcı çekmek olduğunu vurguladı.
Yazılım sektörünü İzmir’in öncelikli sektörü olarak belirleyip bu alanda İzmir’e daha fazla yatırım gelmesini hedeflediklerinin altını çizen Murat Çelik, “Sektör İzmir’de daha hızlı nasıl gelişir, daha rekabetçi nasıl olur, nasıl globalleşir, bunları konuşmak istiyoruz. Bu toplantının öncesinde firmalarla birebir görüşmemiz oldu. Bu görüşmelerden topladığımız verileri de paylaşmak ve sonuca ulaşmak istiyoruz. Sektörün en büyük ihtiyaçlarından biri birbirimizi tanımak, nasıl ortak hareket edebiliriz, bunu ortaya koymak. Yazılım İzmir için öncelikli sektörlerden biri” dedi.
Sistem Global Danışmanlık Denetim Grup Başkanı Ülkü Şengül “Teknoloji geliştirme bölgeleri ve AR-GE merkezleri teşvikleri” konulu, BSNCO Mali Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı da “Serbest bölgelerde yazılım teşvikleri” konulu sunum yaptı. Narlı, Türkiye’de 18 serbest bölge arasında yazılım sektörünün Ege Serbest Bölge’de (ESBAŞ) öne çıktığına dikkat çekti.
Dr. Burak Özdoğan da bilgi iletişim teknolojileri sektörü swot analizi çalışmasıyla ilgili bilgiler verdi. İzmir’i yazılım sektörünün merkezi haline getirmek için İZKA stratejisini oluşturmak amacıyla araştırma yaptıklarını belirten Özdoğan “Bu çalışmayla içerideki kültürümüzün zenginliğini daha da geliştirmek için yapabileceğimiz şeyler olduğunu gördük. Güçlü ve zayıf yönlerimiz ortaya çıktı” dedi.
30 yazılım şirketiyle görüşme hedefiyle yola çıktıkları süreçte 44 şirketle görüşmeler yaptıklarını kaydeden Dr. Özdoğan, 1339 yazılımcı istihdam eden bu şirketlerden 54 temsilcinin katıldığı araştırmada İzmir’in yatırım ekosistemi açısından zenginlik kaynağı olduğu saptaması yapıldığını, yazılımın, gelişim için üzerinde yoğunlaşılabilecek alanlardan biri olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
Çalışmada bilimsel araştırma yöntemleri kullanarak güçlü ve zayıf yönlerin belirlendiğini kaydeden Özdoğan, güçlü yönleri “Şirketler işbirliğine açık ve istekli. İzmir’de yaşam kalitesinin yüksekliği, İzmir’in yazılım için merkez olma potansiyeli, İzmir’deki yazılım şirketlerinin yenilikçi teknolojilere odaklanması, araştırma geliştirmeye önem vermesi, İzmir’in yazılım şirketlerinin ihracat odaklı olması ve yurt dışı ortaklarına sahip olması “ diye sıraladı.
Özdoğan, zayıf yönlerin ise “İzmir’de yazılım sektörü şirketlere arasındaki iletişim ağı zayıf, İnsan kaynağına erişim problemi var, rekabet var ve mevcut insan kaynağının yetkinliği zayıf. İzmir’deki maaş seviyesinin görece İstanbul’dan düşük olması, çalışanların İzmir’de kalma motivasyonunu düşürüyor. İzmir’de teknik altyapı , ulaşım altyapısı ve ofis imkanları gibi altyapı sorunları var. Sektörel etkinliklerin sayısı çok az” şeklinde ortaya çıktığını ifade etti. .
Toplantıya katılan Ege Serbest Bölge (ESBAŞ) Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, yer ihtiyacının karşılanması, etkinlikler düzenlenmesi, iletişim ağının güçlendirilmesine katkıda bulunabileceklerini söyledi.
Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde atölye çalışmaları yapıldı. Sıcak bir ortamda geçen, sektöre dair soruların yer aldığı yarışmayla renklenen çalıştayın sonraki bölümünde de “Yazılım sektörü dünyaya açılıyor” konulu panel yapıldı. Sistem Global Danışmanlık, Globalleşme Müdürü Birgül Tunç “Yazılım sektöründe globalleşme”, Erdem Kaya Patent Vekili Tuğba Öztürk de “Yazılım sektöründe uluslararası patent süreçleri” konulu sunum yaptı. Çalıştay, çalışma sonuçlarının değerlendirilmesiyle sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: