HAVRALARA TARİHİ DOKUNUŞ
İzmir Musevi Cemaati tarafından İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) mali desteği ile ihalesi Nisan 2019’da yapılan ETZ HAYİM Sinagogu’nda restorasyon ve konservasyon çalışmaları tüm titizliği ile devam ediyor.
Yayınlanma :
13.03.2020 11:55
Güncelleme :
13.03.2020 11:55


“Etz Hayim kelime anlamı olarak “Hayat Ağacı” anlamına gelmektedir. Sinagog hem tarihi hem de iç kısım duvarlarında yer alan özel bezeme ve kalem işleri nedeniyle Uluslararası Musevi Cemaati toplulukları tarafından dünyanın en önemli 16 sinagogu arasına alınmış.
Etz Hayim havrasının yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte bölgenin en eski sinagogu olduğu varsayılmaktadır. Sanat tarihi kaynaklarına göre ilk yapım tarihi Bizans dönemine kadar uzansa da zaman içinde yaşanan büyük doğal felaketler sebebiyle yapı birkaç defa yeniden inşaa edilmiştir.
Restorasyon çalışmaları bu konuda çok ciddi deneyimlere sahip Umart Mimarlık tarafından yürütülüyor. Umart Mimarlık’ a ait uzman konservasyon ve restorasyon ekipleri büyük hassasiyetle evrensel ilkelere bağlı kalarak çalışmaları yürütüyor. İsrailli restoratörlerden ve proje müelliflerinden kurulu denetim ekibi sürekli olarak çalışmaları takip ediyor. Restorasyon çalışmalarının ekim 2020’e kadar tamamlanması hedefleniyor.
Geçen ay Tarihi Portekiz Sinagogunda, TARKEM desteği ve katkılarıyla düzenlenen TARİHİ KEMERALTI HAVRALAR FİZİBİLİTE sunum çalışması da Umart Mimarlık tarafından hazırlandı.
Sunumda konuşan koruma uzmanı Mahir Kaplan, musevi cemaati potansiyeli ve bölgenin turizm cazibesinin artırılması hususunda fizibilite raporu içerisinde bulunan önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: