Dünya raflarından Türk çam balı damlıyor
Son 8 senede ihracatını 5 kat artıran bal ihracatçıları, "Ambalaj ürüne katma değer sağlar, güvenilir gıda ambalajlı gıdadır" diyerek 100 milyon dolarlık hedeflerine ambalajlı bal ihracatı yaparak ulaşmak istiyor.
Yayınlanma :
25.06.2020 11:59
Güncelleme :
25.06.2020 11:59


Türkiye’de 500 milyon dolarlık hacme sahip bal ve arı ürünleri pazarının 200
milyon dolarını ambalajlı bal pazarı oluşturuyor. Son 8 senede ihracatını 5 kat
artıran bal ihracatçıları “Ambalaj ürüne katma değer sağlar, güvenilir gıda
ambalajlı gıdadır.” diyerek 100 milyon dolarlık hedeflerine ambalajlı bal
ihracatı yaparak ulaşmak istiyor.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu
Üyesi Nedim Kalpaklıoğlu, Türkiye’nin kovan varlığında dünya üçüncüsü, bal
üretiminde ise Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu söyledi.
Kalpaklıoğlu, "Ülkemizde 83 bin arıcılık işletmesi bulunuyor. Bal üretimi
ise ortalama 70-80 bin ton civarında. Bunun 20-25 bin tonunu çam balı
oluşturuyor. Dünyada çam balı üretiminin yüzde 90’ı ülkemizde yapılıyor.
Türkiye'nin çam balı üretiminin yüzde 80'lik bölümü de Muğla’dan karşılanıyor.
Türkiye dünyadaki en kaliteli bala sahip. Biz çam balını dünyaya tanıtmak
istiyoruz. Botanik zenginliğiyle eşi benzeri görülmeyen bu coğrafyadaki hakiki
çam balının dünyadaki hak ettiği değeri bulabilmesi için Ar-Ge çalışmalarımız
tüm hızıyla devam ediyor. Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türk çam balının
faydalarını anlatan bir film hazırlıyoruz. Çam balı ihracatının katma değerini
gıda güvenliği ve hijyenini merkeze alarak dünyanın talep ettiği kalitede artırmamız
gerek. Avrupa’ya yaptığımız süzme bal ihracatımızın yüzde 90’nını çam balı
oluşturuyor" dedi.
Arılar olmazsa insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir
Kalpaklıoğlu, Avrupa pazarına ve hedef pazarlara Türk çam balını katma değerli
bir şekilde ticarileştirilerek gönderilmesinin ambalajlı bir şekilde ihraç
edilerek sağlanacağı görüşünde.
Nedim Kalpaklıoğlu, "Ambalaj bir ürünün markasını ve kalitesini anlatır.
Ambalajlı bal ihracatı çam balımızın marka değerini artırarak dünyada önemli
bir üretici konumunda olan Türkiye’nin ihracat ayağında da önemli bir oyuncu
hatta söz sahibi olmasını sağlayacaktır. 2011'de 5 milyon dolar olan ihracatını
2019’da 25 milyon dolara ulaştıran Türkiye verimli florasıyla her geçen gün
kendini arıcılıkta geliştiriyor. İklim değişikliği, tarım ilaçları, çevre
kirliliği yüzünden dünyanın birçok bölgesinde toplu arı ölümlerine şahit
oluyoruz. Ünlü fizikçi ve bilim insanı Albert Einstein arıların ekosistem için
önemini 1949’da şu sözlerle özetlemişti; 'Arılar yeryüzünden silinip giderse,
insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir
bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz.' Dünya döngüsü için hayati öneme
ahip arıların yaşamaları, beslenmeleri, doğal süreçlerinde bal üretmeleri için
en büyük görev üreticilere düşüyor.”
İlk 5 ayda bal ihracatı artış gösteriyor
Nedim Kalpaklıoğlu’na göre çam balında arıcıların arı hastalıklarına karşı
kullandığı antibiyotik ilaçlarının veteriner tarafından reçeteye bağlanması ve
kullanımının kontrol altına alınması gerekiyor.
Kalpaklıoğlu, “Bu bal ihracatındaki artışın önüne geçen en büyük engeldir.
Tarım ve Orman Bakanlığı denetimlerini sıkı bir şekilde yapıyor. Arıcılara
bilgilendirmenin doğru yapılması adına eğitimlerin sıklaştırılması,
denetimlerin artması, bal analizlerinin düzenli yapılması gerekiyor. Geçen sene
5 bin 548 ton balı 45 ülkeye gönderdik. Balın yanı sıra polen, arı sütü,
propolis, arı ekmeği gibi katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasını
da amaçlıyoruz. İlk 5 ayda bal ihracatı yüzde 2,5 artarak 10 milyon 725 bin
dolara ulaştı. Ege Bölgesi’nden ise bal ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre
yüzde 2 artarak 5 milyon 778 bin dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat
dünyanın en büyük bal ithalatçıları olan Almanya ve ABD’ye yapıldı" şeklinde
konuştu.
Her gün bir kaşık bin bir derde deva
Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, antiviral özelliğiyle en güçlü
doğal antibiyotiklerden biri olduğunu söyleyen Nedim Kalpaklıoğlu şöyle
konuştu:
"Karaciğer ve akciğeri yeniliyor, yaraları iyileştiriyor, mikropları
öldürüyor. Damar sertliğinden kansere kadar bir çok hastalığa karşı bizi
koruyor. Pandemi bize kendine kendine yetebilen bir ülke olmanın ne kadar
önemli olduğunu gösterdi. Ekosistemimizi daha fazla koruma altına alma
eğiliminde olmalıyız. Bakanlıklarımız ve Orman Genel Müdürlüklerince bal
ormanlarının artırılmasına yönelik bir çok proje başarıyla devam ediyor. Bal
Ormanı Eylem Planı bunun en güzel örneği. Şu an 533 adet bal ormanımız var. Bal
ormanı tesislerinin 2023'e kadar 720'ye çıkarılması hedefleniyor. Aynı zamanda
proje ile 70 bin 795 hektarlık alan arıcıların kullanımına açıldı."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: