kurban kesecek vatandaşlar ve kasapların uğrak yeri olan tarihi Kemeraltı
Çarşısı'ndaki bıçakçılar, kurbanlık bıçaklar için kolları sıvadı. Kurbanlıklar
için el yapımı bıçaklar tercih edilirken, esnaflar ise taleplere yetişmek için
yoğun mesai içine girdi. Kurbanın asılmasına ve derisinin yüzülmesine yarayan
malzeme üreticileri de taleplerin yoğunlaştığını belirtti.Kurban
Bayramı öncesi özellikle son bir haftada çok yoğun olduklarından dolayı işlerin
aksayabileceği, vatandaşların bekleme sürelerinin uzayabileceğine dikkat çeken
bıçakçı esnafı Uğur Yücel, kurban için kullanılan bıçaklar hakkında da bilgi
verdi. Yücel, "Aslında şu an için asıl yoğunluğumuz başlamadı. Günde 8-10
kişi kurban için geliyor şimdilik, onlar da tedbirli olanlar. Biz bunu her sene
öylüyoruz. Bıçaklarınızı bileyletmek için önceden getirin ki son günlere kalmasın.
on günlerde çok yoğunluk oluyor ve sıkıntılar yaşanabiliyor. Kurban kesmek
için ayrı bıçak kullanmak gerekir. Sadece kurban için değil, her işin, her
malzemenin bıçağı da ayrıdır. Ekmek bıçağı ayrıdır, et bıçağı ayrıdır, balık
fileto bıçakları ayrıdır. Dolayısıyla kurban bıçağı da ayrı olması
gerekir" diye konuştu.

Kurban Bayramı öncesi
bıçaklarını biletmeye geldiKurban
Bayramı öncesi bıçaklarını biletmek için erken davranan Ömer Yılmaz isimli
vatandaş, "Kurban Bayramı öncesi son haftalarda daha da kalabalık oluyor
burası. O zaman istediğimiz vakitte alamıyoruz. O yüzden erken geliyoruz. Daha
önce almıştım ben bıçakları, onları biletmeye geldim. Her sene Kurban
Bayramı'ndan önce buraya gelerek biletiyorum bıçaklarımı" dedi.6-7 saat süren kurban
kesme ve parçalama işlemi bu aletler ile 45 dakika sürüyor
Özellikle
büyükbaş hayvanların kesiminin ve parçalama işleminin vakit aldığını ancak
üretilen malzemeler ile bu sürenin 45 dakikaya indiğini söyleyen firma sahibi
Muammer Hankaya ise, bayram öncesi taleplerin yoğunlaştığını ifade etti.
Hankaya, "Burada kurbanla ilgili yardımcı malzemeler üretiyoruz. Vinç,
deri sıyırma, etleri rahat kesebilmek için ürettiğimiz kancalar ve et parçalama
makineleri yapıyoruz. Kurban Bayramı dolayısıyla yoğunluğumuz artıyor.
Talepleri de karşılamaya çalışıyoruz. Genelde toplu kesim yapan büyük kasaplara
malzemeler üretiyoruz. Bunların dışında özel kurumlar, derneklerin kendi
kesimhanelerinden talepler alıyoruz. Bu ürettiğimiz malzemeler ile kurban
kesimi daha kolay ve hızlı hale geliyor. Özellikle büyükbaş hayvan kesimlerinde
vatandaşlarımız oldukça zorlanıyor. Hayvanı yatırıp kesmek, derisini ayırıp
etlerini kesmek 6-7 saat gibi bir sürede gerçekleşiyordu. Bu malzemeler ile
aynı büyükbaş hayvan 45 dakika içerisinde etleri ayrılmış, dağıtıma hazır hale
geliyor" açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Kalan Karakter: