İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nde düzenlenen “EDEBİYAT SOHBETLERİ” etkinliğinin konuğu; eğitimci, şâir ve yazar Bilsen Başaran idi.
Zerrin Keskin ile Fatma Nişancı’nın sunumuyla yaşanan etkinlik aynı zamanda İzmir’deki pek çok kültür-sanat derneği ve grubunun mensuplarını da bir araya getirmiş oldu.
“BİLSEN BAŞARAN ŞİİRLERİNDE KADIN İZLEĞİ” başlığı ile yapılan sunumda Zerrin Keskin ile Fatma Nişancı’nın soruları yanında Bilsen Başaran şiirlerinden örnekleri seslendirmeleri ile süren sohbet katılımcılar tarafından ilgiyle dinlendi.
Sunumda dile getirilen özgeçmiş ve “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” bilgilerinden sonra söz alan Bilsen Başaran sözlerine Atatürk’ün, “ “Dünyada hiçbir milletin kadını, 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar hizmet gösterdim' diyemez…” sözünü hatırlatarak başlarken bu konuda da Şerife Bacılar, Gördesli Makbuleler, Çete Ayşeleri örnek gösterdi. “Dünyada bütün savaşların acısını kadınların çektiğini belirten Başaran, kadın ya babasını, ya oğlunu, ya kardeşini ya da evladını kaybetmenin acısını yaşamıştır.” dedi.
Gül Kırığı şiirinden söz ederken kurtuluş günlerinde kadınların bayrağa sarılmasının ve milis güçlerinin düşmenı kovarak kadını kurtarması aslında kadının şahsında vatanın kurtarılmasıdır. Buradan hareketle de “Kadın Vatandır.” diyebiliriz.
İnsanı doğuran da kadındır, kendine düşman eden de kadındır.
Öğretmen kimliğiyle görev yaptığı Torosların dağ köyündeki yörük kadınlarının özgür kimliği ile Erzurum’un ova köyündeki kadının ve köyündeki dar anlayışı karşılaştıran ve yaşadıkları ile örneklendiren Başaran sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
Varlık kimliği içerisine siz kadın kimliğinizle oturursanız toplum sizi kadın olarak değerlendirir. Eğer kadın kimliğini arkaya alıp da edebiyatçı kimliğiyle; yaptığınız iş kimliğiyle kendinizi korsanız toplumda sizi bu kimlikle kabullenir.
Gülten AKIN’ın “Kestim Kara Saçlarımı”ndaki kabullenişi kabul etmediğim için ben de “Kesmem Kara Saçlarımı” şiirimi yazdım.
“Sözün kanatları vardır. Bir çok yere uçabilir. Gelecekte bugünün en önemli tanığı geleceğin insanlarına göstereceğimiz sözlerimizdir.”
Öğretmen, şâir ve yazar kimliğiyle insanımıza Cumhuriyetimizin değerlerini vermeye çalıştım. Mustafa Kemal öncülüğünde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’mizle birlikte kadınımızın kazanıımlarla bütün gençlere, bütün insanımıza söylemek istediğim şudur, “Bu topraklar bizimdir: Bize emanettir. Kimselere vermeyiz.
Bütün dünyada güzellik için şiir bir araçtır; söz bir araçtır. Önemli olan insanımızı umutlu kılmak ve geleceğe umut taşımaktır.
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nce düzenlenen “EDEBİYAT SOHBETLERİ” etkinliğinde yaşanan bu çok anlamlı, derinlikli sohbetin sonunda İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Veli Caner, günün konuğu öğretmen, şâir ve yazar Bilsen Başaran ile başarılı sunumlarından dolayı Zerrin Keskin ve Fatma Nişancı’ya teşekkür ederek, günün anısına Teşekkür Belgesi takdim etti.
Yorumlar
Kalan Karakter: