DEÜ'den sürdürülebilirlik atağı: Atıklar komposta dönüştü
Akademik ve toplumsal sorumluluklarının yanı sıra çevreye duyarlı çalışmalarıyla da dikkat çeken İzmir’in köklü yükseköğretim kurumu Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sürdürülebilirlik faaliyetleri ile fark yaratmaya devam ediyor.
Yayınlanma :
13.01.2023 10:27
Güncelleme :
13.01.2023 10:27


çeken İzmir’in köklü yükseköğretim kurumu Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ),
sürdürülebilirlik faaliyetleri ile fark yaratmaya devam ediyor. 2019 yılında başlattığı Sıfır
Atık projesi dahilinde kapsamlı ve güçlü bir program yürüten DEÜ, atıkların geri dönüşümü,
atık azaltma, tehlikeli, toksik ve enfekte atıkların entegre yönetimini içeren uygulamalarının
yanı sıra organik atık yönetimi ve kompostlama çalışmaları ile de ekosisteme katkısını
sürdürüyor.
BAKANLIKTAN HİBE DESTEĞİ
Çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları ve sürdürülebilirlik alanında attığı önemli
adımların bir sonucu olarak T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hibe
desteğini alan DEÜ, bu kapsamda kompostlama çalışmalarını daha üst seviyeye taşımak için faaliyetlerine hız verdi. DEÜ yemekhanelerinde öğrenci, akademik ve idari personelin
beslenmesine yönelik yemek hazırlığında oluşan atıkların, uzman öğretim üyeleri gözetiminde geri kazandırıldığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “İyi ve sağlıklı bir katı atık ekonomisi oluşturmanın ancak kompostlama ile mümkün olduğu görülmüştür. Bu kapsamda iki bölmeli otomatik bir kompostlama ekipmanını 2022 yılı Temmuz ayından itibaren Tınaztepe Yerleşkemizde işletime aldık ve üretime başladık” dedi.
ALTI TON ATIKTAN KOMPOST ÜRETİLDİ
2022 yılında DEÜ’nün Tınaztepe Yerleşkesinde yürütülen çalışmalarda altı tondan fazla
organik atığın kompost ürününe dönüştürüldüğünü aktaran Rektör Hotar, “Üretmiş
olduğumuz kompost ürünü yüzde 60’ın üzerinde organik maddeye sahip, nem içeriği yüzde
30’un altında olup, içinde hiçbir kalıntı kirletici barındırmamaktadır. DEÜ olarak, kompostun
toprak sağlığı ve bitki gelişimi yönünden yararlarının anlaşılmasını, hem çiftçilerimiz hem de
süs ve aromatik bitki yetiştiricilerince daha iyi tanınmasını hedeflemekteyiz. Kompost
üreterek atık biyokütleyi değerlendirme ve doğadan alınanın yeniden doğaya kazandırılması olarak tanımlanabilecek işlemler bütünü ile ekosisteme nefes olmayı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE
Açıklamalarını sürdüren Rektör Hotar, şunları kaydetti: “Üniversitemiz, kompostun toprak
ekosistemindeki canlıların sayı ve çeşitliliğine katkısı, bitki gelişimine olumlu etkileri,
toprağın su tutma kapasitesini artırarak sulama ihtiyacında azalma sağlaması, nitelikli
kompostun toprak karbon stoklarını artırarak iklim değişikliği ile mücadeledeki etkinliği
konularında da ulusal ve uluslararası bilime katkılarda bulunacaktır. Bunun yanında
ürünümüzün yararları Üniversitemizin partner olarak yer aldığı ve Akdeniz Bölgesine
mahsus, iklim değişikliğine dayanıklı yenebilir yabani bitkilerin araştırıldığı bir Avrupa
Birliği Projesinde denemeler yolu ile de araştırılmaktadır. Atık yönetimi konusundaki
çalışmalarımız, gerek Sıfır Atık web sayfamızdan gerekse Sürdürülebilirlik Ofisimiz
sayfalarından takip edilebilir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: