İTFAİYECİLER AKP VE MHP'Yİ AŞAMADI
Üç yüz yıldan fazla geçmişi olmasına rağmen Türkiye’de meslek olarak kabul edilmeyen itfaiyecilerin beklediği müjdeli haber Meclis’ten çıkmadı.
Yayınlanma :
19.02.2020 11:00
Güncelleme :
19.02.2020 11:08


657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM İçtüzüğü’nün 37’nci maddesi gereğince doğrudan Genel Kurul’da görüşüldü. Dünyanın birçok ülkesinde saygın mesleklerin başında gelen itfaiyeciliğin ülkemizde de meslek olarak kabul edilmesi için kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bu partiler üstü bir durum. Yangın, deprem, sel, çığ demeden her türlü göreve fedakarca koşan itfaiyecilerimizin haklarını teslim etmeliyiz” dedi.
SAYGIN MESLEKLERDEN BİRİ
Bugün Türkiye’de yüksekokullarıyla, meslek liseleriyle itfaiyeciliğin tabela üzerinde meslek olarak kabul edildiğini ancak kanunen tanınmadığını ifade eden Sertel, “Her türlü felakette itfaiyeciler yanımızda. Trafik kazalarından yangına, göçükten sel felaketine, depreme kadar, suda boğulmalardan hayvan kurtarmaya kadar itfaiyeciler gerçekten zor ve meşakkatli bir iş yapıyorlar. Dünyanın her yerinde meslek olarak kabul edilen, Hollanda'da, Danimarka'da, Amerika'da en yüksek ücreti alan iş grubunda olan itfaiye teşkilatının ülkemizde de aynı statüde olması gerekiyor. İtfaiyeciliğin, bugün, Türkiye içerisindeki idari hizmetler sınıfından çıkarılarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesine ekleme yapılarak ‘itfaiye hizmetleri sınıfı’ olarak, itfaiyeciliğin bir meslek olarak kabul edilmesi gerekiyor.”
ŞEHİT SAYILMIYORLAR
Konuşmasında Van’daki Çığ faciasında yaşamını yitiren itfaiyecilere de değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmediği gibi görevi başında yaşamını yitirenlerin de kanunen şehit sayılmadığını hatırlattı. Sertel, “Geçtiğimiz 4-5 Şubat tarihlerinde Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ düştü. Orada Emrullah Ensariamirimizi kaybettik, Fevzi Sevinç'i kaybettik. Emrullah Ensari 3 çocuk babasıydı, tecrübeli bir itfaiyeciydi. 48 yaşındaki itfaiyeci Fevzi Sevinç ise evli ve 8 çocuk babasıydı. Bu insanlar şehit olarak tabuta konuldu ama şehitlik kendilerine verilmedi. Şu anda 1 kişi daha çığın altında. Yedi ay önce Van Büyükşehir Belediyesinde itfaiye eri olarak göreve başlayan Mehmetcan Taşdemir, ikinci çocuğunu kucağına aldıktan sonra doğum iznindeyken çağrıldığı görevine koştu ve çocuğunun henüz kırkı çıkmadan çığın altında kaldı ve hâlâ çığın altında.Can kurtarırlar ama meslek değiller, can verirler ama şehit değiller. Tüm itfaiye teşkilatı buradan çıkacak müjdeli haberi bekliyor. Gelin partiler üstü bu konuyu oylayalım ve itfaiyeci kardeşlerimize haklarını teslim edelim.”ifadelerini kullandı.
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın ardından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören ve itfaiyeciliği ayrı bir meslek grubu olarak tanımlamayı içeren kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: