ÖZUSLU’DAN EGE EKONOMİK FORUM’UNDA ÇARPICI AÇIKLAMALAR
Küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyon oluşturmak amacıyla bu yıl 3. kez düzenlenen Ege Ekonomik Forum’da konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir’in mozarella peynirinde marka olmak için belediye olarak karar alıp harekete geçtiklerini açıkladı.
Yayınlanma :
13.11.2019 13:58
Güncelleme :
13.11.2019 14:11


Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın Özgencil Grup ortaklığında; Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleriyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Bornova Belediyesi katkılarıyla düzenlediği forumun önemine dikkat çeken Özuslu, bu forumun üçüncü kez İzmir’de toplanmasının, İzmir’in bu anlamda ne kadar önemli olduğunu ve ne kadar büyük bir potansiyel ve vizyona sahip olduğunu da gösterdiğini vurguladı. 1923’te 1. İktisat Kongresi’nin İzmir’de toplanmasının tesadüf olmadığını kaydeden Özuslu, “Atatürk’ün Türkiye’nin temellerini oturttuğu o kongrenin bizi geleceğe taşıyan önemli mihenk taşı olduğunun herkes farkında. Yarın için hayal et ana temasıyla düzenlenen forumda ülke ve dünyadaki ekonomik gelişmeler değerlendirilecek, geleceğe dair kıymetli görüşler ortaya çıkacak. Bu platformu çok önemsiyor ve destekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarih boyunca bir liman kenti olarak dünyanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olması için kapsamlı bir proje hazırladı. Sratejimiz, aynı zamanda BM’nin sürdürülebilir gelişme hedefleriyle uyumludur. Ekonomiye dair vizyonu ve kapsamlı ir stratejisi olmayan yönetimin yapmaya çalıştıkları kağıt üzerinde kalır. Küresel ve bölgesel gelişmenin ekonomimizi kırılgan hale getirmesi İzmir için farklı bir ekonomik model ortaya koymamızı zorunlu kılıyor. Ülkemizin diğer şehirlerine de örnek olmasını amaçlayarak kapsamlı bir ekonomik plan yürütüyoruz. İzmir’in canlı, yaşayan bir ekonomiye sahip olmasını sağlamayı, dünyanın farklı yerlerindeki yatırımcıları İzmir’e çekmeyi hedefliyoruz. Sadece yatırımcıyı çekmek yetmiyor. Ekonomiyi sürdürülebilir kılmak için aynı zamanda yenilik üreten bir şehir olmamız da gerekiyor. Bu sebeple teknolojide, sanayide ve diğer sektörlerde yenilikçi fikirlerin inovatif düşüncelerin üretildiği bir şehir iklimini hayal ediyoruz” dedi.
Bu noktada tarımın önemli bir yer aldığını kaydeden Özuslu, küresel bir çarkın işlediğini, bu çarkı döndüren gıda tekellerinin topraklarımızla beraber geleceğimizi de elimizden aldığını anlatan Özuslu, İzmir’den başlayarak bunu değiştirmek için çaba harcadıklarını anlattı. “Başka ir tarım mümkün” diyerek çiftçiyi toprakla daha güçlü biçimde yeniden buluşturacak, yerli tohumları geleceğe aktaracak çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Özuslu, “Bu topraklardaki binlerce yıllık döngüyü ülkemize yeniden hatırlatmak için uğraş veriyoruz. Üreticinin emeğinin karşılığını aldığı, tüketicinin sağlıklı ve ucuz gıdaya erişebildiği üretici pazarlarını hayata geçirdik. Anadolu’da 10 bin yıllık tarihi olan staretejik ürünümüz buğdayın karakılçık buğdayını, İzmir’in bereketli ovalarıyla yeniden buluşturduk. Gödence köyümüzdeki bir amcamızın sandığından çıkardığı bir avuç tohumla başladı, Seferihisar ovalarında geliştirerek şimdi Menemen ovasına taşıdık. Yarın İzmir’in tüm ovalarına yayılacak. Halkımızın sağlıklı ata tohumundan üretilmiş ekmekle yeniden buluşmasını, bize dayatılan ekmek denilen ama ekmek olmayan ürünün terk edilerek, kendi üretimimiz yerli atalık tohumumuzdan temiz gıda ekmeğini halkla buluşturacağız. Bu hikayeleri büyüteceğiz. Her alanda kooperatifçiliği özendiriyoruz. Alım garantisiyle üreticiyi teşvik ediyoruz. Kalkınmanın üreterek ve yerelin gücüyle gerçekleşeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
MOZARELLA ATILIMI
Osmanlı’dan İtalya’ya giden manda ve onun değerli sütünden elde edilen peynirin tüm dünyada marka bir ürün ollan mozarella peyniri olarak satıldığını anlatan Özuslu, “italya hallkı para kazanıyor ve refahını artırıyor. Neden bizde olmasın. Selçuk ve Bergama’da manda üreticimize manda vererek manda sütü üretimini teşvik ederek İzmir’in mozarellasını yaratmak için meclisimizden karar aldık. yakında başlayacağız” dedi.
Benzer yaklaşımların kentsel dönüşüm için de önemli olduğunu belirten Özuslu, İzmir’de kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak tanımlıadıklarını anlattı, “Bu şekilde tarif etmemizin nedeni insanları bu sürece dahil etmek, bu alanların soylulaştırma yoluyla el değiştirmesinin önüne geçmek. Herkesi karar sürecine dahil etmeyi ve sürdürülebilir bir dönüşümle kentin sosyal ve kültürel dokusunu muhafaza etmeyi planlıyoruz. Yeni ipek yolunun batıya açılan kapısının İzmir olması için çaba harcıyoruz. 88. İzmir enternasyonal fuarında partner ülkemiz çin ile ilişkilerimizi sürdürdük. Ticaret ve ekonomi haricinde farklı dil ve kültürleri kıtadan kıtaya taşıyarak güçlü bağlar kuran pek yolunun İzmir’den geçerek İzmir’in tarihsel kimliği üzerinden inşa ettiğimiz stratejimizi beslemesini istiyoruz” dedi.
Özuslu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in şu anda Johannesburg’da lduğunu, dünya belediyeler birliğinin yönetim kuruluna aday olduğunu anlattı, “İnşallah bu önemli örgütün yönetim kurulu üyesi olarak dönecek. İzmir’i dünya kenti yapma mücadelemizde önemli bir kilometre taşı olacak” dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: