'HASTALIĞI GİZLEMEYİN, KAMUOYUNU AYDINLATIN'
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir ve Türkiye genelinde uyuz vakalarının arttığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sertel, “Uyuz vakalarında son dönemde bir artış olduğu kabul ediliyor ancak sayı verilmekten kaçınılıyor. Hastalığı kamuoyundan gizlemenin, verileri paylaşmamanınkimseye faydası yok.
Yayınlanma :
03.01.2020 13:44
Güncelleme :
03.01.2020 13:44


İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada özellikle İzmir Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar’da uyuz vakalarının iki kat arttığına dair iddialar dile getirildiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, hastalığın en önemli sebeplerinden birinin hijyene dikkat edilmemesi olarak gösterildiğini söyledi.
MÜCADALE ÇAĞRISI
Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacı sayısındaki artışın da bu hastalığın yaygınlaşmasında etkili olabileceğinin öne sürüldüğünü belirten Sertel, şunları söyledi:
“Yoksulluğa bağlı olarak kötü koşullarda yaşamak zorunda kalan vatandaşlarımızın bu hastalığa yakalanması ne yazıkki çok daha kolay oluyor. Yoksulluğu yok etmek iktidarın görevi olduğu gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek ve halkı aydınlatmak da Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Uyuz vakalarıyla ilgili rakam ve istatistikler İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İzmir Tabip Odası ile paylaşılmamış. Biz talep ettik, bizimle de paylaşılmadı. Hastalığa ilişkin verileri açıklamamakla, kamuoyundan gizlemekle mücadele olmuyor. Uyuz vakalarındaki artış ve alınan önlemlerle ilgili Bakanlık ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü derhal açıklama yapmalıdır. Başta okullar, özellikle yatılı okullar, bakımevleri, yurtlar, oteller, yatakhaneler olmak üzere insanların toplu halde bulundukları ortamlarda, toplu ulaşım araçlarında temizlik konusunda dikkat edilmesi gerekenler basın yoluyla ve uyarı broşürleriyle halkımıza aktarılmalıdır. Bu önemli konunun takipçisi olacağım.”
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu:
İzmir’de uyuz vakalarının arttığına dair iddialar doğru mudur?
Son 1 yılda İzmir’de uyuz şüphesi ile hastanelere başvuran kişi ve uyuz teşhisi konulan kişi sayısı kaçtır?
Bakanlığın ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün uyuz ilacı stokunun az olduğuna dair iddialar doğru mudur?
İzmir ve Türkiye genelinde uyuz vakalarına ilişkin bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir?
Uyuz vakalarının Türkiye genelinde de yaygınlaşmaya başladığı doğru mudur?
Uyuz vakalarına karşı alınması gereken önlemler konusunda İzmirliler neden bilgilendirilmemektedir? Bakanlık olarak ne zaman açıklama yapacaksınız?
Uyuz vakalarının ortaya çıkması ve yayılmasıyla ilgili şuana kadar bir araştırma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu araştırmanın sonuçları nelerdir?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: