Balık yağında EPA-DHA oranı çok önemli
Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) haftada 2 porsiyon balık tüketmeyi önermesine rağmen çoğu kişi bunu başaramadığı için dışarıdan balık yağının takviye şeklinde alınması gerektiği konusuna dikkat çekti.
Yayınlanma :
18.02.2020 12:12
Güncelleme :
18.02.2020 12:12


Yaşamsal fonksiyonların devam etmesinde etkin rol üstlenen Omega-3 yağ asidini vücut üretemediği için dışarıdan alınması gerektiğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer, “Çocuk sağlığı demek sağlıklı nesiller demektir. Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için beyin sağlığı, beyin sağlığı için de balık yağı çok önemlidir. Omega-3, anne karnında başlayan süreçte anneden bebeğe geçer, anne sütü ile alımı devam eder 2 yaşından sonrası ise dışarıdan alınması gerekir.” dedi.
Yapılan bilimsel çalışmalar Omega-3’ün beyindeki gri bölümde-nöronların olduğu kısım- ve göz retinasında yoğun bulunduğunu, eksikliğinde ise çocuklarda motor gelişimi, öğrenme zorluğu, konsantrasyon sorunu yaşandığı tespit edilmiştir. Prof. Dr. Ayper Somer konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) haftada 2 porsiyon balık tüketilmesini aksi takdirde dışarıdan balık yağının takviye şeklinde alınmasını gerektiğini açıkladı. Beslenme ile eksikliği giderilmek istendiğinde haftada iki kez derin -soğuk deniz balıkları (her biri 250 gr ringa, uskumru, sardalye, alabalık, ton balığı ve somon) yemek ve balık yağı almak ilk sırada yer alır. Burada şu bilgiyi de paylaşmak gerekir; DHA-EPA balıkta bulunsa bile sentezlenmez, Omega-3’ü dokularında biriktirir. Bitkisel kaynak olarak; keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kolza tohumu ALA’dan zengindir.”
Oksidasyona dikkat!
Prof. Dr. Ayper Somer balık yağının bağışıklık sisteminde etkin rol oynadığını belirterek, “Hücre zarındaki yapısal rollerine ek olarak, yağlar (Omega-3,Omega-6) vücut için en önemli enerji kaynağıdır. Ancak faydalı olması için dikkatli alınması gerekir. Balık yağı oksijen ile birleştiğinde okside olur, tadı, rengi değişir. Kapak açıldığında hemen tüketilmesi gerekir aksi durumda yağ-su ile birleşmediği için zamanla midede reflüye sebep olur. Ağza balık kokusu gelir ve çocuk içmek istemez. Mümkünse tekli paket olması ve içinde şeker olmaması, hava ile temas etmeden tüketilmesi önerilir.” dedi.
EPA+DHA oranı ‘Sağlıklı olmak’ için önemli!
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayper Somer bu konudaki görüşlerini şöyle açıkladı: “Omega-3 aynı zamanda vücuttaki proteinin hücre zarı yapısına katılmasını sağlayan fosfolipitlerin yalıtımındaki temel yapı taşıdır. Sağlıklı büyüme-gelişme ve sağlıklı yaşam için besinlerle alınan Omega-3, Omega-6 oranının 1/5-6 olması gerekmektedir. Ancak günümüz toplumlarında bu oran 1-20 hatta 1/50’dir. Bu dengenin bozulması birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Çünkü Omega-3, Omega-6 yağları aynı zamanda sinyal molekülleridir; vücudun kardiyovasküler, solunum, bağışıklık, endokrin sistemlerinde geniş kapsamlı işlevlere sahiptir, diğer vitaminlerin emilimini artırır, kanser hücrelerini bloke eder, kolesterol, Alzheimer, diyabet riskini düşürür.”
Anne karnından yaşlılık dönemine kadar Omega-3 şart!
Prof. Dr. Ayper Somer, Omega-3'e ihtiyacın anne karnında başladığını, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılıkta da devam ettiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Yetişkinler için EPA, hamileler, emziren anneler ve çocuklar için DHA değeri önemlidir. Besin ya da takviye balık yağlarında EPA-DHA oranlarına da dikkat edilmelidir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 2-18 yaş arasında çocuklar için günlük 250 mg EPA+DHA miktarında Omega-3 alımını öneriyor. DHA çocuklarda beyin fonksiyonlarını güçlendirdiği için DHA değerinin 250 mg olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü beynin yüzde 60’ı yağ, bu yağı oluşturan Omega-3 yağ asidi DHA’dır. 2014 yılında Oxford Üniversitesi yaptığı kontrollü bilimsel deneyde yağlı balıklarda bulunan, ilaç ve kimyasal birleşim içermeyen Omega-3 adındaki doğal bir maddenin beyin hücreleri arasındaki boşluklardan daha kolay atlamasını sağlayarak; öğrenmeyi çabuklaştırdığı, hafıza ve dikkat yeteneğini geliştirdiğini ortaya koydu.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: