Karşıyaka Belediye Meclisi’nde dile getirilen tehdit iddiasının hukuki boyutu, pazar yeriyle ilgili belirsizlikler, İzmir milletvekillerinin saha performansı ve yerel yönetimlerdeki siyasi gerilim oluşturdu.
“Tehdit iddiası netleşmeli, hukuki süreç işletilmeli”
Programda en çok konuşulan konu, Karşıyaka Belediye Başkanı’nın mecliste yaptığı “bir belediye bürokratının evine gidilip ailesiyle tehdit edildiği” yönündeki açıklamaydı.
Gazeteci Abdullah Polat, iddianın ciddiyetine dikkat çekerek, “Bu kadar ağır bir açıklama varsa, derhal suç duyurusuna dökülmeli. Aksi hâlde hem iddia zayıflar hem de kamuoyunda şüphe oluşturur.” dedi.
Gazeteci Gökhan Kafalı, bu iddianın kamuoyunda yankı uyandırdığını belirterek, “Tehdit varsa adım atılmalı; yoksa bu söylem kamuoyunu manipüle eden bir açıklamaya dönüşür.” değerlendirmesini yaptı.
Gazeteci Mikail Karadaş, daha önce Karşıyaka Belediyesi ile ilgili konularda AK Parti grubunun savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“Madem böyle bir tehdit var, AK Parti grubu da ‘Birlikte gidelim suç duyurusu yapalım’ diyebilirdi. Ama ortada ne bir şikâyet var ne somut adım. Bu da soru işaretini büyütüyor.”
BOSPA ve pazar yeri tartışması: “Belirsizlik iletişim kazası yaratıyor”
Karşıyaka’daki pazar alanı (BOSPA) ile ilgili tartışmalar da programın gündemindeydi.
Gazeteciler, yıllardır markalaşmış olan pazar yerinde yapılmak istenen yeni düzenlemelerin kamuoyuna açık ve şeffaf biçimde anlatılması gerektiğini vurguladı.
Abdullah Polat, “Karşıyaka’da hangi proje uygulanacak? Kent AŞ devreye mi girecek? Tezgâh sahiplerinin durumu ne olacak? Bunların hiçbirine net cevap verilmedi.” diyerek belirsizliğe dikkat çekti.
Mikail Karadaş, belediyelerin bütçe kısıtlamaları nedeniyle yeni gelir arayışında olduğunu ancak yöntemin sorunlu olduğunu belirtti:
“Sorun iletişim. Kimse projeyi tam bilmiyor. Bilinmezlik olunca herkes kendi senaryosunu yazıyor.”
Gazeteciler, Karşıyaka Belediyesi’nin elindeki asfalt plenti gibi gelir getirici imkânları değerlendirerek bütçeyi rahatlatabileceğini ancak bunun yerine esnafla gerilim oluşturan uygulamaların tercih edildiğine işaret etti.
“Vekiller sahada mı?” tartışması büyüdü
Programın önemli başlıklarından biri de İzmir milletvekillerinin sahada yeterince görünür olup olmadığıydı.
Mikail Karadaş, bazı milletvekillerinin İzmir’de gerek örgütle gerek vatandaşla yeterince temas kurmadığını söyleyerek, “Seçimden sonra sahada görünmeyen vekiller var.” dedi.
Abdullah Polat, “Hangi partiden olursa olsun milletvekilleri sahada olmak zorunda. Halk sahada vekil görmek istiyor.” ifadelerini kullandı.
Gökhan Kafalı, İzmir’de yaşanan sel felaketleri, belediyelerdeki krizler ve pazar yeri tartışmaları sırasında milletvekillerinin görünür olmamasının tepkiye neden olduğunu söyledi.
Milletvekillerine yönelik eleştirilerin ulusal basına da yansıdığı; “Saha çalışması ve düzenli bilgilendirme” konularında eksiklik olduğu vurgulandı.
Belediyeler arası hizalanma ve bütçe gerilimi
Gazeteciler, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki güç dengelerini ve siyasi gerilimi de değerlendirdi.
Belediyelerin gelir kesintileri nedeniyle ekonomik olarak sıkışmasının, ilçe belediyelerini büyükşehire bağımlı hale getirdiği ve bunun da “bloklaşma” görüntüsü oluşturduğu ifade edildi.
Mikail Karadaş, “Bazı ilçe belediye başkanları göreve gelir gelmez büyükşehir hedefiyle hareket ediyor, bu da kamplaşmayı artırıyor.” derken,
Gökhan Kafalı, şöyle konuştu:
“Önce oturduğun koltuğu doldur. İlçene hizmet etmeden Büyükşehir hesabı yapan başkan, ne ilçesine ne kendine fayda sağlar.”
‘Temiz belediyecilik’ kampanyası ve yargı tartışması
AK Parti’nin İzmir’de ve Türkiye genelinde başlattığı “temiz belediyecilik” kampanyası da masaya yatırıldı.
Gazeteciler, kampanyanın tüm belediyeler için eşit kriterlere dayanması gerektiğini vurgulayarak şu soruyu gündeme getirdi:
“CHP’li belediyelere yoğun operasyon yapılırken, benzer iddiaları olan AK Partili belediyelere neden daha az işlem yapılıyor?”
Yargı süreçlerinin binlerce sayfalık iddianamelerle uzaması ve belirsizlik yaratması da eleştirildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: