Mizah dergisi koleksiyonerliğinde çeşitli yaklaşımlar olduğunu belirten Prof. Dr. Dicle, “Her dergiden birer tane örneğim olsun diye düşünenler olabilir. Bu oldukça zor bir yol olmakla beraber önemli bir yoldur. İlk sayılara düşkün olanlar var. Kısa dönem çıkmış olan dergilerde ise tüm seriye sahip olayım düşüncesi vardır. Ayrıca nadir örnekler koleksiyonerlerin her zaman peşinden koştuğu, dolaştığı şeylerdir. Bizim alanımızda da nadir örnekler var, mesela bir sayı çıkıp sonra kapanmış mizah dergileri, koleksiyonerler için çok önemli olabilir” dedi.
Karikatür ve mizahın önemi hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Oğuz Dicle, “Karikatür ve mizah, bireylerin düşüncelerini daha kolay ifade etmelerini sağlar. Bu tür sanatlar, karmaşık konuları basit ve anlaşılır bir biçimde sunarak, insanların daha geniş bir perspektife sahip olmalarına yardımcı olur. Karikatür ve mizah sosyolojik ve toplumsal olayların izini sürmek için güzel bir araçtır. Çünkü karikatürler belirli bir dönemin toplumsal ve siyasi atmosferini yansıtabilir. Bu nedenle, tarihsel olayları anlamak için önemli bir kaynak olabilirler” diye konuştu.
Prof. Dr. Oğuz Dicle söyleşinin ardından, katılımcıların sorularını yanıtladı. Etkinlik sonunda Etnografya Müzesi Müdürü Doç. Dr. Dilek Maktal Canko, Prof. Dr. Oğuz Dicle’ye “Teşekkür Belgesi” takdim etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: