Ege ovalarında "kırmızı" mesaisi başladı
Ege Bölgesi'nde yetişen ve güneşte kurutmaya bırakılan domatesler 60'ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.
Yayınlanma :
21.07.2020 14:20
Güncelleme :
21.07.2020 14:20


domatesler 60'ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.Nisan ayında ekimi, temmuzda ise hasadı yapılan domatesler
kamyonlarla kurutulacağı geniş ovalara getiriliyor.Sabah gün doğumuyla başlayan domates mesaisinde işçiler, toprak
zemin üstüne serilmiş beyaz örtüyle kaplı alana giriş yapıyor. Beyaz örtü
üzerine dağıtılan domatesleri tek tek ortadan ikiye kesen işçiler, serme
işlemini de gerçekleştiriyor.Müşterinin talebine göre kükürt ve tuz serpilen domatesler
yaklaşık 1 hafta bekletildikten sonra paketlenmek üzere fabrikalara
gönderiliyor.Türkiye'nin kurutulmuş domates ihracatının yüzde 95'ini
karşılayan bölgede paketlenen ürünler başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD,
Japonya'nın da aralarında bulunduğu 60'ın üzerinde ülkeye ihraç ediliyor.
Torbalı'da 400 bin tonun üzerinde domates yetiştiriliyorTorbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, AA muhabirine,
ilçenin domates kurutma sektöründe merkez konumda olduğunu söyledi.Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi için var güçleriyle
çalıştıklarını anlatan Olgun, kurutulmuş domatesin de simge ürünlerinden
olduğunu dile getirdi.Torbalı ovalarında yetişen domateslerin yine ilçede kurutularak
paketlendiğini vurgulayan Olgun, şunları kaydetti:"Ürünümüzün fazla olduğu dönemler var. Şu anda Torbalı
ovalarında 400 bin tonun üzerinde domates üretiliyor. Bu domatesi işlememiz
gerekiyor. Diğer mevsimlerde de tüketilmesini sağlamamız şart. Bunu sadece
domates için değil diğer sebze ve meyvelerimiz için de yapmamız lazım.
Kurutulan domateslerin tamamı ihracata gidiyor. Avrupalı bunu kahvaltıda çok
tüketiyor. İtalyanlar pizzalarında ve meşhur yemeklerinin soslarında
kullanıyor. Tercih edilen bir ürün."
Yaklaşık 13 kilogram domatesten 1 kilogram kurutulmuş domates elde edildiğini
anımsatan Olgun, Torbalı'nın bu alanda hızla geliştiğini belirtti.Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinden sonra tarım
ürünlerinin önemin bir kez daha anlaşıldığını aktaran Olgun, Türkiye'nin bu anlamda
şanslı olduğunu ifade etti."Organik talebine
yetişemiyoruz"Kurutulmuş domates üreticisi Harun Saygıner ise yaklaşık 8
yıldır domates kurutma işi yaptıklarını söyledi.Yaklaşık 190 dönüm alanda domates kuruttuğunu aktaran Saygıner,
"10 bin ton yaş domates seriliyor. Buradan yaklaşık 750 ton kurutulmuş
domates elde ediyoruz." dedi.Kükürtlü, tuzlu ve organik bölümü olmak üzere 3 alan olduğunu
ifade eden Saygıner, "Kükürtlü olanlar ABD, tuzlular Avrupa'ya gidiyor.
Organik ürünler ise herkes tarafından talep görüyor. Normal kurutulmuş
domatesten 1 avro daha pahalı. Organik kurutulmuş domatese çok talep var.
Yetişemiyoruz." diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: