İzmir kent haber -Mehmet ÖZDOĞRU / İzmir Ticaret Borsası ile Torbalı Belediyesi iş birliğiyle Metropolis Antik Kenti’nde
düzenlenen sezon açılışında zeytinciliğin geçmişi, bugünü ve geleceği ele alınırken,
Torbalı’nın zeytin üretimindeki potansiyeli ve sektörün çözüm bekleyen sorunları
gündeme taşındı.
İzmir Ticaret Borsası zeytin ve zeytinyağı sezonu açılış törenini Torbalı Belediyesi iş birliği ile
Metropolis Antik Kenti’nde gerçekleşti. Zeytin üreticiliğinde 8 bin yıllık tarihi geçmişe sahip
olan antik kentte gerçekleşen açılış töreninde zeytinciliğin önemine, ticari ve kültürel
boyutuna ilişkin konuşmalar gerçekleştirilirken sektörün geleceğine yönelik önemli adımlar
atıldı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zafer Levent Yıldır, İzmir Büyükşehir
Belediye Meclisi Başkan Vekili Altan İnanç, Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, İzmir
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İTB yönetim kurulu üyeleri, çeşitli sivil
toplum kuruluşu temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı.
TORBALI BELEDİYESİ METROPOLİS ZEYTİNYAĞI İLE DÜNYAYA AÇILACAK
Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, törende yaptığı konuşmada zeytinciliğe verdi önemi
anlatarak başladı. Torbalı Belediyesi’nin patentini aldığı Metropolis Zeytinyağı markasının
Türkiye ve dünyaya açılacağı müjdesini veren Başkan Demir “Torbalı Belediyesi’nin patentini
alarak zeytinyağı üretimine geçtiğini belirten Başkan Demir, Metropolis Zeytinyağı’nı tanıttı.
Başkan Demir “Bugün Torbalı’da 70 bin 420 dekarlık zeytinlik alanımız var. Bunun 9 bin 650
dekarı sofralık zeytin, 6 bin 770 dekarı ise yağlık zeytin üretimine ayrılmış. Yüzölçümüne
oranla en çok işlenen arazi Torbalı’da bulunuyor. Torbalı Belediyesi olarak 450 dekar
zeytinliğe sahibiz. Torbalı Belediyesi’nin ürettiği ve patentini aldığı Metropolis Zeytinyağını
sizlere tanıtmaktan son derece mutluyum ve gururluyum. Geçen yıl 50 ton zeytin topladık, 7
buçuk ton zeytinyağı elde ettik” dedi.
‘ZEYTİNYAĞI FİYATLARI DÜŞÜK KALDI’
Zeytinyağı fiyatlarının zeytin üreticisini zarar ettirdiğini ifade eden Torbalı Belediye Başkanı
Övünç Demir “Fiyatlara baktığımız zaman zeytinyağında geçen yıla oranla yüzde 20 fiyat artışı
bulunurken, enflasyon ise bu rakamın çok daha üzerinde. Yüzde 35 oranında bir rekolte kaybı
var, bunun sebebi de don olayları. Zeytinyağının litresi 450 TL bandında olması gerekiyor”
şeklinde konuştu.
“İTB İLE PROJE ORTAKLIKLARI YAPMAK İSTİYORUZ”
Torbalı için İzmir Ticaret Borsası ile çok sayıda projeye imza atmak istediklerini ifade eden
Torbalı Belediye Başkanı Demir “Çiftçimiz bu zararı nasıl arka plana atabilir, kurumsallıkla ilgili
ne yapabiliriz dediğimizde İTB bize kapılarını açtı.
Ortak projeler geliştirmek istiyoruz. Markalaşma, doğru budama ve doğru gübreleme
eğitimi… Zeytinde bir markayız ama İtalya ve İspanya var önümüzde. Doğru işleyip doğru
anlatıyorlar ve bunun sonucunda bizden daha pahalıya satıyorlar. Bizim zeytinyağımızı orada
şişeleyince 25 Euro’ya satılıyor. Avrupa’da kişi başı 20 litre zeytinyağı tüketiliyor, ülkemizde
ise bu ortalama 4 litre. Bizim kendi ürettiğimiz zeytinyağımız o kadar önemsenmiyor. Bunun
üzerine istişarelerde bulunuyoruz” dedi.
“İTB TORBALI’YA TEKNOLOJİ MERKEZİ KURSUN BELEDİYE OLARAK YER VERELİM”
İTB’ye çağrıda bulunan Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir “İki kırmızı çizgimiz var; biri
Cumhuriyet diğeri Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal Atatürk’ün gurur duyacağı bir nesil
olmak istiyoruz. Ben yeri vereceğim; İTB ise teknoloji merkezini buraya kurarsa çiftçilerimizi
hep birlikte aydınlatalım. Ben başkan olarak üstüme düşeni fazlasıyla yapacağım” şeklinde
konuştu.
KESTELLİ “BURADA OLMAK ÇOK ÖZEL BİR DUYGU”
Zeytincilikte 8 bin yıllık geçmişe sahip olan Metropolis Antik Kenti’nde açılış töreni yapıyor
olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade eden İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu
Kestelli konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün burada sizlerle birlikte, bu tarihi yerde
olmak benim için mutluluk verici bir olay. Metropolis Antik Kenti yalnızca binlerce yıllık
tarihin geçmişe sahip arkeolojik bir alan değil aynı zamanda binlerce yıllık bir tarım kenti.
Burada yaşayan insanlar binlerce yıl önce de zeytin yetiştiriyor ve zeytinyağı üretiyordu.
Burada yaşayan Helen, Romalı, Bizanslı ve Anadolu halkları gibi kadim halklar zeytini yalnızca
bir tarım ürünü olarak görmediler, aynı zamanda kültürel bir değer olarak benimsediler.
Kadim halklardan devraldığımız zeytinliklerde aynı kültürü daha modern yöntemlerle
sürdürüyor olmak mutluluk verici. Hayat ağacı olan zeytin, bu coğrafyada her zaman
bereketin, sağlığın ve kalıcılığın simgesi oldu. Bir medeniyet yükselirken de bir medeniyet
çökerken de zeytin ağacı hep burada durdu, kökleriyle bu topraklara tutundu, gövdesiyle
insanlara gölge oldu, meyvesiyle yaşam verdi.”
KESTELLİ “SEKTÖRÜ KORUYACAK ÖNLEMLER ALINMALI”
Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olan Kestelli, “2024 –
2025 sezonunda 3.6 milyon ton zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı ürettik, 2025 – 2026
sezonunda 2.45 milyon ton zeytin ve 310 bin ton zeytinyağı üretilecek. Yani sektörde
daralma yaşanacak. Depolama altyapısının yetersizliği kalite kaybına ve ekonomik zarara
neden oluyor. Bu noktada lisanslı depoculuğa geçişi hızlandırmamız gerekiyor. Malum
kronikleşen sorunumuz olan artan maliyetler ve finansmana erişim zorlukları rekabet
gücümüzü sınırlıyor. Markalı ihracat oranının düşük kalması ise dünya pazarında gerçek
potansiyelimize ulaşmamızı engelliyor. Artık biliyoruz ki iklim değişikliği, verimi ve kaliteyi
tehdit eden en kritik unsur. Bunun için kültürel uygulamalar ve adaptasyon modelleri
geliştirilmeli ve desteklenmeli” dedi.
YILDIR “MİRAS ALDIĞIMIZ DOĞAYI AYNI ŞEKİLDE MİRAS BIRAKABİLMELİYİZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır “İzmir Büyükşehir Belediye
Başkanımız Cemil Tugay’ın selamlarını getirdim. Öncelikle bir anımı anlatmak istiyorum;
Kanada’da gördüğüm bir zeytinyağı şişesinin üzerinde Türkiye’de üretildiği, İtalya’da
şişelendiği yazıyordu. Övünç Başkanımızın dediği gibi, kendi ürünümüze sahip çıkmayı ve
kendimiz şişeleyip pazarlamayı öğrenmeliyiz. Şu an durduğumuz toprakların üzerinde farklı
halklar yaşadı, çünkü bu topraklar başta zeytincilik olmak üzere tarım için son derece verimli
topraklardı. İklim değişikliğinden bahsediyoruz. Yeni koşullara uygun şekilde tarım
faaliyetlerini sürdürmenin yollarını bulmalıyız. Bizden sonraki nesillere aynı mirası
bırakabilmek için hesap kitap yapmalıyız. Madencilik faaliyetleri yaparken, ağaçlara ya da
doğaya zarar vermeden yapmanın yolunu bulmalıyız. Bizden önce var olan ağaçların bizden
sonra da var olmasını sağlamak, en önemli önceliklerimizden biridir” dedi.
BİRLİKTE ZEYTİN HASAT ETTİLER
Zeytin ve zeytinyağı sezon açılış töreni, açılış konuşmalarının ardından zeytin hasadı ve
yöresel lezzetlerin tadım ikramı ile devam etti. Katılımcılar hep birlikte zeytin ağacından
zeytin topladı. Zeytin hasadı sırasında renkli görüntüler yansıdı. Daha sonra, Torbalı’nın
kurutulmuş domatesi, kırma zeytini, yeşil zeytini, zeytinyağı, coğrafi işaret patentli Aslanlar
biberi ve meşhur ayranı ikram edildi.

Yorumlar
Kalan Karakter: