Ege Üniversitesi 'Discovery 100'le araştırmacı ve yatırımcı bir arada
Ege Üniversitesi (EÜ) ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN (MaQasid Angel Investors Network) ortaklığında düzenlenen ve Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu'nun da ilk kez bir üniversitede bu anlamda yer aldığı "Discovery 100" etkinliğinde araştırmacılar, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi.
Yayınlanma :
05.08.2019 16:47
Güncelleme :
05.08.2019 16:47


"İlk kez bir üniversitede bu politikayı uygulamaya koyuyorlar"
Açılış konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bilim ve teknoloji çağında ülkeler arasında ciddi bir rekabet olduğunu, bu nedenle de ülkeler ve sanayi kuruluşlarının Ar-Ge faaliyetlerine çok önem verdiğini ifade ederek, "Dünyadaki bu gelişmeler karşısında ülke olarak bizler, başta da TÜBİTAK olmak üzere Ar-Ge politikalarımızı yenilemekteyiz. İnsan ve para kaynağımızı en etkin biçimde kullanmak zorundayız. Teknoloji odaklı girişimcilik yaklaşımına paralel olarak Üniversiteler bağlamında ürüne yönelik çıktı odaklı Bir Ar-Ge süreç yönetimini benimsemek durumundayız. Araştırma çıktılarının ürüne dönüştürülmesi katma değeri yüksek yerli ürünler üretebilmemizin temel koşul olarak araştırmacı ve yatırımcıların gündeminde en üst sıralara yerleşmiştir. Üniversitemizin ürettiği her bir proje veya hayata geçirdiği her özgün tasarım, ülkemizin hedeflerine ulaşması yolunda atılmış değerli adımlardır. Ege Üniversitesi olarak öğretim üyelerimizle tam anlamıyla motive halindeyiz ve Ar-Ge programlarımızda değişiklikler yaptık. Elbette Türkiye'nin diğer illerindeki üniversitelerden de olarak alacağımız dersler olabilir ama önderlik ettiğimiz konular var. Bugünkü toplantı da Türkiye'de bir ilki yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, bilim teknoloji yenilik politikalarına ilişkin bir üniversitede ülkemizin geleceğine yönelik olarak bu politikayı uygulamaya koyuyorlar. Hem Ege Üniversite hem de Türkiye bu konuda aslında bir ilki yaşıyor" dedi.
"Hocalarımızı yatırımcılarla bir araya getiriyoruz"
Türkiye'yi dünya çapında ekonomik anlamda güçlü kılmanın yolu, ürün odaklı araştırma projelerinin hayata geçirilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Budak, şöyle devam etti:
"Yaklaşık iki yıllık süreçte başlattığımız proje seferberliği ile TÜBİTAK nezdinde en fazla proje yapan üniversite olduk. Araştırma üniversitesi olma hedefimizi gerçekleştirmek adına multidisipliner ve tematik çalışma alanlarından 37 adet yeni araştırma grubunun oluşturduk. Bu gruplar çalışmalarında TÜBİTAK'ın, YÖK'ün, Cumhurbaşkanımızın, Bakanlıklarımızın ve Kalkınma Planının işaret ettiği öncelikli alanları hedef almaktadırlar. Bu hedefler doğrultusunda son iki yıllık süreçte üniversitemizin ARGE politikasına yönelik olarak altyapımızda önemli değişikliklere gittik. Bapsis-Bilimsel Araştırma Proje Süreçleri Yönetim Sistemi Yazılımı ile Ege Üniversitesinde tam bir liyakat sistemi getirdik. Yine Avesis-Akademik Veri Yönetim Sistemleri yazılımını devreye soktuk ve bu sayede hem kamuya ve hem de özel sektöre tüm akademisyenlerimizin erişimini sağladık. Başka bir yazılım sistemi olan labsis-laboratuvar bilgi sistemi ile Ege üniversitesindeki laboratuvarlarda yapılan test ve analizlerin neler olduğu ortaya koyduk. Böylece hem üniversite içindeki araştırmacılar hem de bölge sanayicisinin araştırmacıları kolaylıkla laboratuvarlarımıza ulaşabilmektedir. İki yıllık süreçte hayata geçirdiğimiz bu sistemler sayesinde laboratuvarlarımızda yapılan işlemlerin sayısı yaklaşık 10 kat artmıştır. Ayrıca yeni proje yapmak isteyen araştırıcılar, projelerde var olan alet ve ekipmanları yazmak durumunda değildir, bu da araştırmacıya ciddi bir maddi tasarruf sağlamaktadır. Tüm bunlara ek olarak bugünlerde üzerinde durduğumuz bir konuda araştırma grupları ve akademisyenlerimizin faydalanabileceği bilimsel bir paylaşım platformu Ege Ar-Ge forumdur. Bu platform sayesinde araştırmacılarımız bilimsel paylaşımlarda bulunabilecek, sormak istedikleri alanla ilgili çalışan diğer akademisyenlerimizle kolaylıkla iletişime geçebileceklerdir. Yaptığımız tüm bu çalışmalar TÜBİTAK'ın gelecek vizyonu doğrultusunda araştırma çıktılarının, ekonomik kazanca ve faydaya dönüşmesine verdiğimiz önemin birer göstergesidir. Bugün üniversite portföyünün bir bölümünü sizlere sunma fırsatı bulduğumuz bu etkinlik bizler için büyük önem taşıyor. Hocalarımızı yatırımcılarla bir araya gelip 'serbest buluşumuz, patentimiz var ve yatırıma değer mi' bunları değerlendirmek adına bir araya getiriyoruz. Eğer yaptığımız çalışmalar ekonomiye yansımıyor, ticarete konu olmuyorsa bunun bir anlamı yok. Bu ülke bedelli bir ülke ve güçlü olabilmek için hep birlikte Ar-Ge programlarına odaklanmalıyız."
Patentli proje sunumları
Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekil ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise ilk kez bilim teknoloji yenilik politikaları kurulu olarak bir üniversitede olduklarını ifade ederek, küresel ve hedef odaklı yaklaşımların dönüşümleri ile ilgili sunumlar yaparak bilgiler verdi.
MaQasid Angel Investors Network- Kurucu Ortağı ve Üst Yöneticisi Dr. Yavuz Selim Sılay da etkinlik ile bakış açılarının ticarileştirmek ve markalaştırmak hale taşımak hedefinde olduklarını dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, patent sunumları ile devam etti.
İHA
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: