Bilecik'te üretilen "son turfanda" kiraz ilgi görüyor
Bilecik'in Yenipazar ilçesinde üretilen "son turfanda" kirazda kalite ve verim üreticinin yüzünü güldürdü.
Yayınlanma :
20.07.2020 14:38
Güncelleme :
20.07.2020 14:57


turfanda" kirazda kalite ve verim üreticinin yüzünü güldürdü.İl Tarım ve
Orman Müdürlüğü verilerine göre, il genelinde 24 bin 204 dekarda kiraz üretimi
yapılıyor.Sakarya Nehri'nden beslenen verimli topraklara sahip 650
metre rakımlı Yenipazar'da 3 bin 400 dekar alanda yetiştirilen kiraz da lezzeti
ve kalitesiyle ilgi görüyor.Bu yıl ağaç başına ortalama 34 kilogram olmak üzere
toplam 732 ton rekolte beklenen ilçede hasat edilen kirazların büyük bölümü
İstanbul'a gönderiliyor.İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine
yaptığı açıklamada, Yenipazar'da kuru tarım yöntemiyle "0900 Ziraat"
olarak adlandırılan kiraz çeşitlerinin yetiştirildiğini söyledi.Yoldaş, "Rakımı yüksek birkaç köyümüzde yetiştirilen
Napolyon kirazımız çok kaliteli ve birinci sınıf olup yurt dışına da ihraç
edilmektedir. Gölpazarı ilçemizden sonra en çok kiraz üretilen ilçemiz olan
Yenipazar'ın tarım ekonomisine kiraz yetiştiriciliğinin önemli bir katkısı
bulunmaktadır." dedi.Yenipazar Belediye Başkanı İlhan Özden de ilçede üretilen
kirazın iri, uzun saplı, sert, gevrek ve sulu olmasından dolayı tercih
edildiğini ve üreticilerin pazarlama sorunu yaşamadığını belirtti.Türkiye genelinde kiraz hasadının sonuna yaklaşıldığını dile
getiren Özden, şunları kaydetti:"Rakımından dolayı bizim kirazımız en son piyasaya
ürülüyor. Ürünümüz değerli, bir çocuk gibi büyük titizlikle işleniyor. Ekim
ayında başlayan macera temmuz ayına kadar sürüyor. Kirazımız özellikle
İstanbul'a ve çevre illere gönderiliyor. 7'den 70'e çok sayıda hemşehrimizin,
amcalarımızın, teyzelerimizin bereketli elleriyle toplanarak sofraları süsleyen
kirazımızı gönül rahatlığıyla yiyebilirler.""Ekmeğimizi yıllardır kirazdan kazanıyoruz"Yenipazar'da yaklaşık 30 yıldır kiraz üretimi yapan Ali Akar
da ürünün bakımının zor olduğunu ifade etti.Kasım ayında budama, gübreleme ve çapalama, ilkbaharda ise
yine gübreleme, işleme ve sürme işlemlerinin yapıldığını belirten Akar,
"Cebinizde makasınız, elinizde testerenizle dolaşırsınız. Bir yıl boyunca
tarlanın içinde dolaşmanız, bakımını her an kontrol etmeniz gerekir."
dedi.Üreticilerden Ümmiye Koca da ekmeklerini yıllardır kirazdan
kazandıklarını dile getirdi.Yenipazar kirazına kalitesinden dolayı özellikle
İstanbul'dan talep geldiğini söyleyen Koca, "Kirazımız İstanbul'da sosyete
pazarında satılıyor. Herkes çok memnun. Tarlaya her sabah saat 07.00 sularında
geliriz. Kiraz toplarız, öğlen mola verip yemek yeriz. Tekrar yine başlarız
çalışmaya. Akşam olunca da alıcılar gelir." ifadelerini kullandı.
İlçede 20 yıldır kiraz yetiştirdiklerini söyleyen Hüseyin
Yaka da "Kiraz bol ve çok güzel. İstanbul'un yanı sıra Adapazarı ve
İzmit'e de gidiyor. Bu bölgede en son kiraz bizden çıkar. Bunun avantajını
kullanıyoruz." diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: