BİNİN ÜZERİNDEN SOLUNUM CİHAZI İHRAÇ ETTİK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla binin üzerinde yoğun bakım solunum cihazımızın ihracatını gerçekleştirmiş durumdayız." ifadelerine yer verdi.
Yayınlanma :
27.05.2020 12:14
Güncelleme :
27.05.2020 12:17


'YENİLİKÇİ PROJELER HIZLA DEVAM EDİYOR'
Bakan Varank, Türkiye'nin koronavirüs döneminde gösterdiği mücadele performansıyla benzersiz başarı hikayesi yazdığını bildirdi. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi destek imkanlarını en iyi şekilde kullandıklarını belirten Varank, "Her iki destekten şimdiye kadar 4 milyona yakın vatandaşımız yararlandı. Bununla birlikte, nüfusun en kırılgan kesimlerini de unutmadık. 3 ayrı fazda uyguladığımız sosyal destek programıyla 5,5 milyon haneye dokunduk. Salgın döneminde Türk sanayisi ve 18 yılda sıfırdan inşa ettiğimiz Ar-Ge ekosistemi yüz aklarımız oldu. Bu sayede hiçbir konuda arz sıkıntısı çekmediğimiz gibi, tüm ülkelerin peşinden koştuğu en mühim ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede üretebildik. TÜBİTAK öncülüğünde, aşı ve ilaç geliştirme alanında öncü çalışmalara imza atıyoruz. Tanı kiti ve tanı sistemlerinde ülkemizin adını dünyaya duyuracak yenilikçi projeler hızla devam ediyor" diye konuştu.
'YURT İÇ TALEPTE CANLILIK VAR'
Bakan Varank, gelinen noktada salgının seyrinin değiştiği döneme girdiklerini, normalleşme adımlarının atıldığını kaydetti. Tedbirlerde en ufak rehavete kapılmamak gerektiğini vurgulayan Varank, şunları kaydetti:
"Elbette üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Hep dış hem de iç talepte daralmalar yaşadık. Bunu yaşayan tek ülke de biz değiliz. Bununla birlikte salgın sonrası dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzü ve üretken yatırımları artıracak politikalara odaklanacağız. Ekonomik konjonktür toparlanmaya başladı. Mayıs başından itibaren reel sektörden normalleşme adına pozitif sinyaller alıyoruz. Otomotiv ve tekstil sektörlerindeki canlanmayla Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) elektrik tüketimi artıyor. Tüketici ve reel sektör güven endeksleri yukarı yönlü hareket ediyor. Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründe de güven göstergeleri yükseliyor. Yani yurt iç talepte canlılık var. Bu canlılığı sektör temsilcileri, sanayi odaları, OSB yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarla bir araya geldiğim toplantılarda da bizzat gözlemliyorum."
'70 BİN LİRALIK KISMINI KARŞILIYORUZ'
Bakanlık olarak dijital dönüşüm ve yalın üretim alanlarında firmalara yol göstermek için model fabrikalar açtıklarını anımsatan Mustafa Varank, Kayseri'de de model fabrikasının olacağını belirtti. Model fabrikalarda alınan eğitimlerin, sanayiciye verimlilik ve rekabet artışı olarak döneceğini kaydeden Varank, şöyle konuştu:
"Biz de bu eğitimleri teşvik etmek üzere, KOSGEB kanalıyla yeni bir program başlattık. Model fabrikalarda eğitim alacak KOBİ'lerin eğitim giderlerinin 70 bin liralık kısmını biz karşılıyoruz. Salgın sonrası dönemde, fark oluşturmak ve rekabetçi olmak isteyen işletmeler çalışanlarına mutlaka bu eğitimleri aldırmalı. Yeni normalde Türkiye ekonomisi, inşallah daha güçlü bir şekilde kaldığı yerden yoluna devam edecek. Kayseri de altyapısı ve çalışkan sanayicileriyle bizim en önemli paydaşlarımızdan biri olacak."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: