İZMİR DEPREMİ KALYONCU'NUN DA GÜNDEMİNDE
MHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hasan Kalyoncu, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ üzerine konuştu.
Yayınlanma :
12.02.2020 14:33
Güncelleme :
12.02.2020 14:37


MHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Hasan Kalyoncu, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’ üzerine konuştu. Son günlerde yaşanan ve iklim değişikliğiyle bağlantılı olan,doğal olaylarına karşı önlem alınırken, var olan geleneksel bilginin değiştirilmesi gerektiğini belirten Kalyoncu, “İklim değişikliği açık olsa da uzun vadede tam olarak nasıl ve ne kadar değişeceği konusunda hâlen belirsizlikler vardır.Belirsizlik durumunu ele almanın bir yolu ise, iklim değişikliği bileşenlerindeki olası değişiklikleri tanımlamak için iklim değişikliği senaryolarını ve projeksiyon modellerini kullanmak, tehlike ve risk değerlendirmelerinde farklı iklim değişikliği senaryoları için risk seviyelerini belirlemektir. İklim değişikliğinin neden olduğu afetlerin artışı, ilerleyen süreçte göç dalgalarının her yönden giderek artmasına yol açacaktır. Özellikle iklim mültecilerinin hareketliliği ülkemizle birlikte diğer ülkelerin de önemli bir sorunu hâline gelecektir. Bu konuyla ilgili planlamalara şimdiden başlanmalıdır” dedi.
İzmir’deki deprem master planı hayat geçirilmedi
İllerdeki Deprem Master Planlarının vakit kaybetmeden tamamlanması gerektiğinin altını çizen Kalyoncu, “Seçim bölgem İzmir'de Deprem Master Planı Marmara depremi sonrasında hazırlanmış ama hayata geçirilmemiştir. İzmir'de bilinen 17 aktif fay hattı yerleşim yerlerinden geçmektedir. Bu fay hatları ve etki alanları üzerindeki yapılaşma bir an önce tespit edilmeli, uygun olmayan alanlar boşaltılmalı ve kaçak yapılaşmaya izin verilmemelidir. İzmir'de ve bütün ülkede kentsel dönüşüm konusuna yaklaşım eski binaların yıkılıp yerine yenilerini yapma anlayışından uzaklaşmalı ve öncelikli olarak fay hattı üzerindeki yerleşim yerlerinin taşınması sağlanmalıdır yoksa felaket kapıdadır, gelip çatınca matem tutmanın kimseye bir faydası olmayacaktır” diye konuştu.
İzmir’de geçmiş yılarda yaşanan depremlerin çok yıkıcı olduğunu, çok sayıda can ve mal kaybında neden olduğunun altını çizen Kalyoncu,”İzmir'de yaşanabilecek bir deprem için acil önlemler paketi oluşturulmalıdır. Cumhurbaşkanlığında afet danışmanlığı kurulmalı ve deprem gibi afetlerde vatandaşı korkuya sevk etmeden, bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Toplumda infiale yol açabilecek açıklamalar ve yayınlar yapılmamalıdır” ifadelerini kullandı.
Yıkımlar bakanlık tarafından gerçekleştirilmeli
Kalyoncu, “Acil yıkım gereken ve yıkım işlemi yapılmayan hâllerde, yapının yıkımının Bakanlık tarafından gerçekleştirilmesi ve ilgili idarenin gelirlerinden kesinti yapılması düzenlemesi üzerine yeniden düşünmek yerinde olacaktır. Çünkü belediye başkanları yıkım yapan kişi olmak yerine belediyenin ödeyeceği para cezasını kabul etmeye yönelebilecektir” diyerek yıkım ve yapım işlerinin Bakanlık tarafından yapılmasının önemini vurguladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: