Dünya Gümrük Günü Çeşme’de kutlandı
Dünya Gümrük Günü kapsamında düzenlenen etkinliklerde Çeşme Gümrük Müdürü Yusuf Kurt ve çalışanları, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara ve Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran’ı ziyaret etti. Çeşme Ulusoy Limanında faaliyet gösteren Çeşme Gümrük Müdürlüğü yetkilileri, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına bir çelenk sunumu gerçekleştirdi. Çelenk sunumunun ardından Çeşme Belediyesi ve Çeşme Kaymakamlığı ziyaretleri gerçekleştirildi.
Yayınlanma :
31.01.2020 12:51
Güncelleme :
31.01.2020 12:51


İkinci Dünya Savaşından sonra tekrar başlatılan çalışmaların 1947 yılında olumlu bir sonuca ulaştığını belirten Kurt, şöyle devam etti: "ilk defa bir uluslararası ticaret kodu, Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması Cenevre’de imzalanmıştır. Yine aynı yıl, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 13 ülkenin ortak katkılarıyla Avrupa Gümrük Birliği Çalışma Grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubunun; gümrük formalitelerini incelemek ve bunlar arasında mukayeseler yapmak,uygulanabilir ortak normlar tespit etmekle görevlendirdiği Gümrük Komitesi, ortak bir Gümrük Tarife Cetveli ve ortak bir Gümrük Kıymet Tanımı üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırırken, aynı zamanda, bu sorunlarla devamlı meşgul olacak, çözüm önerileri geliştirecek daimi bir Gümrük Konseyi oluşturulması düşüncesi de pekişmeye başlamıştır. Nitekim 15 Aralık 1950 tarihinde, Belçika’nın başkenti Bruxsel’de imzaya açılan üç önemli uluslararası sözleşmelerden biri de Gümrük İşbirliği Konseyinin Kuruluşuna İlişkin Sözleşme olmuştur. Sözleşmeyi ilk imzalayan 17 ülke’ye daha sonra diğer ülkelerde katılmış, 1953 yılında da Türkiye, Gümrük İşbirliği Konseyi Kurulmasına ilişkin sözleşmeyi resmen onaylamıştır."
Çeşme Gümrük Müdürü Yusuf Kurt, açıklamasını şöyle tamamladı: "1994 yılından itibaren Dünya Gümrük Örgütü adıyla anılan ve halen 181 ülkenin üye olduğu uluslararası kuruluşun, resmi çalışma dili İngilizce ve Fransızca olup çalışma merkezi de Belçika’nın Brüksel şehridir. Kısaca özetlemek gerekirse, tamamen teknik bir kuruluş olan örgüt; kuruluşundan günümüze değin, gümrük mevzuatının basitleştirilmesi, ahenkleştirilmesi, ülkeler arasında, uygulanabilir ortak normlar tespit edilmesine yönelik yaptığı çalışmalarıyla, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasında öncüdür. Bir genel sekreter tarafından yönetilen Dünya Gümrük Örgütü; faaliyetlerini gümrük tekniği, nomanklatör ve eşya tasnifi, gümrük kıymeti tespit ve eğitimi, gibi üç önemli konuda oluşturduğu Daimi Teknik Komiteler aracılığı ile yürütmektedir. Daimi Teknik Komitelerin hazırlayıp üye ülkeler tarafından onaylanan pek çok uluslararası sözleşmeler arasında; her bir eki birçok gümrük şlemini konu alan ve 31 ekten oluşan Kyato Sözleşmesi, malların geçici kabulü ile ilgili ata karneleri sözleşmesi, eşya tasnifi ve Gümrük kıymeti ile ilgili sözleşmeler önemli çalışmalar olarak gösterilebilir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: