Irak'la ticaretin durmaması için ilginç yöntem
Önemli bir pazar konumundaki Irak'a olan ticaretin, corona virüs nedeniyle durmaması için ilginç bir yöntem geliştirilmiş durumda.
Yayınlanma :
02.03.2020 09:45
Güncelleme :
02.03.2020 09:45


Bu açıklamadan saatler sonra Şırnak Silopi'deki Habur Sınır Kapısı, iki yönlü olarak geçişlere kapatıldı. Yüzlerce TIR şoförü ve ihratacatçı endişe içinde beklerken, önemli bir pazar konumundaki Irak'a olan ticaretin sürmesi için ilginç bir yöntem geliştirilmiş durumda.
İKİ AYRI ŞOFÖR TAŞIYACAK
Uluslarararası Nakliyeciler Derneği Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Fatih Şener'in, son şeklini vermek üzere olduklarını belirttiği formül Hürriyet gazetesinde yer aldı: "Irak'a her gün bin 500 TIR'ımız gidiyor. Aynı sayıda TIR da, Irak'tan Türkiye'ye geliyor. Ticaretimizin insani bir yönü de var. Bizden giden ürünleri başka yerden alma imkanları zor. Aynı şey İran için de geçerli. Sağlık Bakanlığı ile birlikte şöyle bir formül geliştirdik. Bizim TIR'ımız, Habur'dan geçtikten sonra tampon bölgede duracak. Çekici Türkiye'ye dönecek, mal yüklü dorse tampon bölgede kalacak. Bu sırada, Irak tarafındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı'ndan giriş yapacak Iraklı şoför çekici ile gelip dorseyi alıp götürecek. Bizden giden şoför ile karşı taraftan gelecek şoförün temasını sıfıra indirmeyi planlıyoruz. Gidecek TIR'da, hijyen için gerekli malzeme ve maskeler de bulunacak. Bu formülü bugün (dün) öğleden sonra uygulamaya alacağız. Aynı formülü bir hafta içinde İran için de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Türkiye'den giden mallara İran'ın ihtiyacı çok fazla. İran'ın, Azerbaycan, Ermenistan ve Afganistan'la kapıları kapalı."
Irak, dış ticaret fazlası verdiğimiz ülkelerin başında geliyor. Coğrafi yakınlığın da verdiği avantaj ile Türkiye'nin çeşitli illerinden yüzlerce firma Irak'a ihracat yapıyor. Yumurta, beyaz et, ayçiçek yağı, un, bisküvi, turunçgiller ve demir çelik başta olmak üzere bir dizi ürün bu ülkeye ihraç ediliyor. Ticaret Bakanlığı verilerine göre Irak'a geçen yıl yapılan ihracat 10 milyar 224 milyon TL. Irak'tan yapılan ithalat ise 2 milyar 678 milyon TL olarak kayıtlara girdi. Bir başka ifade ile ithal edilen her bir birimlik ürüne karşılık 5 birimlik ürün ihraç ediliyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: