Bursa'nın tescilli bıçağında Kurban Bayramı mesaisi
Kalitesi, uzun ömrü ve keskinliğiyle ünlü, coğrafi işaret tescilli "Bursa bıçağı"nın ustaları, Kurban Bayramı öncesi siparişlerini yetiştirebilmek için yoğun mesai harcadı.
Yayınlanma :
24.07.2020 16:30
Güncelleme :
24.07.2020 16:30


tescilli "Bursa bıçağı"nın ustaları, Kurban Bayramı öncesi
iparişlerini yetiştirebilmek için yoğun mesai harcadı.Bayrama 2-3 ay kala başlayan kurban bıçağı taleplerini
karşılamak için çaba gösteren esnaf, önce makasla çelik ham maddeyi
şekillendiriyor.Damgalama ve ısı işleminin ardından parlatma, sap takma ve
bilemeyle bıçaklar kullanıma hazır hale geliyor.Bayram için satılan kesim, yüzme ve et doğrama bıçaklarının
fiyatları 40 ila 100 lira arasında değişiyor.Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Adliğ, bu yıl yeni tip
koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hac organizasyonunun iptal edildiğini
hatırlattı.
Hacca gidemeyecek kişilerin de bayramı ülkede geçirmesinin bıçak siparişlerini
olumlu etkilediğini belirten Adliğ, "Bu sene işlerin iyi olacağını tahmin
ediyoruz. Pandemi sürecinden çıktıktan sonra daha da iyi olmasını
bekliyoruz." dedi.Adliğ, Bursa'da 60 bıçak üreticisinin faaliyet gösterdiğini
anlattı.Neredeyse tamamen elle yapıldığı için Bursa bıçağının
kesiciliğinin fazla olduğunu vurgulayan Adliğ, şöyle devam etti:"Isı işlemi kömürde yapılır. Bu yüzden karbonu yüksek olur
ve sertliği 56-57 derecelere çıkar. Bu nedenle de diğer bıçaklara göre daha geç
körelir. Ramazan Bayramı'ndan önce siparişler başlar ve biz, Kurban Bayramı'na
15 gün kalana kadar ürünlerimizi tedarik edip satış noktalarına iletiriz. Bütün
esnaf aynı anda çalışmaya başlar ve bütün sezon çalışır.""Bıçakları bozulmaması için
dükkanlarda biletin"Adliğ, tüm illere ve yurt dışına bıçak gönderdiklerini,
özellikle İtalya, İngiltere, Irak ve İran'dan yoğun sipariş aldıklarını dile
getirdi.
Vatandaşlara bayram öncesi tavsiyelerde bulunan Adliğ, "Bıçakları
dükkanlardan almaya çalışsınlar. Yer sahibi olan biri, kötü bir şey satmak
istemez. Sokaktan, seyyar satıcıdan almaktansa dükkanlardan bıçak alsınlar.
Biletirken de aynı şekilde dükkanlarda biletsinler. Bu konuda özellikle ısrar
ediyorum; vatandaşlar bıçaklarının bozulmaması için özellikle dükkanlarda
biletmeye dikkat etsin." diye konuştu.Bıçak ustası Ramazan Yeşilbursa (74) da bu mesleği 13 yaşından
bu yana sürdürdüğünü belirtti.Eskiden dövme yöntemiyle bıçak yapıldığını aktaran Yeşilbursa,
şimdi teknolojiden de faydalanılarak daha kısa sürede üretilebildiğini ifade
etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: