İZMİR ESNAFI "BATIYORUZ" DİYE UYARDI
İzmir’de esnaf, Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle artık evine ekmek götüremez hale geldiğini açıklayarak hükümetten destek talep etti. İzmir Esnaf Dernekleri ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, “Esnafın dayanacak gücü kalmadı, evine nasıl ekmek götürecek?” derken, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin “Batıyoruz” uyarısı yaptı.
Yayınlanma :
28.11.2020 11:02
Güncelleme :
28.11.2020 11:02


İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, dernek merkezinde basın açıklaması yaparak, “Açıklanan destek paketlerinden 8 milyon esnafın 400 bini bile yararlanamadı. Sadaka değil, çok küçük desteklerle ayakta kalabilecek kadar mali destek bekliyoruz” dedi.
“UCUZ KREDİDEN 8 MİLYON ESNAFTAN 400 BİN’İ FAYDALANDI”
Evren Laçin, Türkiye’nin her yerinde esnafın zor durumda olduğunu ve açıklanan milyarlarca liralık kredi ve destek paketleri ile vergi muafiyetlerinden sınırlı esnafın yararlanabildiğini açıklayarak, “Bir kısmı kayıtsız olmak üzere ülkemizde sayıları 8 milyona yakın sabit ve seyyar esnafın yüzde 5’ine tekabül eden 400 bin esnaf bile yararlanamadı. Devletimizden vergisel desteklerle, muafiyetlerle, mali desteklerle büyük oranda gelir kaybına uğrayan esnafımıza gelir garantisi fonlarıyla desteklenmesini talep ediyoruz” dedi.
SEYYARLAR AYAKTA KALMAK İÇİN DESTEK BEKLİYOR
Seyyar esnafın enflasyona göğüs gererek çalıştığını aktaran Laçin şunları söyledi:
“Bizler karda, yağmurda sokaklarda devasa servetler yaratmak için değil, evlatlarımıza bir lokma ekmek parası götürmek için günlük çalışıyoruz. Azığı katık yapıyor; pazarlarda köşe başlarında, kaldırımlarda, metro girişlerinde vatandaşımız temel ihtiyaçlarını bizlerden karşılıyor. Biz seyyar esnaflar olarak sadaka istemiyor, yerine getirdiğimiz bu kamusal görevimizin takdir edilmesini; ayakta kalabilmek için ihtiyaçlarımıza giderecek kadar mali desteklerin devletimizden bekliyoruz.”
“ESNAF EVİNE NASIL EKMEK GÖTÜRECEK”
İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da yazılı açıklama yaparak, İzmirli esnaf sanatkarların deprem şokunu atlatamadan yürürlüğe giren Covid-19 tedbirleri ile iyice sarsıldığını belirtti. Mutlu, “Ben doktor değilim, bilim kurulunun görüşlerine ve hükümetin uygulamaya koyduğu tedbirlere saygılıyım. İşyerleri açılsın demiyorum, zaten kapanan üyelerimiz de sorumluluklarını yerine getiriyorlar. Ama esnaf akşam evine, ailesine nasıl ekmek götürecek? Kredi borcunu, kirasını, ödemelerini nasıl karşılayacak? Esnaf kesimi için acil desteklerin hayata geçirilmesi gerekiyor, esnaf sanatkarlarımızın dayanacak gücü kalmadı” diye konuştu.
“150 BİN AİLE ZORDA, ALINAN ESNAF KREDİLERİN ÖDEME ZAMANI GELDİ”
Pandemi tedbirleri nedeniyle pek çok meslek kolunun kepenklerini indirdiğine dikkat çeken Başkan Mutlu, esnafla ilgili şu sayısal bilgileri verdi:
“Marttan bu yana işyerini açamayan, açsa bile iş yapamayan üyelerimiz zor durumda. Yeni uygulama ile İzmir ili genelinde; 6.926 (kahvehane, çay bahçeleri, oyun salonları vb) işyerinin faaliyetleri durdurulmuş, 25.564 (lokanta, restoran, bakkal, berber, kuaför vb) iş yerinin çalışma saatlerine sınırlama getirilmiş ve 7.713 (servis, kantin, kırtasiye vb.) işyeri dolaylı olarak etkilenmiştir. 40.203 işyeri, yanlarında çalışanlar ile birlikte yaklaşık 150 bin aile yani 600 bin kişi geçim sıkıntısına düşmüştür. Esnaf ailesinin sağlık, gıda, eğitim ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Kirasını, vergisini, borcunu nasıl ödeyecek? Geçen sefer kullanılan destek kredilerinin bile vadesi geldi, işyeri kapalı olan esnaf kredi geri ödemesini nasıl yapacak?” dedi.
İZMİRLİ ESNAFIN HÜKÜMETTEN 4 MADDELİK TALEBİ VAR
Hükümete seslenen Mutlu taleplerini şu şekilde açıkladı:
1- Dükkânı kapalı esnafa nakdi kira desteği verilmeli,
2- Kapalı işyerinde su, elektrik, doğalgaz kullanmadığı ve ortalama fatura yöntemi adil olmadığı için bu girdilerinden dolayı herhangi bir fatura ibraz edilmemeli, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri ile yükümlü olmamalı,
3- Esnaf, kendisine ait SGK yani Bağ-Kur priminden muaf tutulmalı, 2020 yılı gelir vergisinden muaf tutulmalı,
4- Bir gelire sahip olamayacağından, her ay evini geçindirebilecek kadar, asgari ücret bedeli karşılıksız nakdi yardım olarak verilmelidir.’
-anka-
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: