İŞÇİNİN TEMEL PROBLEMLERİNDEN BİRİ İŞSİZLİK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Bedri Serter, 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada Türkiye’de artan işsizlik rakamlarına dikkat çekerek, Covid-19 salgını nedeniyle hükümetin işten çıkarma yasağını 11 Mart tarihi itibariyle devreye alması gerektiğini, artan işsizlik rakamlarının çalışanın da şartlarını bozduğunu söyledi.
Yayınlanma :
30.04.2020 14:28
Güncelleme :
30.04.2020 14:28


1 Mayıs İşçi Bayramı’nın aslında bir dayanışma ve mücadele günü olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye’nin işsizlik rakamının 4.3 milyona dayandığını, bunun da esnek ve güvencesiz çalışmanın önünü açtığını ifade etti. İzmir Milletvekili Bedri Serter, salgın süresine 4.3 milyon işsizle giren Türkiye’nin bu süreçte ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyleyerek kısa çalışma ödeneğine başvuran firma sayısının 300 binlere dayandığını, 3 milyonun üzerinde işçinin kısa çalışma ödeneğinden destek almayı beklediğini söyledi.
Serter, salgının birçok sektörü etkilediğini, dünyada pek çok ülkede olduğu gibi işsizliğin Türkiye’de de arttığını söyleyerek, “Türkiye, sosyal devlet olma özelliğini unutmamalı ve iktidar, salgın sürecinde insanların işlerini, ekmeklerini garanti altına almalı. İşten atılmalar yasaklanmalıdır. Meclisten salgının başlamasından çok sonra ve çok geç kalınmış olarak çıkarılan düzenlemeler hiçbir işe yaramamıştır. İşten çıkarmalar 11 Mart tarihi itibariyle yasaklanmalıydı“ dedi. İşten atmaların göstermelik olarak yasaklandığını, ücretsiz iznin işverenin inisiyatifine bırakıldığına dikkat çeken Serter, “İşçinin aleyhine ne varsa onun peşinden koşan bir iktidar ile karşı karşıyayız” diye konuştu.
Yoğun işsizliğin olduğu dönemlerde çalışma şartlarının da suiistimale açık hale geldiğine vurgu yapan Serter, “İşçiler, ‘çalışacak işin var, daha ne istiyorsun’ yaklaşımı ile sindiriliyorlar ve esnek, güvencesiz çalışmaya mecbur bırakılıyorlar. Bu tarz suiistimallerin önüne geçebilmek için işsizlik rakamlarının mutlaka aşağı çekilmesi gerekiyor” dedi.
“Gümrük işçileri unutulmamalı”
CHP Milletvekili Serter, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın tüm çalışanlara kutlu olsun diyerek dair yaptığı açıklamada, “Salgının bulaşması noktasında etkili olacak tüm araçlarla çalışmak zorunda kalan liman işçileri ve gümrük çalışanları gibi riskli grupları korumak zorundayız, onların ve tüm işçilerin çalışma koşulları iyileştirilmelidir” dedi. Salgın sebebiyle insanların can güvenliği zaten tehlikedeyken gümrük ve liman işçilerinin güvensiz işte çalışması tamamen iktidarın yanlış politikaları nedeniyle olduğunu belirten Serter, “İktidar bir an önce “göz boyama politikasından” vazgeçmeli, gerçek ve somut sonuçları olan politikaları hayata geçirmelidir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: